Private

ΙΣΡΑΗΛ/ΚΠΕ: Η ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ SALAH HAMMOURI ΘΑ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2022, 11:12Εκτύπωση

Οι ισραηλινές αρχές σχεδιάζουν, από την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, να απελάσουν τον Γαλλοπαλαιστίνιο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Salah Hammouri, στον οποίο έχει επίσης ανακληθεί το καθεστώς διαμονής του στην Ιερουσαλήμ.

Η περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Heba Morayef, δήλωσε:

«Ο Salah Hammouri έχει ήδη περάσει εννέα μήνες σε διοικητική κράτηση χωρίς κατηγορία ή δίκη φέτος, σε αντίποινα για την ακούραστη εκστρατεία του για τον τερματισμό του απαρτχάιντ του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Αυτά τα τελευταία σχέδια δεν είναι μόνο μια ξεδιάντροπη προσπάθεια να παρεμποδιστεί το έργο του Salah για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά αποτελούν επίσης έκφραση του ανατριχιαστικού μακροπρόθεσμου πολιτικού στόχου των ισραηλινών αρχών να μειώσουν τον αριθμό των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Η παράνομη απέλαση από τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη συνιστά σοβαρή παραβίαση της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης και έγκλημα πολέμου. Οι απελάσεις που πραγματοποιούνται για τη διατήρηση ενός συστήματος απαρτχάιντ συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Όλα αυτά τα εγκλήματα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο εισαγγελέας του οποίου έχει ξεκινήσει έρευνα για την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να συμπεριληφθεί το έγκλημα του απαρτχάιντ στην έρευνα αυτή: Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να λογοδοτήσουν».
 

Αυτό αποτελεί έκφραση του ανατριχιαστικού μακροπρόθεσμου πολιτικού στόχου των ισραηλινών αρχών να μειώσουν τον αριθμό των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο Salah Hammouri έχει αντιμετωπίσει πολλές από τις απάνθρωπες πράξεις που χρησιμοποιούν οι ισραηλινές αρχές για να επιβάλουν και να διατηρήσουν το σύστημα απαρτχάιντ. Έχει υποστεί παρατεταμένη διοικητική κράτηση σε διάφορες περιπτώσεις, καθώς και παρενοχλήσεις, διαχωρισμό από την οικογένειά του, παρακολούθηση και συνεχείς απειλές για ανάκληση της άδειας παραμονής. Αυτή η δίωξη πρέπει να σταματήσει τώρα. Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν τον Salah Hammouri, να αποκαταστήσουν το καθεστώς διαμονής του στην Ιερουσαλήμ και να του επιτρέψουν να συνεχίσει το έργο του για τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς το φόβο αντιποίνων». 

Ιστορικό

Ο Salah Hammouri ειδοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου ότι θα απελαθεί στη Γαλλία την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, την ημερομηνία που λήγει η τρέχουσα διοικητική εντολή κράτησής του. Ο Salah κρατείται χωρίς κατηγορία ή δίκη από τις 7 Μαρτίου, στο πλαίσιο τρίμηνης διοικητικής κράτησης που έχει ανανεωθεί επανειλημμένα.

Η απέλαση του Salah Hammouri θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο. Βασίζεται σε τροποποίηση νόμου που εξουσιοδοτεί το ισραηλινό Υπουργείο Εσωτερικών να απελαύνει τους μόνιμους κατοίκους (το νομικό καθεστώς που κατέχουν οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι από την Ιερουσαλήμ) εάν διαπιστωθεί ότι έχουν «παραβιάσει» την υποταγή στο κράτος του Ισραήλ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο: Η υποταγή στην κατοχική δύναμη δεν απαιτείται από έναν κατεχόμενο πληθυσμό.

Σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ δεν είναι Ισραηλινοί πολίτες και δεν είναι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης. Αντιθέτως, τους χορηγείται εύθραυστο «καθεστώς μόνιμης κατοικίας» που τους επιτρέπει να διαμένουν και να εργάζονται στην πόλη, και το οποίο μπορεί να ανακληθεί για πολυάριθμους λόγους στη βάση διακρίσεων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.