ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έκθεση αφίσας και καταχώρησης στο Μουσείο Μπενάκη, 15-26 Φεβρουαρίου
15 Φεβρουαρίου 2006
Μια αλλιώτικη έκθεση έχει ανοίξει από χθες (Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου) τις πόρτες της στο κοινό. Δεκάδες Έλληνες δημιουργοί από τον χώρο της γραφιστικής και της διαφήμισης εκθέτουν στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) πρωτότυπες καταχωρήσεις και αφίσες με κοινό στόχο την προσπάθεια αφύπνισης και κινητοποίησης του κοινού ενάντια στις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου γης.
Η πρωτοφανής σε έκταση και παλμό, τουλάχιστον για τον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συλλογική προσπάθεια είναι η απάντηση των Ελλήνων δημιουργών σε μια εξίσου πρωτότυπη πρωτοβουλία. Η Apeiron Photos κάλεσε να δημιουργηθούν αφίσες και καταχωρήσεις για να στηριχθεί το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή: υπήρξαν περισσότερες από 360 συμμετοχές, που αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα, όπως είναι η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η αναγκαιότητα ελέγχου των όπλων, η αντιμετώπιση των καταπατήσεων στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», η προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, η διεκδίκηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων, αλλά και η γενικότερη προσπάθεια της Διεθνούς Αμνηστίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα έργα αυτά είναι που απαρτίζουν την έκθεση, που διοργανώνεται από την Apeiron Photos, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και το φωτογραφικό πρακτορείο Corbis. Με τον τίτλο-σύνθημα «Σχεδόν πάντοτε η μειονότητα των δημιουργικών, αφοσιωμένων ανθρώπων έκανε τον κόσμο καλύτερο» (φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ), στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου (ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Πέμπτη-Κυριακή 10.00-18.00 και Παρασκευή-Σάββατο 10.00-22.00) περιλαμβάνονται έργα που, όπως λέει ο Διευθυντής της Apeiron Photos, κ. Γιάννης Δήμου, «καλύπτουν όλη τη γκάμα, από την πιο μικρή και εκλεπτυσμένη λεπτομέρεια μέχρι τον πιο οφθαλμοφανή εξπρεσιονισμό, από τον ψίθυρο μέχρι την κραυγή».
Όπως επισημαίνει ο κ. Δήμου, «Υπάρχει κάτι το οξύμωρο εδώ, αφού ζητήσαμε από τους σχεδιαστές -των οποίων τα ταλέντα αξιοποιούνται πρωταρχικά από τις δομές της εξουσίας και του πλούτου, ώστε να προωθούνται ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ο καταναλωτισμός- να κατανοήσουν τους διωκόμενους και τους πρόσφυγες, να εκφραστούν εκ μέρους των θυμάτων κακοποίησης και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή όμως είναι και η γοητεία του όλου εγχειρήματος».
Εξάλλου, όπως παρατηρεί ο Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γεράσιμος Κουβαράς, «Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκινά όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να μιλήσει δημόσια για την παραβίασή τους και θα στεφθεί, ίσως, με επιτυχία όταν ενώσουν τη φωνή τους πολλοί άνθρωποι μαζί. Τα μέλη της ελληνικής δημιουργικής κοινότητας ένωσαν τη φωνή τους και το ταλέντο τους και, προσθέτοντας την εφευρετικότητά τους, τη φαντασία τους, τη σχεδιαστική τους ικανότητα και τη δύναμη του λόγου τους, μετουσίωσαν τους σκληρούς αριθμούς και τα θλιβερά στοιχεία, που αποτυπώνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά την υφήλιο, σε κοινωνικά μηνύματα μεγάλου βεληνεκούς».
Η έκθεση των έργων είναι ένα μόνο μέρος της προσπάθειας ευαισθητοποίησης. Τα έσοδα από την πώληση του καταλόγου της έκθεσης, που εκδόθηκε μέσω της Apeiron Publications και διατίθεται σε συμβολική τιμή, θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για τη στήριξη του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας. Εκτός αυτού, ορισμένες επιλεγμένες καταχωρήσεις θα δημοσιευθούν σε εβδομαδιαία και μηνιαία έντυπα, που παραχώρησαν ευγενικά διαφημιστικό χώρο για την προβολή της προσπάθειας, ενώ άλλα έργα έχουν τυπωθεί ως αφίσες, που πωλούνται για την προώθηση των σκοπών της Διεθνούς Αμνηστίας: ενός παγκόσμιου κινήματος ανθρώπων κάθε ηλικίας, επαγγέλματος και προέλευσης, που αρνούνται να δεχτούν ότι ο απλός άνθρωπος είναι ανήμπορος να αντιδράσει.
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Κουβαρά, «Είμαστε βέβαιοι ότι, τώρα, περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν την αντίρρησή τους πράξη, θα υποστηρίξουν το έργο μας και θα γίνουν μέλη της παγκόσμιας οικογένειας, που οραματίζεται έναν κόσμο όπου τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, χωρίς καμιά διάκριση, θα γίνονται σεβαστά».
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας ευχαριστεί θερμά τους δημιουργούς-διαφημιστές για τη συμβολή τους στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινής γνώμης. Ευχαριστεί επίσης θερμά την Apeiron Photos και το φωτογραφικό πρακτορείο Corbis για την πρωτοβουλία και την προσφορά τους, το Μουσείο Μπενάκη για την προσφορά του εξαίρετου εκθεσιακού χώρου, τους χορηγούς επικοινωνίας, εφημερίδα «Τα Νέα», το περιοδικό «Ταχυδρόμος», την ΕΡΤ, το ραδιοφωνικό σταθμό Kosmos 93.6, το περιοδικό adbusiness και το ραδιοφωνικό σταθμό SuperΣπορ94,6fm, τους χορηγούς που πρόσφεραν πολύτιμα υλικά και υπηρεσίες. Συγκεκριμένα: για το χαρτί καταλόγου την Αγγελίδης � Γεωργακόπουλος ΑΕΒΕ, για την εκτύπωση το τυπογραφείο Κοντορούσης, για το χαρτί της πρόσκλησης τα χαρτιά Περράκης, για την προσφορά του κρασιού στα εγκαίνια την οινοποιία Semeli και για την παραγωγή του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ της έκθεσης την Stefi Productions. Επίσης ευχαριστεί το Δημήτρη Γκάζη που φιλοτέχνησε την πρόσκληση και τον κατάλογο της έκθεσης. Τέλος, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας ευχαριστεί και τους δεκάδες εθελοντές που πρόσφεραν αφιλοκερδώς τον χρόνο και τις υπηρεσίες τους για να ολοκληρωθεί το δύσκολο και πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα στην ιστορία της Διεθνούς Αμνηστίας.