ΑΛΓΕΡΙΑ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ KHALED DRARENI

ΣΤΕΙΛΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020, 11:03Εκτύπωση

Στις 19 Φεβρουαρίου 2021 οι αλγερινές αρχές απελευθέρωσαν υπό όρους τον Khaled από τη φυλακή. Ο Khaled στέλνει τις ευχαριστίες του σε όλους/ες όσοι/ες τον στήριξαν. Η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει την εκστρατεία για την άνευ όρων απελευθέρωσή του.

Ο Khaled φυλακίστηκε απλώς επειδή κάλυψε δημοσιογραφικά τις διαδηλώσεις στην Αλγερία. Γράψτε στις Αλγερινές αρχές απαιτώντας την απελευθέρωση του τώρα.

Από τις 22 Φεβρουαρίου του 2019, μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν στην Αλγερία κάθε Παρασκευή καλώντας σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Το συγκεκριμένο κίνημα, γνωστό με το όνομα Hirak πέτυχε την απομάκρυνση του Προέδρου Abdelaziz Bouteflika ενώ συνέχισε να αγωνίζεται για μια «ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος».

Το κίνημα Hirak γέννησε την ελπίδα για την επίτευξη θετικής αλλαγής στην Αλγερία. Χρειάστηκε, ωστόσο το κουράγιο και το θάρρος των ανεξάρτητων δημοσιογράφων, όπως ο Khaled Drareni, προκειμένου να καταστούν ευρέως διαδεδομένες οι ιστορίες του κινήματος στον έξω κόσμο. Ο Khaled διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο τόσο στην ανάλυση και τεκμηρίωση στοιχείων όσο και στην απευθείας μετάδοση των μαζικών διαδηλώσεων μέσω του δημοφιλούς προσωπικού του λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 7 Μαρτίου o Khaled συνελήφθη ενώ κάλυπτε δημοσιογραφικά μια διαδήλωση. Αφέθηκε ελεύθερος λίγο αργότερα ενώ στις 27 Μαρτίου συνελήφθη ξανά, και από τότε κρατείται φυλακισμένος. Η σύλληψη και φυλάκιση του Khaled σηματοδοτούν μια κλιμάκωση στην καταστολή των βασικών ελευθεριών στην Αλγερία ενώ παράλληλα αποτελούν σημαντικό πλήγμα στην ελπίδα των Αλγερινών για μεταρρύθμιση. Ο Khaled Drareni δεν θα έπρεπε να είναι στη φυλακή για τη δημοσιογραφική κάλυψη μιας διαδήλωσης. Η απελευθέρωσή του είναι κρίσιμη για το μέλλον των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αλγερία.

Στις 15 Σεπτεμβρίου ο Khaled καταδικάστηκε, κατόπιν έφεσης, σε 2 χρόνια φυλάκισης για «υποκίνηση άοπλης συγκέντρωσης» και για «βλάβη της ακεραιότητας του εθνικού εδάφους».  Απαιτούμε την άνευ όρων απελευθέρωση του Khaled.

Υπογράψτε την έκκληση μας και ζητήστε την άμεση απελευθέρωση του Khaled Drareni.

Γνωρίζουμε πως αν πολλοί άνθρωποι αναλάβουμε δράση σε υποστήριξη του Khaled Drareni, μπορούμε να τον απελευθερώσουμε. Κάθε δράση μετράει.