MAHMOUD ZAYYAT/AFP via Getty Images

ΛΙΒΑΝΟΣ/ΙΣΡΑΗΛ: Ο ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΘΩΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2024, 18:01Εκτύπωση

Η εκθετική αύξηση του αριθμού των νεκρών στον Λίβανο τις τελευταίες τρεις ημέρες εν μέσω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ υπενθυμίζει την κρίσιμη ανάγκη όλα τα μέρη της σύγκρουσης να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Μόνο τη Δευτέρα [23 Σεπτεμβρίου], τουλάχιστον 558 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 94 γυναίκες, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.800 τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης «Βέλη του Βορρά». Από τότε έχουν σκοτωθεί πολλοί ακόμη. Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ έχουν επίσης ενταθεί σημαντικά και σύμφωνα με αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από θραύσματα ή συντρίμμια και άλλοι ενώ προσπαθούσαν να προσεγγίσουν κάποιο καταφύγιο.

«Τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, ο Λίβανος έζησε την πιο φονική ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου της χώρας το 1990. Είμαστε βαθύτατα θορυβημένοι από τον συγκλονιστικό αριθμό των νεκρών μέσα σε μία μόνο ημέρα, ο οποίος συνεχίζει να αυξάνεται, και από τις καταστροφικές επιπτώσεις στους αμάχους με σχεδόν 500.000 εκτοπισμένους από τον νότιο Λίβανο, την Bekaa και άλλες περιοχές που έχουν δεχθεί έντονους βομβαρδισμούς. Στο βόρειο Ισραήλ, λόγω των επιθέσεων από το Λίβανο, περίπου 63.000 κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να εντείνει και να επεκτείνει τους βομβαρδισμούς του και η Χεζμπολάχ συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ, όλα τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να λαμβάνουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις για την προστασία της ζωής των αμάχων», δήλωσε η Erika Guevara Rosas, Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας, Προάσπισης, Πολιτικής και Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, ο Λίβανος έζησε την πιο φονική ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου της χώρας το 1990. Είμαστε βαθύτατα θορυβημένοι από τον συγκλονιστικό αριθμό των νεκρών μέσα σε μία μόνο ημέρα, ο οποίος συνεχίζει να αυξάνεται.

— Erika Guevara Rosas, Διεθνής Αμνηστία

«Στο παρελθόν, οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ χαρακτηρίζονταν από σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Αυτό δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες ότι η τρέχουσα κλιμάκωση των εχθροπραξιών θα οδηγήσει αναπόφευκτα και πάλι σε απώλειες αμάχων, τραυματισμούς και εκτεταμένες καταστροφές στον Λίβανο και το Ισραήλ. Καλούμε όλα τα κράτη να σταματήσουν όλες τις μεταφορές όπλων και άλλες μορφές στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, λόγω του σημαντικού κινδύνου τα όπλα αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου».

Από τον Οκτώβριο του 2023, η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε εχθροπραξίες, οι οποίες περιορίζονται κυρίως στο νότιο τμήμα του Λιβάνου και στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ. Από τις 10 Σεπτεμβρίου, ο συνολικός απολογισμός των νεκρών λόγω ισραηλινών επιθέσεων είχε ανέλθει σε 589 στον Λίβανο, ενώ από τις 19 Σεπτεμβρίου, ο απολογισμός των νεκρών λόγω επιθέσεων της Χεζμπολάχ είχε ανέλθει σε 34 στο Ισραήλ. Άλλα 12 άτομα σκοτώθηκαν στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. Η εκτίναξη του αριθμού των νεκρών στον Λίβανο μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες είναι επομένως εκθετική.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006 που διήρκεσε 34 ημέρες, ο αριθμός των νεκρών ήταν 1.100 στον Λίβανο και 43 στο Ισραήλ. Οι έρευνες της Διεθνούς Αμνηστίας αποκάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αδιάκριτες και δυσανάλογες επιθέσεις σε μεγάλη κλίμακα, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής καταστροφής μη στρατιωτικών υποδομών. Διαπίστωσε επίσης ότι η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε άμεσες και αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων και φάνηκε να μην λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων στον Λίβανο από τις επιπτώσεις των ισραηλινών επιθέσεων.

