5 ΧΡΟΝΙΑ ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ: ΦΩΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11 Ιανουαρίου 2007
- Διαμαρτυρίες στην Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο
- Γιατί πρέπει να κλείσει αμέσως το Γουαντάναμο
- Συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και τη Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε.
Στη Βουλή των Ελλήνων και στο Αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης έφεραν το κολαστήριο του Γουαντάναμο μέλη και εθελοντές της Διεθνούς Αμνηστίας. Ντυμένοι με τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί φόρμες, με δεμένα τα μάτια και τα χέρια, έδωσαν στο ελληνικό κοινό μια μικρή γεύση από την πραγματικότητα της παράνομης φυλακής. Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους Έλληνες πολίτες να στείλουν φαξ και email στην Αμερικανική Πρεσβεία ζητώντας να κλείσει το κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο.
Την ημέρα της πέμπτης επετείου του κέντρου κράτησης των ΗΠΑ στον Κόλπο του Γουαντάναμο στην Κούβα, εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας κινητοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο σε μια σειρά από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και ζητούν από τις αμερικανικές αρχές να κλείσει μια για πάντα το στρατόπεδο-φυλακή.
Καθώς μπαίνουμε στον έκτο χρόνο κράτησης ανθρώπων στη ναυτική βάση των ΗΠΑ, η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητά επίσης να έχουν δίκαιη δίκη όλοι οι κρατούμενοι χωρίς άλλη καθυστέρηση ή να αφεθούν ελεύθεροι. Διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 20 χώρες, από την Ουάσινγκτον μέχρι το Τόκιο και από το Τελ Αβίβ ως το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
«Κανένα άτομο δεν μπορεί να τεθεί εκτός προστασίας του νόμου και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει τον εαυτό της υπεράνω του κράτους δικαίου. Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αυτή την παρωδία που αποκαλεί δικαιοσύνη», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Ταυτόχρονα, δεν αρκεί οι ηγέτες μας να εκφράζουν την ανησυχία τους για το Γουαντάναμο, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζουν τις δοσοληψίες με τις ΗΠΑ σαν να μην τρέχει τίποτα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει δραστήρια την αμερικανική κυβέρνηση να κλείσει το Γουαντάναμο και να αρχίσει να σέβεται ξανά το διεθνές δίκαιο».
«Κάθε μέρα που περνάει, η σκληρότητα αυτού του καθεστώτος της επ' αόριστον κράτησης γίνεται όλο και πιο έντονη», τόνισε η Αϊρίν Χαν. «Το Γουαντάναμο συμβολίζει πλέον την κενότητα των υποσχέσεων της Αμερικανικής κυβέρνησης, ότι ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στο κράτος δικαίου θα αποτελούσε τη βάση της απάντησής της στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Τα βασανιστήρια, ο εξευτελισμός, η παράκαμψη των δικαστηρίων και η περιφρόνηση των διεθνών συμβάσεων, με σχεδόν απόλυτη ατιμωρησία, είναι πλέον ξεκάθαρα γραμμένα στο βιβλίο πρακτικών του Γουαντάναμο».
Οι πρώτοι κρατούμενοι, από τους περισσότερους από 750 από 45 εθνικότητες, μεταφέρθηκαν στη βάση στις 11 Ιανουαρίου 2002. Ανάμεσα στους κρατούμενους υπήρξαν παιδιά μέχρι και 13 ετών, άνθρωποι που απλώς βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή και δεκάδες άνθρωποι που παρέδωσαν στις ΗΠΑ το Πακιστάν και το Αφγανιστάν με αντίτιμο χιλιάδες δολάρια το κεφάλι.
Πέντε χρόνια μετά, σχεδόν 400 άνθρωποι κρατούνται στο Γουαντάναμο. Κανένας τους δεν έχει δικαστεί. Κανένας τους δεν έχει καταφέρει να εμφανιστεί σε δικαστήριο και όλοι κρατούνται παράνομα. Κανείς τους δε γνωρίζει για πόσον καιρό θα βρίσκεται ακόμα εκεί, γεγονός που αποτελεί από μόνο του μορφή ψυχολογικής κακοποίησης, πέρα από τη σωματική κακοποίηση στην οποία έχουν υποβληθεί οι κρατούμενοι. Κατ' επέκταση, οι οικογένειές τους υποφέρουν και αυτές από τη σκληρότητα της φυλάκισης στο νησί, όπου οι αγαπημένοι τους είναι αποκομμένοι από τον έξω κόσμο.
