ΕΚΝΟΜΕΣ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ CIA ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23 Ιανουαρίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει το γεγονός ότι η σημερινή τελική έκθεση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ενέργειες της CIA στην Ευρώπη (TDIP), παρά τη γενική έλλειψη συνεργασίας και μάλιστα την αντίσταση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της οργάνωσης ότι η συνεργία ευρωπαϊκών χωρών επέτρεψε να πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη έκνομες μεταγωγές από τη CIA.

Εκφράζει, ωστόσο, τη λύπη της που εθνικά και πολιτικά συμφέροντα εμπόδισαν την Επιτροπή να διενεργήσει έρευνα σε μεγαλύτερο βάθος και να εκπονήσει ισχυρότερη έκθεση που να αποδίδει τις ευθύνες εκεί όπου ανήκουν.

«Αυτή η έρευνα είναι σαφές ότι προκάλεσε πολιτική δυσφορία, όχι μόνο από κυβερνήσεις, αλλά και μέσα στην ίδια την Επιτροπή. Είχαμε την ελπίδα ότι δεν θα επικρατούσαν τα πολιτικά συμφέροντα, δεδομένου ότι οι εν λόγω καταπατήσεις είναι τόσο σοβαρές και οι αξίες που διακυβεύονται είναι τόσο θεμελιώδεις», δήλωσε ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία επιμένει ότι αυτό το ζήτημα θα μπορεί πραγματικά να κλείσει μόνο αν αναγνωριστούν τουλάχιστον οι πολιτικές ευθύνες για τις παραβιάσεις που πραγματοποιήθηκαν. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί θεμέλιο για τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και επανόρθωσης.

Η οργάνωση χαιρετίζει επομένως την έκκληση της έκθεσης για επανόρθωση και για μελλοντική πρόληψη, αλλά ζητά αυτή η έκκληση να συνοδευτεί από σαφή πολιτική αναγνώριση των παραβιάσεων που έχουν διαπραχθεί και από ένα πρακτικό πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

«Αν τα Κράτη-Μέλη συνεχίσουν να αρνούνται την ευθύνη τους και δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, που επέτρεψαν να διαπραχθούν αυτές οι καταπατήσεις, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε επίμονη και διαρθρωτική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα δικαιολογούσε την εφαρμογή του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε ο Ντικ Όστινγκ.

«Το Συμβούλιο της Ε.Ε. πρέπει τώρα να ανταποκριθεί θετικά στην έκκληση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δράση», κατέληξε.

 

- Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατεία για τον τερματισμό των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/ (ελληνικά) και web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng (αγγλικά)

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.