ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Ο ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ/ΤΟΥΣ ΑΦΓΑΝΕΣ/ΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΣΣΕΣ/ΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ, ΜΙΑ ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Τετάρτης ότι η κυβέρνηση του Πακιστάν συμφώνησε να δοθεί παράταση ενός έτους σε περισσότερες/ους από 1,45 εκατομμύρια Αφγανές/ούς προσφύγισσες/ες που κατείχαν τις κάρτες βεβαίωσης εγγραφής (Proof of Registration - PoR) που είχε εκδώσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τις/ους προσφύγισσες/ες στη χώρα, η Thyagi Ruwanpathirana, Περιφερειακή Ερευνήτρια για τη Νότια Ασία της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:
«Η απόφαση της κυβέρνησης του Πακιστάν να παρατείνει την παραμονή των κατόχων καρτών PoR για ένα ακόμη έτος είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη. Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει την κυβέρνηση του Πακιστάν να επεκτείνει αυτή τη σανίδα σωτηρίας σε όλες και όλους τις/ους Αφγανές/ούς προσφύγισσες/ες στο Πακιστάν και να αναστείλει επίσημα το «Σχέδιο Επαναπατρισμού Παράνομων Αλλοδαπών». Η αβεβαιότητα που επικρατεί για το μέλλον περισσότερων από 2,1 εκατομμυρίων Αφγανών προσφυγισσών/ων πρέπει να τελειώσει.
Η αβεβαιότητα που επικρατεί για το μέλλον περισσότερων από 2,1 εκατομμυρίων Αφγανών προσφυγισσών/ων πρέπει να τελειώσει.
— Thyagi Ruwanpathirana, Περιφερειακή Ερευνήτρια για τη Νότια Ασία, Διεθνής Αμνηστία
«Τα υπάρχοντα μέτρα εξακολουθούν να θέτουν τους κατόχους της Κάρτας Αφγανού Πολίτη (ACC) και όσες/ους παραμένουν χωρίς έγγραφα σε κίνδυνο επικείμενης αναγκαστικής επιστροφής και συνεχόμενων παρενοχλήσεων. Οι αρχές του Πακιστάν δεν χρειάζονται άλλες υπενθυμίσεις για τις πιθανές απειλές που αντιμετωπίζουν οι προσφύγισσες/ες, ιδίως οι γυναίκες και τα κορίτσια, αν αναγκαστούν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν.
«Καλούμε, για άλλη μια φορά, την κυβέρνηση του Πακιστάν να σταματήσει όλες τις βίαιες επιστροφές, σύμφωνα με την αρχή της μη επαναπροώθησης, να επικυρώσει τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες και το Πρωτόκολλο του 1967 και να αναπτύξει ένα εθνικό νομικό πλαίσιο για το άσυλο και άλλες μορφές διεθνούς προστασίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να δράσουν άμεσα για να διορθώσουν την επισφαλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Αφγανές/οί προσφύγισσες/ες».
Ιστορικό
Τον Οκτώβριο του 2023, η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε το «Σχέδιο Επαναπατρισμού Παράνομων Αλλοδαπών». Έκτοτε, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει την πλήρη έλλειψη διαφάνειας, δέουσας διαδικασίας και λογοδοσίας στις συλλήψεις και παράνομες βίαιες επιστροφές Αφγανών προσφυγισσών και προσφύγων στο Πακιστάν, οι οποίες επιδεινώθηκαν από αυξημένα περιστατικά παρενόχλησης και εχθρότητας απέναντί τους. Από τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι πάνω από 639.000 Αφγανές/οί προσφύγισσες/ες έχουν εγκαταλείψει το Πακιστάν για να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν το οποίο ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.
Στις 10 Ιουλίου, η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε την παράταση κατά ένα έτος της ισχύος της βεβαίωσης εγγραφής (PoR) των Αφγανών προσφυγισσών/ων. Αυτό θα επιτρέψει σε 1,45 εκατομμύρια εγγεγραμμένες/ους Αφγανούς προσφύγισσες/ες να παραμείνουν στο Πακιστάν έως τις 30 Ιουνίου 2025, αλλά εξακολουθεί να αφήνει σε εκκρεμότητα την τύχη 80.000 κατόχων ACC και χιλιάδων προσφυγισσών/ων χωρίς έγγραφα.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα καλέσει την κυβέρνηση του Πακιστάν να σταματήσει όλες τις βίαιες επιστροφές.