Οι αμερικανικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει τους κρατούμενους «μαχητές του εχθρού» σε μια «παγκόσμια σύρραξη». Η αντίληψη ότι ο κόσμος όλος θεωρείται «πεδίο μάχης», ενισχύεται από το γεγονός ότι κρατούμενοι του Γουαντάναμο έχουν συλληφθεί μεταξύ άλλων στη Γκάμπια, τη Βοσνία, τη Μαυριτανία, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, καθώς και στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Είναι γνωστό ότι η CIA διέθετε ή διαθέτει κέντρο ανάκρισης στο Γουαντάναμο, παρ' όλο που οι δραστηριότητες της υπηρεσίας παραμένουν κρυφές. Η Διεθνής Αμνηστία έχει θέσει υπ' όψη των αμερικανικών αρχών τις καταγγελίες ότι στη βάση έχουν βρεθεί πράκτορες τρίτων χωρών, όπως η Κίνα και η Λιβύη, και έχουν πάρει μέρος σε κακομεταχειρίσεις.
«Οι πρακτικές αυτές, αντί να ενισχύουν την ασφάλεια, έχουν αποδυναμώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, που είναι τα καλύτερα αντίδοτα στην ανασφάλεια, ενώ υπονομεύουν το κύρος των ΗΠΑ να μιλούν για άλλα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως στην περίπτωση του Σουδάν».
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αγνόησε μόνο τα διεθνή θεσμικά κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά εμποδίζει και την εποπτεία από τα ίδια της τα δικαστήρια. Τον προηγούμενο Οκτώβριο, ο Πρόεδρος Μπους επικύρωσε με την υπογραφή του τον Νόμο για τις Στρατιωτικές Επιτροπές, που αφαιρεί από τα δικαστήρια των ΗΠΑ τη δικαιοδοσία να εκδικάζουν προσφυγές αμφισβήτησης της νομιμότητας της κράτησης (habeas corpus) από ανθρώπους που κρατούνται ως «μαχητές του εχθρού», στο Γουαντάναμο και αλλού. Το habeas corpus αποτελεί βασική εγγύηση, τόσο στο αμερικανικό όσο και στο διεθνές δίκαιο, που προστατεύει όλους μας από την αυθαίρετη κράτηση και τα βασανιστήρια. Η Διεθνής Αμνηστία αγωνίζεται για την αποκατάσταση του habeas corpus στο αμερικανικό δίκαιο και την κατάργηση ή την ουσιαστική τροποποίηση του Νόμου για τις Στρατιωτικές Επιτροπές.
Συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και τη Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε.
Η Ε.Ε. χρειάστηκε τέσσερα χρόνια μέχρι να ζητήσει να κλείσει το Γουαντάναμο. Από πέρυσι, που το έπραξε, δεν έχει καν επαναλάβει αυτό το αίτημα. Αντί γι' αυτό, είναι πλέον εμφανές ότι μερικοί από τους ανθρώπους, που κρατούνται αυθαίρετα στη βάση των ΗΠΑ, βρίσκονται εκεί χάρη στη βοήθεια των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Κάποιοι από τους κρατούμενους κρατήθηκαν σε μυστικές φυλακές της CIA σε άλλα μέρη του κόσμου πριν μεταφερθούν στο Γουαντάναμο. Υπάρχουν πλέον σοβαρότατες ενδείξεις ότι πολλές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων κρατών-μελών της Ε.Ε., είναι συνένοχες στην παράνομη μεταφορά («έκνομη μεταγωγή») αυτών των κρατουμένων από τις μυστικές φυλακές προς το Γουαντάναμο, προσφέροντας εκούσια ή ακούσια τον εναέριο χώρο και τα αεροδρόμιά τους.
«Το Γουαντάναμο είναι ο βασικός κόμβος σε ένα δίκτυο μυστικών φυλακών και έκνομων μεταγωγών, που έχουν υφάνει οι ΗΠΑ γύρω από τον πλανήτη με τη συνενοχή κυβερνήσεων της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, μεταξύ άλλων», επισημαίνει ο Σίμος Μπούρας, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. «Έφτασε πλέον η ώρα οι ΗΠΑ και οι συνένοχοί τους να κόψουν αυτό το δίκτυο μυστικότητας και κακοποίησης».
