ΗΠΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ "ΚΛΙΜΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ"

Δημοσιεύθηκε στις 3 Μαΐου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3 Μαΐου 2006
Η Διεθνής Αμνηστία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα έκθεση, στην οποία εκθέτει λεπτομερώς τις ανησυχίες της γύρω από τα βασανιστήρια και άλλες μορφές σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης φυλακισμένων και κρατουμένων, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε αμερικανικούς χώρους κράτησης ανά τον κόσμο.

Η έκθεση έχει ήδη σταλεί στα μέλη της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών Κατά των Βασανιστηρίων, η οποία θα εξετάσει τη συμμόρφωση των ΗΠΑ με τη Σύμβαση Κατά των Βασανιστηρίων και ’λλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μετα­χείρισης ή Τιμωρίας στις 5 και 8 Μαΐου στη Γενεύη. Η Σύμβαση Κατά των Βασανιστη­ρίων απαγορεύει τη χρήση βασανιστηρίων υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις και υποχρε­ώνει τα κράτη να λαμβάνουν αποτελεσματικά νομικά και άλλα μέτρα για να προλαμβά­νουν τα βασανιστήρια και να παρέχουν κατάλληλη τιμωρία για όσους τα διαπράττουν.

Οι ΗΠΑ αναφέρεται ότι στέλνουν στη Γενεύη 30-μελή αντιπροσωπεία για να υπερασπιστούν τα πεπραγμένα τους. Στη γραπτή της έκθεση προς την Επιτροπή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβεβαίωνε για την απερίφραστη αντίθεσή της στη χρήση ή άσκηση βασανιστηρίων υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις - περιλαμβανομένου του πολέμου ή της κατάστασης δημόσιας έκτακτης ανάγκης.

«Παρ' όλο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να διαβεβαιώνει ότι καταδικάζει τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση, οι δηλώσεις της αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν στην πράξη», δήλωσε ο Κερτ Γκέρινγκ, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Αμερικανικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν παραλείπει απλώς να προβεί σε ενέργειες για την εξάλειψη των βασανιστηρίων, αλλά δημιουργεί στην πραγματικότητα ένα κλίμα, στο οποίο να μπορούν να ανθίσουν τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης - προσπαθώντας μεταξύ άλλων να κάνει πιο στενό τον ορισμό των βασανιστηρίων».

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας περιγράφει τους τρόπους, με τους οποίους ήταν κάθε άλλο παρά επαρκή τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιδρώντας στα εκτεταμένα βασανιστήρια και κακομεταχείριση κρατουμένων από τις στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Αυτό συνέβη παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της κακομεταχείρισης προέκυψε άμεσα από την επίσημη πολιτική και πρακτική.

Η έκθεση εξετάζει αρκετές περιπτώσεις θανάτων κρατουμένων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ από βασανιστήρια. Μέχρι σήμερα, δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον κανενός υπαλλήλου των ΗΠΑ για «βασανιστήρια» ή «εγκλήματα πολέμου».

«Η βαρύτερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα σε οποιονδήποτε για θάνατο σχετιζόμενο με βασανιστήρια υπό αμερικανική κράτηση είναι πέντε μήνες φυλάκιση - η ίδια ποινή που θα μπορούσε να έχει κανείς στις ΗΠΑ επειδή έκλεψε ένα ποδήλατο. Σε αυτήν την περίπτωση, η ποινή πεντάμηνης φυλάκισης επιβλήθηκε για επίθεση εναντίον ενός 22χρονου ταξιτζή, που του έδεσαν τα μάτια και τον κρέμασαν με αλυσίδες από το ταβάνι ενώ τον κλοτσούσαν και τον χτυπούσαν μέχρι που πέθανε», επισήμανε ο Κερτ Γκέρινγκ.

«Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να ισχυριστεί ότι η κακοποίηση κρατουμένων των ΗΠΑ οφειλόταν κυρίως σε ελάχιστους στρατιώτες που 'παρεκτράπηκαν', υπάρχουν σαφή στοιχεία για το αντίθετο. Το μεγαλύτερο μέρος των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης προέκυψαν άμεσα από επίσημα εγκεκριμένες διαδικασίες και πολιτικές - περιλαμβανομένων των τεχνικών ανάκρισης που ενέκρινε ο Υπουργός ’μυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ», δήλωσε ο Χαβιέρ Ζουνίγα, Διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερικανική Ήπειρο.

