ΤΟΥΡΚΙΑ: ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΑΘΩΩΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΡΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ PRIDE

Δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020, 11:51Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Οι ειρηνικοί διαδηλωτές/ριες που γιόρταζαν το Φεστιβάλ Περηφάνειας (Pride) του κινήματος ΛΟΑΤΙ+ στην Άγκυρα της Τουρκίας, βρέθηκαν αντιμέτωποι/ες με αστυνομική βία και με κατηγορίες για «παράνομη συγκέντρωση». Πρέπει να αθωωθούν.

Το 1996, φοιτητές/ριες του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής (METU), στην πόλη Άγκυρα της Τουρκίας, δημιούργησαν μία ομάδα με σκοπό να διασφαλίσουν ότι το πανεπιστήμιο θα είναι ασφαλής χώρος για τη ΛΟΑΤΙ+ κοινότητα και να προασπιστούν τα δικαιώματά της.

Ενάντια στην όλο και περισσότερο αυξανόμενη ομοφοβία που επικρατεί στην Τουρκία, οι φοιτητές/τριες του πανεπιστημίου METU πραγματοποιούν κάθε χρόνο στο χρόνο στο χώρο του Πανεπιστημίου μία πορεία για να γιορτάσουν την Υπερηφάνεια (Pride) και να απαιτήσουν ισότητα και αξιοπρέπεια για όλα τα ΛΟΑΤΙ άτομα.

Πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει η Υπερηφάνεια για τους ανθρώπους. Την ημέρα αυτή νιώθεις ελεύθερος/η να είσαι ο εαυτός σου, ο πραγματικός σου εαυτός. Είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα με θεραπευτική δύναμη.
Özgür Gür

Το 2019 ωστόσο, το Πανεπιστήμιο απαγόρευσε την Πορεία για την Υπερηφάνεια στον χώρο του Πανεπιστημίου και κάλεσε την αστυνομία ενάντια στους φοιτητές/ριες. Καθώς εκείνοι/ες παρευρίσκονταν ειρηνικά στο χώρο, βρέθηκαν αντιμέτωποι/ες με σπρέι πιπεριού, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Πολλοί/ες τραυματίστηκαν ενώ άλλοι/ες υποβλήθηκαν σε κράτηση.

Πρόσφατα, ένα διοικητικό δικαστήριο ανέτρεψε την παράνομη απαγόρευση του Πανεπιστημίου. Παρά ωστόσο την δικαστική απόφαση, 18 φοιτητές/ριες και ένας ακαδημαϊκός δικάζονται με την κατηγορία της «παράνομης συνάθροισης» και για «αποτυχία διάλυσης της συγκέντρωσης παρά της προειδοποιήσεις». Κανένας και καμία δεν θα έπρεπε να καταδικάζεται επειδή ασκεί το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης.

Υπέγραψε και υπενθύμισε στον Υπουργό Δικαιοσύνης:

  • Ότι οι 18 φοιτητές/ριες του METU και ο ακαδημαϊκός που δικάζονται πρέπει να αθωωθούν.
  • Ότι οφείλει να διασφαλίσει πως θα διεξαχθεί μία άμεση, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα σχετικά με τη υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία στον πανεπιστημιακό χώρο και όσοι αστυνομικοί αποδειχθεί ότι έδρασαν παράνομα θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη