Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΩΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΖΩΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2016, 19:10Εκτύπωση

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που πρόκειται να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο θα πρέπει να επιχειρούν με βάση τον διεθνή νόμο, πραγματοποιώντας επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο και όχι να επιστρέφουν παράνομα τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία

«Εκατοντάδες πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, έχουν ήδη πεθάνει αυτό τον χρόνο προσπαθώντας να περάσουν το επικίνδυνα νερά του Αιγαίου. Τα πλοία του ΝΑΤΟ που εντοπίζουν κάποια βάρκα σε κίνδυνο θα πρέπει να παρέχουν άμεση βοήθεια διάσωσης», ανέφερε η  Iverna McGowan Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να αποτελέσουν ακόμα ένα εμπόδιο μεταξύ των προσφύγων και της διεθνούς προστασίας την οποία νόμιμα δικαιούνται. Σταματώντας τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη και απωθώντας τους πίσω στην Τουρκία - όπου φιλοξενούνται ήδη 2.5 εκατομμύρια – θα ήταν μία σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος τους να αιτηθούν άσυλο και ενάντια στο διεθνές δίκαιο».

Η Ευρώπη θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσει και να κλιμακώσει τα σχέδια επανεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία. Ο μόνος πιθανός τρόπος να αποτρέψει τα άτομα από το να διασχίζουν επικίνδυνα και παράτυπα τη θάλασσα είναι να παρέχει νόμιμες και ασφαλείς εναλλακτικές.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα έστελνε τρία πολεμικά πλοία στο Αιγαίο για να βοηθήσουν στην «αναχαίτιση της ροής» των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη, και θα εποπτεύει τους διακινητές, τα εγκληματικά δίκτυα και τα παράτυπα ταξίδια προς την Ελλάδα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.