Ε.Ε.-ΡΩΣΙΑ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
16 Μαρτίου 2006
Η Ε.Ε. πρέπει να ασχοληθεί με τις επιδεινούμενες επιδόσεις της Ρωσίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, καθώς ο Πρόεδρος Μπαρόσο ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα για να προσδιορίσουν μια νέα στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία.

Καθώς αυξάνεται ο ρόλος της Ρωσίας στη διεθνή κοινότητα, μέσω της προεδρίας των G8 και ως μελλοντική πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι ακόμη σημαντικότερο να προβεί η Ρωσία σε σημαντικά βήματα βελτίωσης των επιδόσεών της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, η Διεθνής Αμνηστία επισήμανε ότι η Ε.Ε. μπορεί να αποτελέσει σημαντικό καταλύτη σε αυτή τη διεργασία, αλλά μπορεί επίσης να στείλει το λάθος μήνυμα αν επιλέξει να μην θέσει ευθέως τις ανησυχίες της στη Ρωσία.

«Τα μακρόχρονα προβλήματα της Ρωσίας με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν παραμείνει και από μερικές απόψεις επιδεινωθεί, επειδή επιτρέπεται στη Ρωσία να μένει ατιμώρητη», δήλωσε ο Ντικ Όστινγκ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας. «Καθώς αναλαμβάνει εξέχοντα ρόλο στη διεθνή κοινότητα, η Ρωσία πρέπει να καταστεί περισσότερο υπόλογη και να υποβληθεί σε στενότερο έλεγχο, και όχι το αντίθετο», τόνισε ο Όστινγκ.

Πρόσφατα οι ρωσικές αρχές έκαναν βήματα που δείχνουν ότι δεν αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους:

Με βάση νέα νομοθεσία, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αντιμετωπίζουν δραματικά αυξημένη κυβερνητική επίβλεψη του έργου τους και αφήνονται ευάλωτες σε αυθαίρετες αποφάσεις των αρχών, λόγω των ασαφών όρων των νέων διατάξεων. Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε μια στιγμή, όπου πολλές ΜΚΟ υφίστανται διαρκή επίθεση από τις ρωσικές αρχές διά των μέσων ενημέρωσης ή μέσω νομικών διαδικασιών.

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από τις πρακτικές που διαπράττονται στο πλαίσιο αυτού που η Ρωσία ονομάζει «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στον Βόρειο Καύκασο, με τακτικές καταγγελίες για «εξαφανίσεις», βασανιστήρια και αυθαίρετες κρατήσεις. Μοιάζει να βασιλεύει ατιμωρησία, καθώς ελάχιστοι δράστες εντοπίζονται ή οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

Αντί να εξομαλύνεται, η σύγκρουση στον Καύκασο όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά και εξαπλώνεται βίαια στην Ινγκουσετία και την Καμπαρντινο-Μπαλκαρία. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι στην ευρύτερη περιοχή αλλά, παρ' όλα αυτά, ορισμένα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. επέστρεψαν πρόσφατα στη Ρωσική Ομοσπονδία Τσετσένους αιτούντες άσυλο.

Αντιμέτωπη με αυτή τη ζοφερή εικόνα εκτεταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί επείγον να πιέσει η Ε.Ε. τη Ρωσία με τρόπο που να είναι πειστικός και να φέρει αξιόπιστα σημάδια καλής πίστης από τον εταίρο της.

Για περισσότερες πληροφορίες, σχολιασμό και συνεντεύξεις:

Ευρωπαϊκό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλες)

Τηλ: 0032 2 5021499

Φαξ: 0032 2 5025686

Email: AmnestyIntl@aieu.be

Website: http://www.amnesty-eu.org

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.