ΑΥΣΤΡΙΑ: TO ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Απριλίου 2016, 18:25Εκτύπωση

Το Εθνικό Συμβούλιο της Αυστρίας πρέπει να απορρίψει τις αλλαγές στη νομοθεσία για το άσυλο που θα περιόριζαν την πρόσβαση στο άσυλο για χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και θα παραβίαζαν τις υποχρεώσεις της χώρας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία.

UPDATE 

Δυστυχώς το Κοινοβούλιο της Αυστρίας ψήφισε τις εν λόγω αλλαγές στη νομοθεσία για το άσυλο και τώρα είναι στα χέρια του Αυστριακού Προέδρου Heinz Fisher να ανατρέψει τον νόμο ο οποίος θα μεταχειρίζεται ανθρώπους που διαφεύγουν διώξεων και συγκρούσεων ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

Τα προτεινόμενα «ειδικά μέτρα» θα επιταχύνουν με ρυθμούς fast-track τις διαδικασίες ενώ θα προσφέρουν με αποτελεσματικό τρόπο στην αστυνομία και τους συνοριοφύλακες μια γενικευμένη εξουσία ως προς τη σύλληψη, κράτηση και γρήγορη επιστροφή ή βίαιη απέλαση αιτούντων-άσυλο. 

«Εάν υιοθετηθούν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις η Αυστρία θα μεταχειρίζεται τους ανθρώπους που διαφεύγουν συγκρούσεων και διώξεων σαν μια απειλή για την εθνική της ασφάλεια, και θα γίνει μέρος μιας αυξανόμενης λίστας χωρών που υπονομεύει την βασική αρχή της προστασίας από τον πόλεμο και την δίωξη», δήλωσε η Gauri van Gulik, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Οι εν λόγω τροποποιήσεις αποτελούν μια σκανδαλώδη προσπάθεια να κρατήσουν τους ανθρώπους μακριά από την Αυστρία και το σύστημα ασύλου της

Gauri van Gulik, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Αυστρίας ψηφίζει σήμερα το πακέτο των προτεινόμενων τροποποιήσεων της νομοθεσίας  για το άσυλο, που περιλαμβάνει:

• Έκτακτα μέτρα στα χερσαία σύνορα της Αυστρίας με βάση τα οποία οι αιτούντες-άσυλο θα αντιμετωπίζονται ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.
• Δυνατότητα των αστυνομικών αρχών να εμποδίζουν την  είσοδο οποιονδήποτε αφίξεων, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που δηλώνουν επιθυμία να ζητήσουν άσυλο και να διενεργούν επιστροφές ανθρώπων που θα έχουν διασχίσει τα σύνορα.
• Περιορισμό των αιτήσεων για άσυλο στα χερσαία σύνορα, όπου οι αστυνομικοί θα έχουν την εξουσιοδότηση ως προς τη διεξαγωγή διαδικασιών επί του παραδεκτού στις περιπτώσεις που οι επιστροφές δεν θα μπορούν να διεξαχθούν με εξαναγκαστικό χαρακτήρα.
• Δυνατότητα των αστυνομικών αρχών να συλλαμβάνουν αιτούντες-άσυλο που θα αιτούνται διεθνή προστασία στην Αυστρία και κράτησή τους για μέγιστη διάρκεια 14ημερών (η ισχύουσα διάρκεια είναι 5 ημέρες).

Η εφαρμογή των εν λόγω προτεινόμενων μέτρων στο πλαίσιο της τροποποίησης θα εξαρτάται από μια κυβερνητική απόφαση που θα επιβάλει τα ειδικά μέτρα για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και τη διαφύλαξη της εσωτερικής ασφάλειας και θα εγκριθεί σε συμφωνία με το Κοινοβούλιο.

Θα εφαρμόζονται έως ότου οι συνοριακοί έλεγχοι αποκατασταθούν. 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.