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει κι αυτή να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να ξεκαθαρίσει πέρα από κάθε αμφιβολία αν στις πτήσεις της CIA, που χρησιμοποίησαν ελληνικά αεροδρόμια, επέβαιναν κρατούμενοι που ήταν θύματα έκνομης μεταγωγής. Πρέπει επίσης να εγγυηθεί ότι δεν συμμετέχει ούτε συναινεί, παθητικά ή ενεργητικά, στο δίκτυο αυτό».
Η συνενοχή κρατών-μελών της Ε.Ε. ενισχύει το αίτημα, ότι η Ε.Ε. πρέπει να πιέσει ώστε να κλείσει το Γουαντάναμο και να διασφαλίσει πως όσοι κρατούνται παράνομα εκεί και σε μυστικές φυλακές σε άλλα σημεία του πλανήτη πρέπει να περάσουν από δίκαιη δίκη ή να αφεθούν ελεύθεροι.
Η Ε.Ε. δεν έχει σταθεί μέχρι στιγμής στο ύψος αυτής της πρόκλησης, όμως κατά το επόμενο εξάμηνο η νέα Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. έχει τη δυνατότητα να αλλάξει αυτήν την εικόνα. Η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεκινήσει δίνοντας ένα δυνατό παράδειγμα, αν αναλάβει τις ευθύνες της για τις απαγωγές, στις οποίες εμπλέκονται Γερμανοί πολίτες και οι οποίες είναι καλά τεκμηριωμένες.
«Ελπίζω να λάβω διευκρινίσεις από τη γερμανική κυβέρνηση για το τι κάνει ώστε να εμποδίσει νέες πτήσεις της CIA», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Γερμανικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Μπάρμπαρα Λοχμπίλερ, στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για την πολιτική της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η Γερμανική Προεδρία προσφέρει στην Ε.Ε. μια νέα ευκαιρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διεθνή πολιτική ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να συμβάλει εμφανώς στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε η Μπάρμπαρα Λοχμπίλερ.
«Οι φετινοί εορτασμοί για τα 50 χρόνια της Ε.Ε. δεν θα καταφέρουν να εντυπωσιάσουν τους πολίτες της, αν η Ε.Ε. συνεχίσει να εφαρμόζει διπλά μέτρα και σταθμά στο εσωτερικό της και στις διεθνείς της σχέσεις», δήλωσε ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, στο Βερολίνο.
Έκκληση προς το κοινό
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους πολίτες να εξακολουθήσουν να διαμαρτύρονται προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, αποστέλλοντας φαξ και email. Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκκλησης και τον τρόπο αποστολής μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.amnesty.org.gr/guantanamo ή τηλεφωνώντας στο 210.36.00.628.
Πληροφορίες για τους συντάκτες
Στην ίδια διεύθυνση (www.amnesty.org.gr/guantanamo) θα βρείτε ένα εμπεριστατωμένο και εύχρηστο πακέτο πληροφοριακού υλικού, που περιλαμβάνει χρονικό του Γουαντάναμο, σημαντικά γεγονότα και αριθμούς, προσωπικές ιστορίες κρατουμένων, πληροφορίες για το παγκόσμιο μυστικό δίκτυο παράνομης κράτησης και βασανιστηρίων, πληροφορίες για τις προσπάθειες νομιμοποίησης αυτών των παράνομων πρακτικών με συγκριτικό πίνακα, που δείχνει ανάγλυφα την απόσταση της «δικαιοσύνης» του Γουαντάναμο από τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα δικαιοσύνης. Το υλικό αυτό διατίθεται επίσης στα αγγλικά στη διεύθυνση web.amnesty.org/pages/usa-151206-media-eng.
Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες της Διεθνούς Αμνηστίας για το Γουαντάναμο:
http://web.amnesty.org/pages/guantanamobay-index-eng
http://blogs.amnesty.org/blogs/closeguantanamo
Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατεία για τον τερματισμό των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/ (ελληνικά) και web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng (αγγλικά)