ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ
Αντιδρώντας σε μια νέα έκθεση της Αποστολής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών (UNAMA) στο Αφγανιστάν σχετικά με τις σαρωτικές κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το λεγόμενο ντε φάκτο Υπουργείο για την Πρόληψη της Διαφθοράς και Διάδοση της Αρετής (MPVPV) των Ταλιμπάν, ο Zaman Sultani, Περιφερειακός Ερευνητής για τη Νότια Ασία στη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε:
«Η έκθεση αυτή αποκαλύπτει τον ρόλο του MPVPV των Ταλιμπάν στην παραβίαση διαφόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών στο Αφγανιστάν. Το αυθαίρετο, ασυνεπές και διφορούμενο ιστορικό της ηθικής αστυνόμευσης του λαού του Αφγανιστάν, με ένα θεσμοθετημένο σύστημα διακρίσεων που πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια, είχε αρνητική επίδραση στα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.
Το αυθαίρετο, ασυνεπές και διφορούμενο ιστορικό της ηθικής αστυνόμευσης του λαού του Αφγανιστάν, με ένα θεσμοθετημένο σύστημα διακρίσεων που πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια, είχε αρνητική επίδραση στα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.
— Zaman Sultani, Περιφερειακός Ερευνητής για τη Νότια Ασία στη Διεθνή Αμνηστία
«Η Διεθνής Αμνηστία συμμερίζεται την έκκληση του ΟΗΕ προς τις ντε φάκτο αφγανικές αρχές, να εγγυηθούν τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, το δικαίωμα στην υγεία και την εργασία, μεταξύ πολλών άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως κατοχυρώνονται από τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις οποίες το Αφγανιστάν είναι κράτος μέλος. Η επικρατούσα ατιμωρησία για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα του διεθνούς δικαίου από τους Ταλιμπάν πρέπει να τερματιστεί.
«Επιπλέον, τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να δημιουργήσουν έναν ειδικό ανεξάρτητο διεθνή μηχανισμό λογοδοσίας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων διεθνούς δικαίου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων στο Αφγανιστάν, καθώς και για τη συλλογή και διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων για μελλοντικές προσπάθειες λογοδοσίας και διώξεων, παράλληλα με την επέκταση και την πλήρη χρηματοδότηση της εντολής του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι η έμφυλη δικαιοσύνη έχει προτεραιότητα και ότι η συμμετοχή των γυναικών υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών παραμένει κεντρική σε όλες τις δεσμεύσεις με τους Ταλιμπάν για το μέλλον του Αφγανιστάν. Αν δεν το πράξουν αυτό, θα σήμαινε ότι γυρνάμε την πλάτη στα θύματα και το δικαίωμά τους για αλήθεια, δικαιοσύνη και αποζημίωση».
Ιστορικό
Η έκθεση της UNAMA για τον Ιούλιο 2024 με τίτλο, Η Ηθική Εποπτεία των Ντε Φάκτο Αρχών στο Αφγανιστάν: Επιπτώσεις στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τονίζει τον αρνητικό αντίκτυπο που είχαν οι δραστηριότητες και ο διευρυνόμενος ρόλος της ντε φάκτο MPVPV στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών σε διάφορες πτυχές της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής των ανθρώπων που ζουν στο Αφγανιστάν, με δυσανάλογες επιπτώσεις στις γυναίκες που βασίζονται στις διακρίσεις. Αυτό, μαζί με το απρόβλεπτο των μέτρων επιβολής, συμβάλλει σε ένα κλίμα φόβου και εκφοβισμού μεταξύ τμημάτων του πληθυσμού.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει ότι οι δρακόντειοι περιορισμοί των Ταλιμπάν στα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση αυθαίρετων κρατήσεων, αναγκαστικών εξαφανίσεων, βασανιστηρίων και άλλων κακομεταχειρίσεων, μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας για δίωξη με βάση το φύλο.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης καταγράψει ότι οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα δείξει ότι δεν είναι πρόθυμοι να θέσουν προ των ευθυνών μέλη τους που θεωρούνται ύποπτα για εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.