ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ: ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020, 13:27Εκτύπωση

Κάθε φθινόπωρο η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει τον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων, τη μεγαλύτερη εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο.

Έτσι και φέτος, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, μαζί με όλα τα υπόλοιπα τμήματα της παγκοσμίως, καλεί το κοινό να προασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογράφοντας τις εκκλήσεις και ζητώντας δικαιοσύνη για ανθρώπους που βιώνουν παραβιάσεις.

Οι εκκλήσεις αυτές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητούν από τις αρχές των υπεύθυνων χωρών να αναλάβουν δράση για την απόδοση δικαιοσύνης και αποκατάστασης στα θύματα. Εδώ και 17 χρόνια που λαμβάνει χώρα αυτή η εκστρατεία, δεκάδες άνθρωποι έχουν δικαιωθεί!

Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άτομα από όλο τον κόσμο υπογράφουν εκκλήσεις, γράφουν επιστολές, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, tweets, αναρτήσεις στο Facebook και κάρτες για όσους/ες δέχονται παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα τους, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης εκστρατείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο.

Φέτος, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας απευθύνει πέντε εκκλήσεις για την υπεράσπιση ανθρώπων που έχουν δεχθεί κρατική βία, απειλές ή και φυλακίσεις για το ακτιβιστικό τους έργο.

Πιο συγκεκριμένα, καλεί το κοινό να λάβει δράση υπογράφοντας εκκλήσεις για:

 • Τον Khaled Drareni, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή στην Αλγερία επειδή κάλυπτε δημοσιογραφικά τις διαδηλώσεις του κινήματος Hirak.
   
 • Τον Gustavo Gatica, ο οποίος κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Χιλή, πέρσι τον Νοέμβριο, δέχτηκε τις σφαίρες της αστυνομίας μένοντας μόνιμα τυφλός.
   
 • Την Jani Silva, που δέχεται συνεχώς απειλές για τη ζωή της λόγω της δράσης της για την προστασία του οικοσυστήματος του Αμαζονίου και των δικαιωμάτων των ιθαγενών χωρικών στην Κολομβία.
   
 • Τη Nassima al-Sada, η οποία βρίσκεται στη φυλακή λόγω του έργου της ως υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών στη Σαουδική Αραβία.
   
 • Τους υπερασπιστές/ριες της πορείας υπερηφάνειας (Pride) του Πολυτεχνείου Metu στην Άγκυρα της Τουρκίας, που βρίσκονται αντιμέτωποι/ες με κατηγορίες λόγω της διοργάνωσης της πορείας τον Μάιο του 2019 και του έργου τους υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Μια μόνο έκκληση που υπογράφεται από χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο μπορεί να αλλάξει τη ζωή κάποιου/ας και να συμβάλει στην απόδοση δικαιοσύνης.

Γιατί οπουδήποτε και αν συμβαίνουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας αφορούν όλους και όλες!

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.