© JAAFAR ASHTIYEH/AFP/Getty Images

ΙΣΡΑΗΛ/ΚΠΕ: ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΦΙΜΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΕΣ/-ΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ 

Δημοσιεύθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2023, 11:15Εκτύπωση

Η οδηγία της ισραηλινής κυβέρνησης που θέτει πρόσθετους περιορισμούς στην ανάρτηση παλαιστινιακών σημαιών σε δημόσιους χώρους στο Ισραήλ αποτελεί θρασεία επίθεση στο δικαίωμα στην εθνικότητα, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία του ειρηνικής συνάθροισης, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Η οδηγία, η οποία εκδόθηκε την Κυριακή από τον νέο υπουργό Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ  Itamar Ben-Gvir, περιγράφει την παλαιστινιακή σημαία ως σύμβολο «τρομοκρατίας» και δίνει εντολή στην ισραηλινή αστυνομία να την απομακρύνει από δημόσιους χώρους.   

Οι ισραηλινές αρχές λένε ότι η οδηγία αποσκοπεί στο να σταματήσει η «υποκίνηση» κατά του Ισραήλ, αλλά έρχεται εν μέσω ενός κύματος μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για να φιμώσουν τη διαφωνία και να περιορίσουν τις διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποιούνται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αυξανόμενη καταστολή της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών και την εκτίναξη του αριθμού των συλλήψεων και των διαταγμάτων διοικητικής κράτησης που χρησιμοποιούνται για την τιμωρία των Παλαιστίνιων ακτιβιστών

Αυτή η φρικτή προσπάθεια να διαγραφεί η ταυτότητα του παλαιστινιακού λαού είναι η τελευταία από τα ποικίλα μέτρα που έχουν εισαγάγει οι ισραηλινές αρχές για να νομιμοποιήσουν τον ρατσισμό και τις διακρίσεις σε βάρος των Παλαιστινίων. Οι γελοίες προφάσεις για την οδηγία αυτή δεν μπορούν να καλύψουν το γεγονός ότι οι ισραηλινές αρχές γίνονται όλο και πιο αδίστακτες στις προσπάθειές τους να συντρίψουν κάθε αντίθεση στο σύστημα απαρτχάιντ

Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας

«Αυτή η φρικτή προσπάθεια να διαγραφεί η ταυτότητα του παλαιστινιακού λαού είναι η τελευταία από τα ποικίλα μέτρα που έχουν εισαγάγει οι ισραηλινές αρχές για να νομιμοποιήσουν τον ρατσισμό και τις διακρίσεις σε βάρος των Παλαιστινίων. Οι γελοίες προφάσεις για την οδηγία αυτή δεν μπορούν να καλύψουν το γεγονός ότι οι ισραηλινές αρχές γίνονται όλο και πιο αδίστακτες στις προσπάθειές τους να συντρίψουν κάθε αντίθεση στο σύστημα απαρτχάιντ», δήλωσε η Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας.  

«Ως συμβαλλόμενο μέρος του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να εγγυάται το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης για κάθε άτομο που ζει υπό τον έλεγχό του. Το Ισραήλ έχει επίσης την υποχρέωση να απαγορεύει την υποκίνηση διακρίσεων, εχθρότητας ή βίας μέσω της προπαγάνδας εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους. Η παρούσα οδηγία έρχεται σε αντίθεση με αυτές τις υποχρεώσεις».   

Για δεκαετίες, η παλαιστινιακή σημαία αποτελεί σύμβολο ενότητας και αντίστασης στην παράνομη κατοχή του Ισραήλ, και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο ως έμβλημα αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Heba Morayef

«Για δεκαετίες, η παλαιστινιακή σημαία αποτελεί σύμβολο ενότητας και αντίστασης στην παράνομη κατοχή του Ισραήλ, και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο ως έμβλημα αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό. Είναι βαθύτατα ειρωνικό το γεγονός ότι οι ισραηλινές αρχές προσπαθούν να δικαιολογήσουν αυτή την κίνηση επικαλούμενες λόγους υποκίνησης, όταν η ίδια η οδηγία ρίχνει λάδι στο φυλετικό μίσος και σπέρνει τον διχασμό. Είναι μία από τις πολλές ισραηλινές πολιτικές που θεσπίζονται στο πλαίσιο του συστήματος απαρτχάιντ, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσουν την παρουσία και την ορατότητα των Παλαιστινίων και να φιμώσουν τις φωνές τους».  

Ιστορικό

Οι ισραηλινές αρχές προσπαθούν εδώ και καιρό να περιορίσουν την ορατότητα της παλαιστινιακής σημαίας. Παρόλο που η ισραηλινή νομοθεσία δεν απαγορεύει την ανάρτησή τους στο Ισραήλ, η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν το δικαίωμα να τις απομακρύνουν εάν κρίνουν ότι αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη.  

Δύο μήνες μετά την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών το 1967, οι ισραηλινές αρχές εξέδωσαν στρατιωτική διαταγή η οποία τιμωρεί και ποινικοποιεί τις/τους Παλαιστίνιες/-ους για τη συμμετοχή και την οργάνωση πορειών, συγκεντρώσεων ή αγρυπνιών 10 ή περισσότερων ατόμων για θέματα που «μπορούν να εκληφθούν ως πολιτικά» εάν δεν διαθέτουν άδεια. Η διαταγή, η οποία δεν ορίζει τι σημαίνει «πολιτική», ουσιαστικά απαγορεύει τις διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ειρηνικών. Απαγορεύει επίσης την επίδειξη σημαιών ή εμβλημάτων ή τη δημοσίευση οποιουδήποτε υλικού «που έχει πολιτική σημασία» χωρίς άδεια από ισραηλινό στρατιωτικό διοικητή. Η διαταγή συνεχίζει να ισχύει στη Δυτική Όχθη.  

Τον Μάιο του 2022, ισραηλινές δυνάμεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αφαίρεσαν βίαια σημαίες τις οποίες έφεραν Παλαιστίνιες/-οι που θρηνούσαν για τον θάνατο της δημοσιογράφου Shirin Abu Akleh, η οποία σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις. Την 1η Ιουνίου 2022, νομοσχέδιο που απαγορεύει την ανάρτηση παλαιστινιακών σημαιών σε κρατικά χρηματοδοτούμενα ιδρύματα στο Ισραήλ πέρασε από προκαταρκτική ανάγνωση.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.