ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γερμανίας και της Ολλανδίας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χθες ότι θα κινήσουν νομικές διαδικασίες που θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Αφγανιστάν για πολυάριθμες παραβιάσεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW), η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Agnès Callamard δήλωσε:
«Οι Ταλιμπάν έχουν κάνει τη ζωή των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών αφόρητη. Τις έχουν διαγράψει από όλες τις σφαίρες της ζωής και τους έχουν αφαιρέσει συστηματικά τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους. Η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει κάθε βήμα που κάνουν τα κράτη για να καταστήσουν τους Ταλιμπάν υπεύθυνους βάσει του διεθνούς δικαίου για την εκτεταμένη και θεσμοθετημένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, η οποία πιθανότατα ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας για δίωξη λόγω φύλου. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ακολουθήσει όλες τις διαθέσιμες οδούς για να τερματίσει τις συνεχιζόμενες διάχυτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Οι Ταλιμπάν έχουν κάνει τη ζωή των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών ανυπόφορη. Τις έχουν διαγράψει από όλες τις σφαίρες της ζωής και τους έχουν αφαιρέσει συστηματικά τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους.
— Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Agnès Callamard
«Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας βήμα προς την εξασφάλιση της δικαιοσύνης για τις παραβιάσεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων Κατά των Γυναικών. Θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλες ολοκληρωμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση όλου του φάσματος των θηριωδιών που έγιναν στο παρελθόν και συνεχίζουν να συμβαίνουν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων κατά των γυναικών και των κοριτσιών, που διέπραξαν οι Ταλιμπάν και άλλοι κρατικοί και μη κρατικοί παράγοντες καθ' όλη τη διάρκεια του συνεχούς κύκλου των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν για πάνω από 40 χρόνια.
«Ο κόσμος πρέπει να δράσει αλληλέγγυα με τις θαρραλέες γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν υπερασπιζόμενος τα δικαιώματά τους και θέτοντας το καθεστώς των Ταλιμπάν προ των ευθυνών του. Αυτή η ευπρόσδεκτη νομική πρωτοβουλία θα πρέπει επίσης να αποτελέσει έγκαιρη υπενθύμιση ότι τα κράτη έχουν την ευθύνη να παρέχουν διεθνή προστασία σε όλες εκείνες και όλους εκείνους που διαφεύγουν από τις συστηματικές διακρίσεις και την καταπίεση στο Αφγανιστάν».