@Amnesty International

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ WHATSAPP ΘΕΤΕΙ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ NSO

Δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουλίου 2024, 19:52Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην έρευνα του Forbidden Stories, που έγινε με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας, σχετικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ισραήλ να επηρεάσει την εν εξελίξει αγωγή του WhatsApp στις ΗΠΑ κατά της εταιρείας κατασκοπευτικού λογισμικού NSO Group, ο Donncha Ó Cearbhaill, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Αυτές οι αποκαλύψεις εγείρουν κρίσιμες ανησυχίες σχετικά με τη ρυθμιστική εποπτεία του Ισραήλ και την αμεροληψία των ερευνών του για τις εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού.

«Το Ισραήλ έχει καθήκον να διασφαλίσει ότι οι ισραηλινές εταιρείες δεν προκαλούν ούτε συμβάλλουν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οπουδήποτε στον κόσμο. Τα έγγραφα αυτά υποδηλώνουν ότι όχι μόνο αυτό δεν ισχύει, αλλά προσπαθούν ενεργά να προστατεύσουν την εταιρεία NSO Group από τη λογοδοσία για το ρόλο του σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Τέτοιες αποκαλύψεις θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση του Ισραήλ να ρυθμίσει αμερόληπτα την εταιρεία NSO Group και θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητά του να παράσχει δικαιοσύνη, αλήθεια και αποζημίωση σε όσους επλήγησαν από το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus.

«Επιβεβαιώνουν επίσης τη δυσκολία να θεωρηθεί το Ισραήλ ως ανεξάρτητος κριτής ικανός να ασκήσει ουσιαστικά τις ευθύνες του για τον έλεγχο της εξαιρετικά παρεμβατικής βιομηχανίας κατασκοπευτικού λογισμικού, η οποία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ή να προσφέρει αποζημίωση σε όσους έπεσαν θύματα του κατασκοπευτικού λογισμικού μέσω των δικών του δικαστηρίων».

Αυτές οι αποκαλύψεις εγείρουν κρίσιμες ανησυχίες σχετικά με τη ρυθμιστική εποπτεία του Ισραήλ και την αμεροληψία των ερευνών του για τις εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού.

— Donncha Ó Cearbhaill, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Ασφάλειας της Διεθνούς Αμνηστίας

Η NSO Group, μια ισραηλινή ιδιωτική εταιρεία, έχει τεθεί υπό έλεγχο για προϊόντα παρακολούθησης, ιδίως για το εξαιρετικά παρεμβατικό κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, το οποίο χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να στοχοποιήσει υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους, δικηγόρους και πολιτικούς, μεταξύ άλλων. Η NSO Group έχει υποστηρίξει επανειληµµένα ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus είναι ένα εργαλείο που προορίζεται για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Google και η Microsoft παρενέβησαν σε μια ξεχωριστή νομική υπόθεση στις ΗΠΑ κατά της NSO Group, υποστηρίζοντας ότι τα θύματα κατασκοπευτικού λογισμικού θα πρέπει να μπορούν να κινηθούν νομικά στις ΗΠΑ κατά των προμηθευτών κατασκοπευτικού λογισμικού, ακόμη και αν έχουν υποστεί hacking στο εξωτερικό. Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία λύση για τα θύματα, τα οποία σπάνια έχουν τρόπους αποτελεσματικής προσφυγής σε δικαιοδοσίες που κάνουν κατάχρηση ή εξάγουν εργαλεία κατασκοπευτικού λογισμικού.

Το 2021, η Διεθνής Αμνηστία και το Forbidden Stories αποκάλυψαν πώς το κατασκοπευτικό λογισμικό της NSO Group χρησιμοποιήθηκε για να διευκολύνει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, στοχεύοντας δυνητικά δεκάδες χιλιάδες τηλεφωνικούς αριθμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων αρχηγών κρατών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων - μεταξύ των οποίων και της οικογένειας του δολοφονημένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.

Ιστορικό

Η WhatsApp μήνυσε την NSO Group στο 9ο Περιφερειακό Δικαστήριο της Καλιφόρνια τον Οκτώβριο του 2019, επειδή φέρεται να έκανε κατάχρηση της πλατφόρμας της για να χακάρει τα τηλέφωνα 1.400 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο των δικαστικών διαδικασιών, η NSO Group ήταν αντιμέτωπη με μια πιθανή προανακριτική διαδικασία κατά την οποία μπορούν να ζητηθούν πληροφορίες, όπως εσωτερικά έγγραφα, για να προσκομιστούν στο δικαστήριο.

Η έρευνα του Forbidden Stories αποκαλύπτει πώς οι ισραηλινές αρχές έλαβαν μέτρα για την κατάσχεση εγγράφων της NSO Group σε μια προσπάθεια να τα προστατεύσουν από την αποκάλυψη σε δικαστήριο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της προανακριτικής διαδικασίας και προσπάθησαν να λογοκρίνουν πληροφορίες που σχετίζονται με την αγωγή της WhatsApp κατά της NSO Group.

Προφανώς, η κυβέρνηση του Ισραήλ φοβόταν ότι η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με την εταιρεία NSO Group και τις δραστηριότητες των πελατών της.

Η έρευνα βασίζεται σε αρχεία που διέρρευσαν και δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και εξετάστηκαν από το Forbidden Stories και τους συνεργάτες του, καθώς και σε πρόσθετα έγγραφα και πηγές. Το Εργαστήριο Ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας διεξήγαγε εγκληματολογική ανάλυση για να επαληθεύσει ορισμένα έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν από το Forbidden Stories και τους συνεργάτες του στην έρευνα.

Το Εργαστήριο Ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει κρυπτογραφικά τη γνησιότητα των email που περιέχονταν στη διαρροή, τα οποία είχαν μετατραπεί σε μορφή HTML και δεν περιείχαν λεπτομερή metadata. Οι τεχνικοί δείκτες σε άλλα αρχεία από τη διαρροή, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων PDF και Microsoft Word που αναφέρθηκαν από το Forbidden Stories στο άρθρο τους, εξετάστηκαν και δεν παρουσιάζουν εμφανή σημάδια αλλοίωσης.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες επτά ομάδες της κοινωνίας των πολιτών κατέθεσαν τον Δεκέμβριο του 2020 αναφορά Amicus που σχετίζεται με την υπόθεση της WhatsApp κατά της NSO Group, ζητώντας από περιφερειακό δικαστήριο της Καλιφόρνια να μην χορηγήσει στην NSO Group ασυλία από τη δίωξη για βλάβες που υπέστησαν όσοι στοχοποιήθηκαν με κατασκοπευτικό λογισμικό.

Το θέμα βρίσκεται ακόμη ενώπιον του δικαστηρίου.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.