ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ "ΔΙΑΓΡΑΜΜΕΝΟΥ" ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
8 Φεβρουαρίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει τη βίαιη επαναπροώθηση στη Γερμανία, που πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2007, του «διαγραμμένου» Αλί Μπερίσα, της συζύγου του Μάχι και των πέντε παιδιών τους. Στη Γερμανία διατρέχουν τον κίνδυνο να απελαθούν στο Κοσσυφοπέδιο. Εκεί, ως μέλη μειονοτικών κοινοτήτων (Ρομά-Ασκάλι-Αιγκυπτιάνι), με την αβεβαιότητα που περιβάλλει σήμερα το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και την πρόσφατη αύξηση των εθνοτικών εντάσεων, θα κινδυνεύουν από επιθέσεις με εθνοτικά κίνητρα.
Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για το γεγονός ότι οι σλοβενικές αρχές δεν έχουν αποκαταστήσει αναδρομικά την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου για όσους «διαγράφηκαν» το 1992 και για το ότι, σε αυτήν την περίπτωση, απέλασαν από τη Σλοβενία έναν από αυτούς τους «διαγραμμένους» μαζί με την οικογένειά του.
Ο Αλί Μπερίσα γεννήθηκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Κοσσυφοπέδιο. Ήταν εγγεγραμμένος ως μόνιμος κάτοικος στην πόλη Μάριμπορ, στη σημερινή Σλοβενία, από το 1987 έως το 1992. Το 1992 ήταν ένας από τους περίπου 18.305 ανθρώπους που «διαγράφηκαν» (αφαιρέθηκαν παράνομα από το σλοβενικό μητρώο μόνιμων κατοίκων) και έτσι του αφαιρέθηκαν τα δικαιώματά του ως μονίμου κατοίκου, μεταξύ αυτών το δικαίωμά του να έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, καθώς και τα δικαιώματά του σε απασχόληση και κοινωνική ασφάλιση.
Μετά τη «διαγραφή» του, ο Αλί Μπερίσα αναγκάστηκε να φύγει από τη Σλοβενία το 1993. Επέστρεψε εκεί οικειοθελώς τον Σεπτέμβριο του 2005 και από τότε ζούσε με την οικογένειά του σε κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο στη Λουμπλιάνα.
Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τις σλοβενικές αρχές να αποκαταστήσουν αναδρομικά την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου σε όσους «διαγράφηκαν» το 1992 και να παράσχει στα άτομα που επλήγησαν από αυτό το μέτρο άλλες μορφές επανόρθωσης, περιλαμβανομένης αποζημίωσης.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης τις γερμανικές αρχές να μην επαναπροωθήσουν τον Αλί Μπερίσα και την οικογένειά του στο Κοσσυφοπέδιο, όπου θα διατρέξουν τον κίνδυνο επιθέσεων με εθνοτικά κίνητρα.
Γενικές πληροφορίες
Μετά τη «διαγραφή» του, ο Αλί Μπερίσα απελάθηκε από τη Σλοβενία στην Αλβανία, χωρίς εμφανή λόγο. Οι αλβανικές αρχές τον επέστρεψαν στη Σλοβενία. Στη συνέχεια ο Αλί Μπερίσα μετακινήθηκε στη Γερμανία και υπέβαλε εκεί αίτηση για χορήγηση ασύλου. Στη Γερμανία γνώρισε τη σύζυγό του, Μάχι Μπερίσα (που επίσης γεννήθηκε στο σημερινό Κοσσυφοπέδιο) και έκαναν τέσσερα παιδιά, που γεννήθηκαν στη Γερμανία μετά το 1997. Το πέμπτο παιδί τους γεννήθηκε στη Σλοβενία το 2006. Οι γερμανικές αρχές απέρριψαν την αίτησή του για άσυλο και το 2005 τον πληροφόρησαν ότι θα τον επαναπροωθούσαν βιαίως στο Κοσσυφοπέδιο, όπου γεννήθηκε.
Ο Αλί Μπερίσα και η οικογένειά του επέστρεψαν οικειοθελώς στη Σλοβενία τον Σεπτέμβριο του 2005, για να γλιτώσουν την απέλαση προς το Κοσσυφοπέδιο. Μετά την επιστροφή του στη Σλοβενία, το σλοβενικό Υπουργείο Εσωτερικών διέταξε τη βίαιη επαναπροώθηση του Αλί Μπερίσα και της οικογένειάς του στη Γερμανία. Τον Νοέμβριο του 2005, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε επειγόντως τις σλοβενικές αρχές να μην επαναπροωθήσουν στη Γερμανία τον Αλί Μπερίσα και την οικογένειά του.
Για περισσότερες πληροφορίες για τους «διαγραμμένους» βλ. την έκθεση με τίτλο � Slovenia: The 'erased' - Briefing to the UN Committee on Economic, Social and Cultural Rights� (AI Index: EUR 68/002/2005) στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/index/engeur680022005