ΑΛΒΑΝΙΑ: Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, ΟΧΙ ΕΠΙΛΟΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Μαρτίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30 Μαρτίου 2006
«Με χτυπούσε με τα χέρια, με χαστούκιζε και μετά χρησιμοποιούσε το καλώδιο του τηλεφώνου».

«Μια μέρα με έδεσε με χειροπέδες στην εξάτμιση του αυτοκινήτου και μετά έβαλε μπρος το αυτοκίνητο και ξεκίνησε».

«Με χτύπησε τόσο άσχημα που κατέληξα στο ψυχιατρείο με κατάθλιψη».

Μαρτυρίες γυναικών που επέζησαν από τη βία στην οικογένεια

 

Η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεών της και να λάβει άμεσα μέτρα για να προστατεύσει τις ζωές χιλιάδων γυναικών, που υποφέρουν από τη βία στα χέρια των συζύγων ή των συντρόφων τους, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση, με τίτλο «Αλβανία - Βία κατά των γυναικών στην οικογένεια: 'Δεν είναι δική της η ντροπή, τεκμηριώνει τη βία κατά των γυναικών στην οικογένεια, που περιλαμβάνει χαστούκια, ξυλοδαρμούς, κλοτσιές, απειλές με όπλα ή μαχαίρια, βιασμούς και, σε ακραίες περιπτώσεις, φόνους. Μερικές γυναίκες, μη μπορώντας να ξεφύγουν από αυτή τη βία με κανέναν άλλο τρόπο, ενδέχεται να αυτοκτονήσουν ή να καταφύγουν και οι ίδιες στη βία. Πολύ περισσότερες υπομένουν ψυχολογική βία, σωματικό και οικονομικό έλεγχο. Συχνά η βία αυτού του είδους δικαιολογείται με αναφορές στην παράδοση και στην αλβανική 'νοοτροπία'.

«Παροτρύνουμε την αλβανική κυβέρνηση να εκπονήσει αμέσως σχέδιο δράσης που να περιλαμβάνει μηχανισμούς προστασίας για τις γυναίκες που υποφέρουν από τη βία, καθώς και να ασκήσει ποινικές διώξεις και να τιμωρήσει τους δράστες, μεταξύ άλλων καθιστώντας την ενδοοικογενειακή βία αδίκημα του Ποινικού Κώδικα», δήλωσε η Σιάν Τζόουνς, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αλβανία.

Οι γυναίκες στην Αλβανία ανατρέφονται έτσι ώστε να πιστεύουν ότι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες και ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί φυσιολογικό μέρος του γάμου. Αυτό τις εμποδίζει να τηλεφωνήσουν στην αστυνομία για να ζητήσουν βοήθεια, γεγονός που τους στερεί την πρόσβαση στη δικαιοσύνη μέσω του νομικού συστήματος. Όταν κάποιες γυναίκες όντως τηλεφωνούν στην αστυνομία για να καταγγείλουν βία, συχνά διαπιστώνουν ότι οι αστυνομικοί είναι απρόθυμοι να ανταποκριθούν στα τηλεφωνήματά τους ή να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες.

Οι αλβανικές αρχές παραλείπουν να αναγνωρίσουν την πλήρη έκταση της βίας κατά των γυναικών στην οικογένεια, διότι δεν υπάρχει νόμος που να ποινικοποιεί την ενδοοικογενειακή βία, ούτε και στατιστικά στοιχεία για τα κρούσματα αυτού του είδους. Όταν φτάνουν στο δικαστήριο υποθέσεις που αφορούν ενδοοικογενειακή βία, δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιες και δεν έχουν την ανάλογη μεταχείριση.

Τον Ιανουάριο του 2006, έναν συνασπισμός αλβανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων υπέβαλε στη Βουλή σχέδιο νόμου, σχεδιασμένου ώστε να αποτρέπει τη βία στην οικογένεια και να προστατεύει τα θύματά της. Αν θεσπιστεί, ο νόμος αυτός θα είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να δοθεί στις γυναίκες η δυνατότητα να αναζητούν προστασία από βίαιους συντρόφους.

«Οι αρχές είναι σε θέση να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση, που δεν ωφελεί κανέναν. Πρέπει να σταθούν στο ύψος των υποχρεώσεών τους κατά τα θεσμικά κείμενα του διεθνούς δικαίου, ενώ πρέπει επίσης να θέσουν σε εφαρμογή τις διατάξεις του προτεινόμενου νέου νόμου για την ενδοοικογενειακή βία», τόνισε η Σιάν Τζόουνς. «Αυτό πρέπει να γίνει μέσω μιας συντονισμένης προσπάθειας, που περιλαμβάνει τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, καθώς και τους εργαζομένους στην υγεία και άλλους που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βίας αυτού του είδους».

Η βία κατά των γυναικών στην οικογένεια δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή, να δικαιολογείται και να γίνεται αποδεκτή ως φυσιολογικό μέρος του γάμου ή ως «οικογενειακό ζήτημα». Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι η βία αυτού του είδους παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα γυναικών και κοριτσιών στη σωματική και διανοητική ακεραιότητα, στην ελευθερία και την ασφάλεια του προσώπου, στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην επιλογή στον γάμο. Η βία μπορεί να οδηγήσει σε μεταχείριση που συνιστά βασανιστήριο ή σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να παραβιάσει το δικαίωμα στη ζωή.

- Το πλήρες κείμενο της έκθεσης στη διεύθυνση web.amnesty.org/library/index/engeur110022006

- Πληροφορίες για την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας «Να Σταματήσουμε τη Βία κατά των Γυναικών» στη διεύθυνση www.amnesty.gr

- ’λλες συναφείς εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

Γαλλία: Βία κατά των γυναικών - ζήτημα που αφορά το Κράτος, web.amnesty.org/library/index/engeur210012006

Ρωσική Ομοσπονδία: Δεν έχουν πουθενά να στραφούν - Η βία κατά των γυναικών στην οικογένεια, web.amnesty.org/library/index/engeur460562005

Ισπανία: Παραπάνω από λόγια. Πραγμάτωση της προστασίας και της δικαιοσύνης για τις γυναίκες που υφίστανται βία λόγω φύλου στο σπίτι, web.amnesty.org/library/index/engeur410052005

Τουρκία: Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν βία στην οικογένεια, web.amnesty.org/library/index/engeur440132004

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.