ΕΚΝΟΜΕΣ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΧΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
6 Φεβρουαρίου 2007
Διωκτικές αρχές σε χώρες της Ε.Ε. εκδίδουν εντάλματα σύλληψης και ζητούν την παραπομπή σε δίκη των ατόμων, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι αναμεμειγμένα στο πρόγραμμα έκνομων μεταγωγών, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Πρόκειται για μία παράνομη πρακτική, στο πλαίσιο της οποίας πολλοί άνθρωποι έχουν τεθεί παράνομα υπό κράτηση και έχουν μεταχθεί μυστικά με αεροσκάφη σε τρίτες χώρες, όπου έχουν γίνει θύματα νέων εγκλημάτων, που περιλαμβάνουν βασανιστήρια και εξαναγκαστική εξαφάνιση. Είναι πλέον καιρός να παραδεχτούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι οι έκνομες μεταγωγές στο έδαφος της Ε.Ε. είναι πραγματικότητα και όχι φαντασία και προβούν σε κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των έκνομων μεταγωγών.

Την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την «Έκθεση για τη φερόμενη χρήση ευρωπαϊκών χωρών από τη CIA για τη μεταφορά και την παράνομη κράτηση κρατουμένων». Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τους ευρωβουλευτές να στείλουν ένα κατηγορηματικό μήνυμα: ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. πρέπει να παραδεχτούν την ευθύνη τους για τις παραβιάσεις που έχουν διαπραχθεί και να διενεργήσουν ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες στο εσωτερικό τους.

Χάλεντ αλ-Μάσρι: έκδοση ενταλμάτων

Στις 31 Ιανουαρίου εκδόθηκαν δεκατρία εντάλματα σύλληψης για υπόπτους ως πράκτορες της CIA, που αναφέρεται ότι αναμίχθηκαν στην απαγωγή και την έκνομη μεταγωγή του Χάλεντ αλ-Μάσρι, Γερμανού πολίτη που απήχθη στην Π.Γ.Δ. Μακεδονίας τον Δεκέμβριο του 2003 και τελικά μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Αφγανιστάν. Εκεί κρατήθηκε στην απομόνωση και χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο επί τέσσερις μήνες και αναφέρει ότι υποβλήθηκε σε κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Η Διεθνής Αμνηστία (που έχει απευθυνθεί στη CIA και σε άλλες αρχές των ΗΠΑ ήδη από τον Αύγουστο του 2004 για την περίπτωση του Χάλεντ αλ-Μάσρι, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση) επιδοκιμάζει αυτήν την κίνηση ως ένα θετικό βήμα για να λογοδοτήσουν όσοι θεωρούνται ύποπτοι ανάμειξής στην απαγωγή και την έκνομη μεταγωγή του Χάλεντ αλ-Μάσρι. Η οργάνωση καλεί τις αμερικανικές και τις γερμανικές αρχές να συνεργαστούν πλήρως στις έρευνες των Γερμανών εισαγγελέων για την ανάμειξη Αμερικανών και Γερμανών αξιωματούχων στην έκνομη μεταγωγή του Χάλεντ αλ-Μάσρι.

 

