Issam Rimawi/Anadolu via Getty Images

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ AL JAZEERA ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2024, 17:15Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην επιδρομή των ισραηλινών αρχών στο γραφείο του Al Jazeera στη Ραμάλα και στη δικαστική απόφαση που επιβάλλει το κλείσιμό του για 45 ημέρες, η Heba Morayef, Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε:

«Το κλείσιμο του γραφείου του Al Jazeera στη Ραμάλα από τις ισραηλινές αρχές αποτελεί άλλη μια ξεδιάντροπη επίθεση στο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και ένα συντριπτικό πλήγμα για την ελευθερία του Τύπου.

«Εν μέσω κλιμακούμενων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, μεταξύ άλλων μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και αδυσώπητων παράνομων επιθέσεων στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας με πραγματικό κίνδυνο γενοκτονίας, η πρόσβαση των δημοσιογράφων για να ρίξουν φως στα τρέχοντα γεγονότα είναι ζωτικής σημασίας. Το κλείσιμο του γραφείου του Al Jazeera στη Ραμάλα αποτελεί μια θρασύτατη προσπάθεια της ισραηλινής κυβέρνησης να περιορίσει την ενημέρωση για τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το κλείσιμο του γραφείου του Al Jazeera στη Ραμάλα από τις ισραηλινές αρχές αποτελεί άλλη μια ξεδιάντροπη επίθεση κατά του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και ένα συντριπτικό πλήγμα για την ελευθερία του Τύπου.

— Heba Morayef, Περιφερειακή Διευθύντρια MENA

«Η κίνηση αυτή δείχνει ξεκάθαρα τα ακραία μέτρα στα οποία είναι διατεθειμένες να φτάσουν οι ισραηλινές αρχές προκειμένου να προστατευθούν από την κριτικής σημασίας κάλυψη των μέσων ενημέρωσης και τον δημόσιο έλεγχο. Όλοι οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ασκούν το έργο τους ελεύθερα και με ασφάλεια, χωρίς να φοβούνται τη σύλληψη, την παρενόχληση, τον εκφοβισμό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή αντιποίνων.

«Οι ισραηλινές αρχές απαγορεύουν ήδη στους περισσότερους διεθνείς δημοσιογράφους να εισέρχονται ελεύθερα στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας για να κάνουν ρεπορτάζ για τον συνεχιζόμενο πόλεμο, τώρα επεκτείνουν την καταστολή των μέσων ενημέρωσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι αρχές πρέπει να ανακαλέσουν αμέσως την εντολή να κλείσουν το γραφείο του Al Jazeera, να τερματίσουν την παρενόχληση, τον εκφοβισμό και την παρεμπόδιση των δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

Ιστορικό

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, τουλάχιστον 116 δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου 2023, καθιστώντας την περίοδο αυτή την πιο θανατηφόρα για τους δημοσιογράφους από τότε που η CPJ άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία το 1992.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι ισραηλινές αρχές κλείνουν τα γραφεία του Al Jazeera. Τον Μάιο του 2024, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στα γραφεία του Al Jazeera που χρησιμοποιούσε το δίκτυο στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο ενός νέου τότε νόμου, γνωστού ως «Νόμος για το Al Jazeera», ο οποίος εξουσιοδοτούσε τον υπουργό τηλεπικοινωνιών, με την έγκριση του πρωθυπουργού, να λαμβάνει κατασταλτικά μέτρα κατά των ξένων μέσων ενημέρωσης που μετέδιδαν περιεχόμενο που θεωρούνταν απειλή για την εθνική ασφάλεια κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα. Το γραφείο παραμένει κλειστό μέχρι σήμερα λόγω της συνεχούς παράτασης του διατάγματος από τις ισραηλινές αρχές.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.