ΧΙΛΗ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ GUSTAVO GATICA

ΣΤΕΙΛΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020, 11:17Εκτύπωση

Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Χιλή ο Gustavo πυροβολήθηκε από έναν αστυνομικό με αποτέλεσμα να χάσει την όραση του. Αναλάβετε δράση και απαιτήστε δικαιοσύνη τώρα.

Τον Νοέμβριο του 2019, εν μέσω ευρείας ανησυχίας για το αυξανόμενο κόστος ζωής και τις ανισότητες που υφίστανται στη χώρα, οι άνθρωποι σε όλη τη Χιλή ξεσηκώθηκαν και ξεκίνησαν διαδηλώσεις ζητώντας «αξιοπρέπεια». Όλος ο κόσμος παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην Χιλή καθώς εκατομμύρια διαδηλωτές/ριες διαδήλωναν ζητώντας μια αποφασιστική αλλαγή στην χώρα.  Οι διαδηλωτές/ριες ωστόσο βρέθηκαν αντιμέτωποι/ες με την υπερβολική χρήση βίας από τις αρχές, και με αστυνομικούς που γέμιζαν τα όπλα τους με τα πυρομαχικά από μέταλλο και καουτσούκ.

Στις 8 Νοεμβρίου ο 21χρονος φοιτητής ψυχολογίας Gustavo Gatica, που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την μουσική και την φωτογραφία, αποφάσισε να συμμετάσχει στην διαδήλωση. Οι αστυνομικοί εξαπέλυσαν πυρά στοχεύοντας τα σώματα των διαδηλωτών/ριών, με αποτέλεσμα ο Gustavoνα πυροβοληθεί και στα δύο μάτια. Τυφλώθηκε μόνιμα.

Ακόμα και μετά από αυτούς τους τραυματισμούς, ο Gustavo ελπίζει πως η δική του απώλεια όρασης θα βοηθήσει τον υπόλοιπο κόσμο να δει τι πραγματικά συμβαίνει στην Χιλή.

Έδωσα τα μάτια μου προκειμένου ο κόσμος να ξυπνήσει.
— Gustavo Gatica

Στις 20 Αυγούστου ο Εθνικός Εισαγγελέας υπέβαλλε επίσημα κατηγορίες εναντίον ενός αστυνομικού για την επίθεση και τον τραυματισμό του Gustavo, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η διαδικασία έρευνας εναντίον του. Χάρη στις δράσεις των ανθρώπων που υποστηρίζουν τον Gustavo, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη δικαιοσύνη. Τώρα, πρέπει να πιέσουμε ώστε η διοίκηση των αστυνομικών να λογοδοτήσει.

Αναλάβετε δράση και απαιτήστε δικαιοσύνη για τον Gustavo Gatica.

Στείλτε επιστολή στον Εθνικό Εισαγγελέα Jorge Abbott Charme ζητώντας του να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των αστυνομικών που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων την περίοδο της κοινωνικής αναταραχής, και ιδιαίτερα της παραβίασης που υπέστη ο Gustavo Gatica.