ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ: ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΕ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
6 Φεβρουαρίου 2006
Σε νέα έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε πώς το κέντρο κράτησης των ΗΠΑ στον Κόλπο του Γουαντάναμο στην Κούβα καταδικάζει χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο σε μια ζωή δυστυχίας, μαρτυρίου και στιγματισμού.

Η έκθεση, με τίτλο «Γουαντάναμο: Ζωές θρύψαλα - Ο αντίκτυπος της επ' αόριστον κράτησης στους κρατουμένους και τις οικογένειές τους», περιλαμβάνει μαρτυρίες πρώην κρατουμένων και συγγενών τους και αποτιμά τη σημερινή κατάσταση εκείνων που συνεχίζουν να βρίσκονται φυλακισμένοι στο Γουαντάναμο, περιλαμβανομένων των εξελίξεων σε σχέση με τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας και τις απόπειρες αυτοκτονίας.

Στο Γουαντάναμο κρατούνται πεντακόσιοι άνδρες, περίπου 35 εθνικοτήτων. Δεκάδες πραγματοποιούν απεργία πείνας, ενώ έχουν υπάρξει πολυάριθμες απόπειρες αυτοκτονίας. Για κανέναν από αυτούς δεν εξετάστηκε σε δικαστήριο η νομιμότητα της κράτησής του. Εννέα συνεχίζουν να κρατούνται παρ' όλο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν τους προσδιορίζει πλέον ως «μαχητές του εχθρού».

«Για τους κρατουμένους και τα μέλη των οικογενειών τους, το Γουαντάναμο συνεχίζει να αποτελεί μια βάναυση πραγματικότητα. Παρά την εκτεταμένη διεθνή καταδίκη, οι αρχές των ΗΠΑ συνεχίζουν τις απόπειρές τους να αφαιρέσουν από όλους τους κρατουμένους το δικαίωμά τους να αμφισβητήσουν την κράτησή τους στα δικαστήρια των ΗΠΑ», επισήμανε η Σούζαν Λι, Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερικανική Ήπειρο.

«Τα αιτήματα των απεργών πείνας του Γουαντάναμο δεν είναι αμφιλεγόμενα: ζητούν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι αν δεν πρόκειται να τους απαγγελθούν κατηγορίες για διεθνώς αναγνωρισμένα ποινικά αδικήματα, ζητούν να δοθεί σε οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία πρόσβαση σε αυτούς», τόνισε η Σούζαν Λι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, που συνέλεξε η Διεθνής Αμνηστία, ορισμένες οικογένειες, που γνωρίζουν ότι οι συγγενείς τους κρατούνται ή κρατούνταν από τις ΗΠΑ, δεν έχουν λάβει παρά ελάχιστη ή και καμία πληροφόρηση από το Γουαντάναμο. Ορισμένες δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται τα προσφιλή τους πρόσωπα, ή έστω αν είναι ζωντανά.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποκαλύπτει επίσης ότι το μαρτύριο και ο στιγματισμός δεν τελειώνουν στο Γουαντάναμο. Για μερικούς ανθρώπους, η μεταγωγή από το Γουαντάναμο αλλού δεν σήμανε τίποτε άλλο, παρά μια μετακίνηση από έναν τόπο έκνομης επ' αόριστον κράτησης σε άλλον. Για άλλους σήμανε συνεχείς παρενοχλήσεις, αυθαίρετη σύλληψη και κακομεταχείριση. Ακόμα και για όσους επέστρεψαν στην πατρίδα τους και ξανάσμιξαν με τις οικογένειες και τους φίλους τους, τα σωματικά και ψυχολογικά σημάδια που υπενθυμίζουν το διάστημα που πέρασαν στο Γουαντάναμο θα παραμείνουν, ενώ ο στιγματισμός επειδή χαρακτηρίστηκαν 'μαχητές του εχθρού' και 'οι χειρότεροι των χειροτέρων' από τον Πρόσδρο Τζορτζ Γ. Μπους θα τους συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή τους.

Η Νίνα Οντίζεβα, μητέρα του Ρώσου πρώην κρατουμένου στο Γουαντάναμο Ρουσλάν Όντιζεφ, περιέγραψε πώς το διάστημα που πέρασε ως κρατούμενος των ΗΠΑ έχει σημαδέψει τον γιο της αμετάκλητα: «Τον άλλαξε� είναι εντελώς άρρωστος� ζει με χάπια για όλα τα ζωτικά του όργανα� προσπαθεί να μην το δείχνει ή να μην μου λέει λεπτομέρειες για να μην ταράζομαι� δεν έχει καθόλου όρεξη� είναι διαφορετικός άνθρωπος πλέον�»

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί απλώς να αγνοεί τις συνέπειες των πράξεών της στους κρατουμένους εκείνους που έχουν επιστραφεί στην πατρίδα τους μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσουν νέες καταπατήσεις, παράνομη κράτηση και τον στιγματισμό ότι χαρακτηρίστηκαν 'οι χειρότεροι των χειροτέρων' από Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές των ΗΠΑ:

- Να δημοσιεύσουν κατάλογο όλων όσων κρατούνται από τις ΗΠΑ στο Γουαντάναμο και αλλού.

- Να δικάσουν ή να αφήσουν ελεύθερους όλους τους κρατουμένους στο Γουαντάναμο.

- Να κλείσουν το Γουαντάναμο και να ανοίξουν όλες τις εγκαταστάσεις κράτησης των ΗΠΑ σε ανεξάρτητο έλεγχο.

- Να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια και κακομεταχείριση κρατουμένων που τελούν υπό την επιμέλεια των ΗΠΑ.

- Για πλήρες αντίτυπο της έκθεσης «Γουαντάναμο: Ζωές θρύψαλα - Ο αντίκτυπος της επ' αόριστον κράτησης για τους κρατουμένους και τις οικογένειές τους», βλ. http://web.amnesty.org/library/index/ENGAMR510072006

 

- Σκληρά. Απάνθρωπα. Εξευτελιστικά για όλους μας. Όχι στα βασανιστήρια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Για περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας βλ. http://www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/ (ελληνικά) και http://web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng (αγγλικά)

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.