ΣΥΡΙΑ: ΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Αυγούστου 2017, 14:18Εκτύπωση

Η κυβέρνηση της Συρίας και οι ένοπλες ομάδες που εμπλέκονται στις συγκρούσεις στη χώρα πρέπει να αποκαλύψουν την τύχη και την τοποθεσία των δεκάδων χιλιάδων ατόμων που έχουν βιαίως εξαφανιστεί ή απαχθεί από την αρχή της κρίσης του 2011, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία για την Διεθνή Ημέρα για τα Θύματα των Βίαιων Εξαφανίσεων.

 Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες προσπαθούν απεγνωσμένα να εντοπίσουν την τύχη των εξαφανισμένων συγγενών τους

— Philip Luther, Διευθυντής Έρευνας και Θεσμικής Πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Ανάμεσα στη βιαιότητα και στο αιματοκύλισμα της συριακής σύγκρουσης, η κατάσταση όσων έχουν εξαφανιστεί αφού συνελήφθησαν από τις αρχές ή αιχμαλωτίστηκαν από ένοπλες ομάδες είναι μία τραγωδία που έχει κατά πολύ αγνοηθεί διεθνώς. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες προσπαθούν απεγνωσμένα να εντοπίσουν την τύχη των εξαφανισμένων συγγενών τους», δήλωσε ο Philip Luther, Διευθυντής Έρευνας και Θεσμικής Πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Η Ρωσία και οι ΗΠΑ, συγκεκριμένα, πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και να πιέσουν, αντιστοίχως, τη συριακή κυβέρνηση και τις ένοπλες αντίπαλες ομάδες ώστε να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ανεξάρτητους ελεγκτές στους χώρους κράτησης, να αποκαλύψουν τα ονόματα και τις τοποθεσίες όσων στερήθηκαν την ελευθερία τους και να επιτρέψουν σε όλους τους κρατούμενους να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους».

Σύμφωνα με το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SNHR), 75,000 άνθρωποι έχουν βίαια εξαφανιστεί από τη συριακή κυβέρνηση από το 2011 και έπειτα. Η Fadwa Mahmoud περιέγραψε την αγωνία στην οποία βρέθηκε, να μην γνωρίζει τι έχει συμβεί ή που βρίσκεται ούτε ο σύζυγός της, Abdulaziz Al-Kheir, αλλά ούτε και ο γιός της, Maher Tahan, από τις 20 Σεπτεμβρίου 2012. «Οι μέρες περνάνε εξαιρετικά δύσκολα», είπε. «Ζω με την ελπίδα που μου επιτρέπει να προχωράω και με πιέζει να δουλεύω σκληρά για την απελευθέρωσή τους. Δεν χάνω ποτέ την ελπίδα μου ότι θα επιστρέψουν. Πάντα φαντάζομαι τη στιγμή που θα μάθω για την απελευθέρωσή τους». Ο σύζυγος και ο γιός της εξαφανίστηκαν αφού συνελήφθησαν από την Air Force Intelligence σε σημείο ελέγχου στη Δαμασκό, παρόλο που η συριακή κυβέρνηση το αρνείται.

Καθώς η μεγαλύτερη πλειονότητα όσων έχουν εξαφανιστεί στη Συρία έχουν εξαφανιστεί σε ένα δίκτυο κυβερνητικών κέντρων κράτησης, περισσότεροι από 2.000 άτομα έχουν εξαφανιστεί αφού συνελήφθησαν από ένοπλες ομάδες αντίστασης και την ένοπλη ομάδα που αυτοαποκαλείται το Ισλαμικό Κράτος. Οι Razan Zeitouneh, Wael Hamada, Samira Khalil και Nazem Hammadi, ειρηνικοί Σύριοι διαδηλωτές οι οποίοι εργάζονταν στο Κέντρο Καταγραφής Παραβιάσεων στη Συρία (VDC), μία ΜΚΟ που παρακολουθεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απήχθησαν από μία ένοπλη ομάδα από τα γραφεία τους στην ανατολική Ghouta στις 9 Δεκεμβρίου 2013. Στις οικογένειές τους έχει αρνηθεί η οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την τύχη των αγαπημένων τους.

«Έχει υπάρξει απόλυτη ατιμωρησία προς όσους είναι υπεύθυνοι για τις εξαφανίσεις στη Συρία. Αυτό το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη διεθνή κοινότητα με κάθε ευκαιρία, συμπεριλαμβανομένων των ειρηνευτικών συναντήσεων στη Γένοβα και στην Αστάνα, διαφορετικά οι επιπτώσεις τους θα γίνουν αισθητές για ολόκληρες γενιές και οι προοπτικές επούλωσης και συμφιλίωσης θα υπονομευθούν», είπε ο Philip Luther.

 

Για να τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα για τα Θύματα των Βίαιων Εξαφανίσεων, η Διεθνής Αμνηστία εγκαινίασε μία έκθεση τέχνης στη Βηρυτό με τίτλο «Δεκάδες Χιλιάδες», τα εγκαίνια της οποίας είναι στις 30 Αυγούστου, η οποία στοχεύει να ευαισθητοποιήσει για τους εξαφανισμένους της Συρίας και να δώσει φωνή στις οικογένειές τους.

Η έκθεση στη γκαλερί «Σταθμός της Βηρυτού» περιλαμβάνει αντικείμενα που άφησαν πίσω τους τα άτομα που βίαια εξαφανίστηκαν ή απήχθησαν, καθώς και ποιήματα που έγραψαν πρώην φυλακισμένοι ποιητές στα οποία περιγράφουν τις εμπειρίες τους στις συριακές εγκαταστάσεις κράτησης. Θα υπάρχει επίσης μία συλλογή από πορτραίτα γυναικών κρατούμενων από τη Σύρια καλλιτέχνιδα Azza Abou Rebieh. Η έκθεση θα τρέξει από τις 30 Αυγούστου 2017 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2017.

Η Διεθνής Αμνηστία θα παρουσιάσει μία διαδικτυακή πλατφόρμα καμπάνιας για να ρίξει φως σε όσους έχουν αντιμετωπίσει βίαιη εξαφάνιση ή απαγωγή στη Συρία και να βοηθήσει τις οικογένειες στην προσπάθειά τους να βρουν τους αγαπημένους τους.

 

Υπόβαθρο

Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί και υλοποιεί εκστρατείες ενάντια στις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και απαγωγές, καθώς και άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στη Συρία, από την έναρξη της κρίσης του 2011.

Η έκθεση του 2015 «Μεταξύ της φυλακής και του τάφου: Οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις στη Συρία» περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι συριακές αρχές συνέλαβαν και εξαφανίστηκαν βίαια πολλούς ειρηνικούς κυβερνητικούς αντιπάλους και άτομα που θεωρούσαν «μη αφοσιωμένα». Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης τεκμηριώσει τις απαγωγές, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες που πραγματοποίησαν ένοπλες ομάδες αντιπολίτευσης εναντίον αμάχων, αιχμαλωτισμένων μελών κυβερνητικών ενόπλων δυνάμεων και δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και φιλοκυβερνητικών shabiha πολιτοφυλακών.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.