Αμπού Ομάρ: αίτημα παραπομπής σε δίκη και αιτήσεις έκδοσης

Τον Δεκέμβριο, Ιταλοί εισαγγελείς ζήτησαν την παραπομπή σε δίκη 26 Αμερικανών πολιτών, 25 εκ των οποίων είναι ύποπτοι ως πράκτορες της CIA που αναφέρεται ότι έχουν ανάμειξη στην απαγω­γή και την έκνομη μεταγωγή του Αμπού Ομάρ, ο οποίος απήχθη από το Μιλάνο το 2003 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Αίγυπτο, όπου και παραμένει υπό κράτηση. Ο Αμπού Ομάρ ισχυρίζεται ότι έχει υποστεί βασανιστήρια κατά την κράτησή του στην Αίγυπτο, μεταξύ άλλων ότι των κρέμασαν ανάποδα και τον υπέβαλαν σε ηλεκτροσόκ στην περιοχή των όρχεων.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν επίσης την παραπομπή σε δίκη εννέα Ιταλών πολιτών, κυρίως πρακτόρων των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, SISMI. Τον Ιούλιο 2006, εισαγγελείς ζήτησαν επιπλέον την έκ­δο­ση 26 Αμερικανών πολιτών, όμως η ιταλική κυβέρνηση δεν διαβίβασε τα αιτήματα έκδοσης στις αμερικανικές αρχές. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί θετικές τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση της λο­γοδοσίας τόσο των Ιταλών όσο και των αλλοδαπών πολιτών για την απαγωγή και την έκνομη μετα­γωγή του Αμπού Ομάρ, καλεί όμως τις ιταλικές αρχές να προωθήσουν τα αιτήματα έκδοσης των 26 Αμερικανών πολιτών. Η οργάνωση καλεί επίσης τις αμερικανικές και τις ιταλικές αρχές να συνερ­γαστούν πλήρως στις έρευνες των Ιταλών εισαγγελέων για την έκνομη μεταγωγή του Αμπού Ομάρ.

Τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να συνεχίσουν να αρνούνται τις ευθύνες τους. Πρέπει να διασφαλίσουν ότι στα θύματα έκνομων μεταγωγών θα παρασχεθεί άμεση και επαρκής επανόρθωση, που να περιλαμβάνει ηθική αποκατάσταση, επανένταξη και δίκαιη και επαρκή χρηματική αποζημίωση. Όλα τα Κράτη-Μέλη πρέπει να λάβουν και να εφαρμόσουν μέτρα που να αποτρέπουν τις έκνομες μεταγωγές στο μέλλον.

 

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε.:

Να μην παραδίδουν κανέναν σε πράκτορες άλλης χώρας, ούτε να διευκολύνουν μια τέτοια παράδοση, εκτός αν η παράδοση γίνεται υπό δικαστική εποπτεία και σύμφωνα με τα διεθνή θεσμικά κείμενα.

Να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν κρατείται αυθαίρετα, είτε μυστικά είτε όχι, οπουδήποτε στο έδαφός τους ή σε έδαφος υπό την δικαιοδοσία τους.

Να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν δικαστικές και κοινοβουλευτικές έρευνες και να συνεργαστούν πλήρως στις έρευνες αυτές, παρέχοντάς τους μεταξύ άλλων πρόσβαση σε όλους όσους σχετίζονται με το ζήτημα και σε κάθε σχετική πληροφορία.

Να αρνούνται την πρόσβαση στον εναέριο χώρο τους και τα αεροδρόμιά τους σε αεροπορικούς φορείς, τα αεροσκάφη των οποίων έχουν αναμιχθεί σε έκνομες μεταγωγές, αν δεν παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τον χαρακτήρα της πτήσης, τον προορισμό της και τη νομική βάση της παρουσίας καθενός επιβάτη.

Να διασφαλίσουν τη διακρίβωση της τύχης και του τόπου όπου βρίσκονται όλα τα θύματα των μυστικών απαγωγών και των έκνομων μεταγωγών και να τους παράσχουν έγκαιρη και επαρκή αποζημίωση.

 

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

Να επιβεβαιώσει απερίφραστα ότι η πρακτική των «έκνομων μεταγωγών» είναι απαράδεκτη και παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να ενθαρρύνει τις αμερικανικές αρχές να αποκαλύψουν τον τόπο κράτησης καθώς και τις ταυτότητες όλων των ανθρώπων που έχουν κρατηθεί ή κρατούνται ως μέρος του προγράμματος έκνομων μεταγωγών και να συνεργαστούν πλήρως σε όλες τις έρευνες για τις έκνομες μεταγωγές.

 

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

Να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. υιοθετώντας ομόφωνα στις 14 Φεβρουαρίου την έκθεση της Προσωρινής Επιτροπής για τις έκνομες μεταγωγές στη Ευρώπη.

- Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατεία για τον τερματισμό των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/ (ελληνικά) και web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng (αγγλικά)

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.