
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: ΕΚΤΑΚΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΕΝΔΕΛΕΧΩΣ»
Αντιδρώντας στην έγκριση από το Φινλανδικό Κοινοβούλιο του νόμου έκτακτης ανάγκης για τη λεγόμενη «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης, η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Dinushika Dissanayake, δήλωσε:
«Ο νόμος αυτός υπονομεύει σοβαρά την πρόσβαση στο άσυλο και την προστασία από την επαναπροώθηση στη Φινλανδία. Όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια, αλλά θα οδηγήσει επίσης σε αυθαιρεσία και βία στα σύνορα.
«Ένας τέτοιος νόμος δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει ψηφιστεί. Θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Φινλανδίας στο κράτος δικαίου. Το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφές: η αρχή της μη επαναπροώθησης πρέπει πάντα να τηρείται και οι ισχυρισμοί για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τις επιστροφές πρέπει να εξετάζονται, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έφτασαν στην περιοχή.
«Ο νόμος αυτός δεν συνάδει με τον πρόσφατα εγκεκριμένο κανονισμό της ΕΕ για τις κρίσεις και την ανωτέρα βία. Υπερβαίνει όλες τις εξουσίες που παρέχει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελέγξει αυστηρά τη νομιμότητά του».
Ιστορικό
Ο νέος νόμος έκτακτης ανάγκης ορίζει την «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης ως ενέργειες από «κράτη ή άλλους φορείς» για τη διευκόλυνση των παράτυπων μετακινήσεων μεταναστριών/ών σε μια άλλη χώρα σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησής της. Ο νόμος αυτός αποτελεί μέρος μιας σειράς πρόσφατων μέτρων που πρότεινε η Φινλανδική κυβέρνηση και τα οποία περιορίζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζητούν άσυλο και των μεταναστριών/ών και παρουσιάζονται ως απάντηση στον αυξημένο αριθμό ανθρώπων που περνούν στη Φινλανδία από τη Ρωσία για να ζητήσουν άσυλο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο Φινλανδικός νόμος ακολουθεί τα επικίνδυνα χνάρια της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας, όπου έχουν εισαχθεί πολυάριθμες πολιτικές και πρακτικές κατά παράβαση της νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα της αντιμετώπισης των λεγόμενων προσπαθειών «εργαλειοποίησης», από το 2021.
Για περισσότερες πληροφορίες, διάβασε το ενημερωτικό δελτίο της Διεθνούς Αμνηστίας.