ΕΛΛΑΔΑ: ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΟΠΛΑ, ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2016, 20:44Εκτύπωση

Οι κατηγορίες για κακοποίηση πέντε προσφυγόπουλων από τη Συρία τα οποία αναφέρουν ότι η Ελληνική Αστυνομία τα έθεσε υπό κράτηση, τα χτύπησε και τα ανάγκασε να γδυθούν επειδή είχαν μαζί τους στο δρόμο παιχνίδια πλαστικά όπλα, συνιστούν ένα βαθιά ανησυχητικό περιστατικό που πρέπει να διερευνηθεί επαρκώς, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Τα παιδιά, αγόρια ηλικίας μεταξύ 12 και 16, υποβλήθηκαν σε έλεγχο «λόγω υπονοιών ότι είναι μέλη ένοπλης ομάδας» ενώ είχαν μαζί τους τα παιχνίδια και κατευθύνονταν για να παίξουν σε ένα θεατρικό παιχνίδι στο κέντρο της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

Τα πέντε προσφυγόπουλα από τη Συρία αναφέρουν ότι η Ελληνική Αστυνομία τα έθεσε υπό κράτηση, τα χτύπησε και τα ανάγκασε να γδυθούν επειδή είχαν μαζί τους στο δρόμο παιχνίδια πλαστικά όπλα

Διεθνής Αμνηστία

«Οι γελοίες πτυχές αυτής της υπόθεσης δεν θα πρέπει να αποσπάσουν την προσοχή από την εξαιρετικά σοβαρή και βαθιά ανησυχητική φύση των κατηγοριών εναντίον οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία κατηγορούνται ότι διέπραξαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος παιδιών υπό κράτηση κατά τη διάρκεια ελέγχου ταυτοποίησης», ανέφερε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

«Εάν αυτές οι κατηγορίες για χτυπήματα και άλλες μορφές κακοποίησης αποδειχθούν αληθινές, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν ότι οι ποινικές και πειθαρχικές διαδικασίες θα διεξαχθούν όπως επιβάλλεται. Θα πρέπει να διερευνήσουν, επίσης, κατά πόσον ‘φυλετικός χαρακτηρισμός’ έπαιξε ρόλο στα κίνητρα αυτών των αστυνομικών να προκαλέσουν τέτοια κακοποίηση στα παιδιά».

Η Αστυνομία ανέφερε στη Διεθνή Αμνηστία την Παρασκευή ότι έχει διαταχθεί ‘Ενορκη Διοικητική Εξέταση για να «καθορισθούν τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης».

Τα παιδιά, τα οποία επρόκειτο να παίξουν σε μια παράσταση σχετικά με τη συριακή διαμάχη σε ένα τοπικό πολιτιστικό κέντρο, είχαν μαζί τους τα κοστούμια τους και τα παιχνίδια όπλα σε μια πλαστική σακούλα όταν τέθηκαν υπό κράτηση το απόγευμα της 27ης Σεπτεμβρίου.

Εάν αυτές οι κατηγορίες για χτυπήματα και άλλες μορφές κακοποίησης αποδειχθούν αληθινές, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν ότι οι ποινικές και πειθαρχικές διαδικασίες θα διεξαχθούν όπως επιβάλλεται

John Dalhuisen, Διεθνής Αμνηστία

Τα παιδιά τα σταμάτησαν και τους έκαναν σωματικό έλεγχο τέσσερεις αστυνομικοί, οι οποίοι κάλεσαν περισσότερους συναδέλφους τους για υποστήριξη, πριν τα μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας. Δύο άλλοι Σύροι πρόσφυγες στην ομάδα τους, ηλικίας 24 και 21 ετών, επίσης μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα μαζί με τα παιδιά.

Η δικηγόρος των παιδιών, Ηλέκτρα Κούτρα, είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι τα παιδιά ανέφεραν ότι κακοποιήθηκαν σωματικά και λεκτικά κατά την κράτηση από δύο αστυνομικούς που επιπλέον τα ανάγκασαν να γδυθούν.

Το μικρότερο από τα παιδιά, ηλικίας 12 ετών, είπε ότι το πέταξαν πάνω σε έναν τοίχο αφότου αρνήθηκε να βγάλει το εσώρουχό του.

Ένα άλλο αγόρι, 14 ετών, ανέφερε ότι ένας αστυνομικός το έσπρωξε βίαια και το έβρισε επειδή ζήτησε τη μητέρα του. Ο αδελφός του αγοριού, ο οποίος γύρισε να δει τι συνέβαινε, είπε ότι ένας άλλος αστυνομικός τον χτύπησε δυνατά στο σβέρκο.

Τα παιδιά, τα οποία μένουν με τους γονείς τους σε έναν χώρο που τελεί υπό κατάληψη για τη φιλοξενία προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας, ανέφεραν ότι δεν τους επετράπη να επικοινωνήσουν με κανένα μέλος της οικογένειας τους ενόσω ήταν υπό κράτηση και ότι όταν ζήτησαν νερό τούς είπαν να πιουν νερό από τη βρύση μιας βρώμικης τουαλέτας.

To μαρτύριό τους σταμάτησε επιτέλους όταν ένας τρίτος αστυνομικός μπήκε στο δωμάτιο και είπε στους άλλους αστυνομικούς να σταματήσουν.

Οι δύο ενήλικες της ομάδας ανακρίθηκαν σε άλλον χώρο, πριν και οι επτά αφεθούν ελεύθεροι χωρίς απόδοση κατηγοριών αργότερα το ίδιο βράδυ.

Αφού η Αστυνομία εμπόδισε αρχικά τις προσπάθεις της δικηγόρου να υποβάλει μήνυση αναφορικά με την κακοποίηση των αγοριών, το 12χρονο αγόρι μεταφέρθηκε σε άλλο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει.

To βασικό ερώτημα στο οποίο η Αστυνομία οφείλει να απαντήσει είναι το εξής: Θα συνέβαινε το ίδιο εάν πέντε ελληνόπουλα είχαν βρεθεί να έχουν μαζί τους παιχνίδια πλαστικά όπλα στο δρόμο στην Αθήνα;

John Dalhuisen, Διεθνής Αμνηστία

Ωστόσο, ούτε στη δικηγόρο ούτε στον πατέρα του αγοριού επετράπη να είναι παρόντες, και επιπλέον ενώ το παιδί κατέθετε, κατά παράβαση των κανόνων της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκε αντιμέτωπο με τον αστυνομικό που κατηγορείται για την κακοποίηση του.

«Η σοβαρότητα αυτών των κατηγοριών εναντίον της Αστυνομίας επιβάλλει εξονυχιστική διερεύνηση, και εάν αποδειχθούν αληθείς, πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες πρέπει να κινηθούν ενάντιον των αστυνομικών που φέρονται ως οι υπεύθυνοι», ανέφερε ο John Dalhuisen.

«Η Αστυνομία πρέπει να διασφαλίσει ότι περιστατικά όπως τα καταγγελλόμενα εν προκειμένω πρέπει να μην συμβαίνουν ποτέ. To βασικό ερώτημα στο οποίο η Αστυνομία οφείλει να απαντήσει είναι το εξής: Θα συνέβαινε το ίδιο εάν πέντε ελληνόπουλα είχαν βρεθεί να έχουν μαζί τους παιχνίδια πλαστικά όπλα στο δρόμο στην Αθήνα;»

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει πολυάριθμες μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών που καταγγέλλουν κακοποίηση από την Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία χρόνια.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.