Πολλές από τις περιοχές που επλήγησαν από τις ισραηλινές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες ήταν πυκνοκατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με βίντεο που εξέτασε η Διεθνής Αμνηστία. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις και το ιατρικό προσωπικό δέχθηκαν επίσης πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα από το ιατρικό προσωπικό και να τραυματιστούν τουλάχιστον 16.

Ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου απαιτεί να διασφαλίζεται ότι οι στόχοι είναι μόνο στρατιωτικοί, ότι αποφεύγονται οι επιθέσεις χωρίς διακρίσεις, οι δυσανάλογες επιθέσεις και οι άμεσες επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών αντικειμένων και ότι λαμβάνονται όλες οι εφικτές προφυλάξεις για την ελαχιστοποίηση της βλάβης των αμάχων και των καταστροφών σε μη στρατιωτικές υποδομές. Η χρήση εκρηκτικών όπλων ευρείας έκτασης κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι πιθανό να παραβιάζει την απαγόρευση των επιθέσεων χωρίς διακρίσεις και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσανάλογες επιθέσεις.

Οι ισραηλινές αρχές και η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα από τον λόγο της σύγκρουσης. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παράνομη δολοφονία και τον τραυματισμό αμάχων.

— Erika Guevara Rosas

«Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εξέδωσε δημόσια προειδοποίηση στα αραβικά, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους «μέχρι νεωτέρας» και δηλώνοντας ότι «οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται». Τέτοιου είδους προειδοποιήσεις δεν απαλλάσσουν το Ισραήλ από τις ευθύνες του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου να διακρίνει μεταξύ στρατιωτικών στόχων και αμάχων και να λαμβάνει όλες τις εφικτές προφυλάξεις για την ελαχιστοποίηση της βλάβης των αμάχων. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η προειδοποίηση πρέπει να εξασφαλίζει ότι παρέχεται επαρκής χρόνος. Ακόμη και έτσι, οι εκκλήσεις εκκένωσης δεν καθιστούν τις πληγείσες περιοχές ζώνες ελεύθερου πυρός», δήλωσε η Erika Guevara Rosas.

«Η ανελέητη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 42.000 Παλαιστινίων κατά το τελευταίο έτος. Η τελευταία επίθεση στον Λίβανο έφερε ένα νέο κύμα φρίκης στην ευρύτερη περιοχή. Οι ισραηλινές αρχές, η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα από τον λόγο της σύγκρουσης. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παράνομη δολοφονία και τον τραυματισμό αμάχων».

Ιστορικό

Η επιχείρηση «Βέλη του Βορρά» του Ισραήλ ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν τουλάχιστον 1.600 χτυπήματα σε περιοχές σε ολόκληρο τον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε επίσης περισσότερες από 200 ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε συνεχείς διασυνοριακές εχθροπραξίες από τότε που η ομάδα εξαπέλυσε επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023. Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2024, οι ισραηλινές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο και την Bekaa από τις 7 Οκτωβρίου 2023 είχαν σκοτώσει τουλάχιστον 137 αμάχους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου και τα Ηνωμένα Έθνη. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον νότιο Λίβανο, την Bekaa και άλλες περιοχές λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, οι περισσότεροι από τους οποίους διέφυγαν από τις τελευταίες επιθέσεις.

Την ίδια περίοδο, η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες έχουν εκτοξεύσει πυρά στο βόρειο Ισραήλ και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 14 αμάχους στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Στις 27 Ιουλίου, 12 άμαχοι, όλοι τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε επίθεση στο Majdal Shams στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. Περίπου 63.000 κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ έχουν εκκενωθεί από τις 8 Οκτωβρίου.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.