Η έκθεση καταγράφει επίσης ανησυχίες που περιβάλλουν παραβιάσεις της Σύμβασης Κατά των Βασανιστηρίων στο πλαίσιο του εθνικού δικαίου των ΗΠΑ, στις οποίες περιλαμβάνονται κακομεταχείριση και χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία, σκληρή χρήση όπλων ηλεκτροσόκ, απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες απομόνωσης σε φυλακές «υπερμέγιστης» (�super-max�) ασφάλειας και καταπατήσεις εναντίον γυναικών στο σύστημα των φυλακών - μεταξύ των οποίων σεξουαλική κακοποίηση από άνδρες δεσμοφύλακες και δέσιμο με σιδηρά δεσμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν τελευταία φορά ενώπιον της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων τον Μάιο του 2000. Πρακτικές, τις οποίες επέκρινε η Επιτροπή πριν έξι χρόνια -όπως η χρήση όπλων ηλεκτροσόκ και οι υπερβολικά σκληρές συνθήκες στις φυλακές «υπερμέγιστης» ασφάλειας- σε ορισμένες περιπτώσεις εξήχθησαν στο εξωτερικό για να χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ - λειτουργώντας ως υπόδειγμα για τη μεταχείριση των κρατουμένων των ΗΠΑ στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

«Οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει από καιρό μια επιλεκτική προσέγγιση των διεθνών θεσμικών κειμένων, όμως τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προβεί σε πρωτοφανείς ενέργειες για να αψηφήσει τις υποχρεώσεις της βάσει των διεθνών συνθηκών. Αυτή η στάση απειλεί να υπονομεύσει ολόκληρο το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα - περιλαμβανομένης της ομοφωνίας για την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας», τόνισε ο Χαβιέρ Ζουνίγα.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις ΗΠΑ να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στην εξάλειψη των βασανιστηρίων αποσύροντας τις επιφυλάξεις που έχουν διατυπώσει στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων, μεταξύ των οποίων την «κατανόησή» τους για το ’ρθρο 1 της Σύμβασης, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει το πεδίο ορισμού των βασανιστηρίων από τις ΗΠΑ.

Η οργάνωση κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να διευκρινίσουν στην Επιτροπή ξεκάθαρα ότι με βάση τους νόμους τους κανείς, ούτε ο Πρόεδρος, δεν έχει το δικαίωμα ή την εξουσία να διατάζει τα βασανιστήρια ή την κακομεταχείριση κρατουμένων υπό οποιεσδήποτε απολύτως συνθήκες - και ότι οποιοσδήποτε το κάνει αυτό, περιλαμβανομένου του Προέδρου, διαπράττει ποινικό αδίκημα.

Γενικές πληροφορίες

Η Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων είναι ένα 10μελές όργανο ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, το οποίο συστάθηκε από τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων για να επιβλέπει τη συμμόρφωση των κρατών με τις υποχρεώσεις τους βάσει της συνθήκης. Συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο και, μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων, εξετάζει τις περιοδικές εκθέσεις των κρατών. Στην επικείμενη 36η σύνοδό της, που πραγματοποιείται από την 1η μέχρι τις 19 Μαΐου 2006, θα εξετάσει τις εκθέσεις που υπέβαλαν η Γεωργία, η Γουατεμάλα, οι ΗΠΑ, το Κατάρ, η Δημοκρατία της Κορέας (Νότια Κορέα), το Περού και το Τόγκο. Η Διεθνής Αμνηστία έχει παράσχει στην Επιτροπή γραπτές ενημερωτικές εισηγήσεις αναφορικά με τη Γεωργία, τη Γουατεμάλα, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και το Τόγκο.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που επιβλέπει τη συμμόρφωση των κρατών με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα, θα εξετάσει τη δεύτερη και την τρίτη περιοδικές εκθέσεις των ΗΠΑ στην 87η σύνοδό της τον Ιούλιο.

Συνολικά 141 κράτη έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων.

- Το πλήρες κείμενο της έκθεσης στη διεύθυνση web.amnesty.org/library/index/engamr510612006

 

- Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατεία για να σταματήσουν τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.