ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: Η ΚΑΤΑΠΝΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ
Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να τερματίσουν την εκστρατεία καταστολής κατά της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών και να αφήσουν τις οργανώσεις να επιτελέσουν το έργο τους χωρίς παρενοχλήσεις, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, καθώς ισραηλινές δυνάμεις έκλεισαν τα γραφεία 7 παλαιστινιακών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στη Δυτική Όχθη των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών (ΚΠΕ).
Πριν από τα ξημερώματα της 8ης Αυγούστου, ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στα γραφεία των οργανώσεων Addameer, al-Haq, Defense for Children International – Palestine (DCIP), Union of Agricultural Work Committees, Bisan Center for Research and Development, Health Work Committees και Union of Palestinian Women Committees στη Ραμάλα και κατέσχεσαν αρχεία και εξοπλισμό. Εξέδωσαν επίσης στρατιωτικές διαταγές για το κλείσιμό τους και συγκόλλησαν τις πόρτες των γραφείων τους.
Αυτές οι οργανώσεις έχουν συμβάλει σε τεράστιο βαθμό στα ανθρώπινα δικαιώματα στα ΚΠΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως ο ισραηλινός στρατός καταπατά το έργο τους. Η Διεθνής Αμνηστία στέκεται περήφανα αλληλέγγυα στις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους εταίρους της και καλεί όλες τις κυβερνήσεις να καταδικάσουν την επίθεση του ισραηλινού στρατού στην παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών.
Amna Guellali, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
«Αυτές οι οργανώσεις έχουν συμβάλει σε τεράστιο βαθμό στα ανθρώπινα δικαιώματα στα ΚΠΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως ο ισραηλινός στρατός καταπατά το έργο τους. Η Διεθνής Αμνηστία στέκεται περήφανα αλληλέγγυα στις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους εταίρους της και καλεί όλες τις κυβερνήσεις να καταδικάσουν την επίθεση του ισραηλινού στρατού στην παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών», δήλωσε η Amna Guellali, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί όχι μόνο για να ανοίξουν ξανά τα γραφεία αυτών των 7 οργανώσεων, αλλά και για να τιμήσει τις εκκλήσεις τους να υποστηρίξουν την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και για τη διεθνή καταδίκη του απαρτχάιντ του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων».
Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με συνεργάτριες/-ες σε 3 από τις 7 οργανώσεις, που μετέφεραν το σοκ τους για τις επιδρομές και το κλείσιμο.
«Ο κατοχικός στρατός απέτυχε να φιμώσει τη φωνή μας για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο στρατός χρησιμοποιεί το στρατιωτικό δίκαιο ενάντια στο δίκαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι επιδρομές δείχνουν ότι το Ισραήλ απορρίπτει τη θέση της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας και μάλλον επενδύει στη συνέχιση της κατοχής και των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων που προκαλεί», δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ο Khaled Quzmar, διευθυντής της DCIP.
Οι ερευνήτριες/-ητές της Διεθνούς Αμνηστίας εξέτασαν τις στρατιωτικές διαταγές που αναρτήθηκαν στις πόρτες των γραφείων 3 οργανώσεων. Σε όλες τις περιπτώσεις, η εντολή για το κλείσιμο των γραφείων βασίστηκε στους κανονισμούς του 1945 για την άμυνα (έκτακτη ανάγκη), οι οποίοι εκδόθηκαν από τους Βρετανούς για να καταστείλουν την αντίσταση στην κυριαρχία τους και δεν καταργήθηκαν ποτέ. Από το 1967, οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς αυτούς τους κανονισμούς για να κατεδαφίσουν εκατοντάδες παλαιστινιακά σπίτια, να απελάσουν κατοίκους και να κρατήσουν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιες/-ους από τα ΚΠΕ σε διοικητική κράτηση. Οι ισραηλινές αρχές είχαν επίσης χρησιμοποιήσει τους κανονισμούς κατά των Παλαιστίνιων πολιτών του Ισραήλ μέχρι το 1966, αλλά όχι κατά των Εβραίων πολιτών.
Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες ισοδυναμούν με σοβαρές παραβιάσεις της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης και παραβιάζουν πολλά άρθρα των συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις οποίες το Ισραήλ είναι συμβαλλόμενο μέρος, αποτελούν μέρος του συστήματος απαρτχάιντ που καταπιέζει τις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους.
«Η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλα τα κράτη να αναγνωρίσουν ότι το Ισραήλ διαπράττει διεθνώς αναγνωρισμένα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος του απαρτχάιντ, κατά των Παλαιστινίων στο Ισραήλ και στα ΚΠΕ. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα ζητήματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων ενσωματώνονται σε όλες τις συμφωνίες με τις ισραηλινές αρχές και να επιδείξουν τη δέουσα επιμέλεια ώστε να μη συμβάλλουν στο σύστημα του απαρτχάιντ», δήλωσε η Amna Guellali.
Ιστορικό
Στις 19 Οκτωβρίου 2021, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ εξέδωσε στρατιωτική διαταγή με την οποία 6 παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών χαρακτηρίστηκαν ως «τρομοκρατικές» οντότητες (όλες εκτός από τις Επιτροπές Εργασίας Υγείας, οι οποίες έχουν στο χοποιηθεί ξεχωριστά). Ο χαρακτηρισμός αυτός ουσιαστικά τους απαγόρευσε τη λειτουργία τους και επέτρεψε στις ισραηλινές αρχές να κλείσουν τα γραφεία τους, να κατασχέσουν τα περιουσιακά τους στοιχείακαι να συλλάβουν ή να φυλακίσουν τα μέλη του προσωπικού τους. Απαγόρευσε επίσηςτη δημόσια έκφραση υποστήριξης για τις δραστηριότητές τους ή τη χρηματοδότησητων οργανώσεων. Ο χαρακτηρισμός αυτός καταδικάστηκε ευρέως, μεταξύ άλλων απόδιεθνείς ΜΚΟ, ευρωπαϊκά και άλλα τρίτα κυβερνητικά γραφεία και εκπροσώπους καιεμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.
Πριν από τον ορισμό, τον Οκτώβριο του 2021, η ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Front Line Defenders (FLD) συνέλεξε δεδομένα που επιβεβαίωναν, μετά από αξιολόγηση από το Citizen Lab και το Εργαστήριο Ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας, ότι έξι συσκευές που ανήκαν σε έξι Παλαιστίνιους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε αυτές τις οργανώσεις είχαν παραβιαστεί με το Pegasus, μια μορφή κατασκοπευτικού λογισμικού πουαναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία κυβερνοεπιτήρησης NSO Group.
Στις 18 Οκτωβρίου 2021, ο ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών κοινοποίησε στον Γαλλοπαλαιστίνιο δικηγόρο Salah Hammouri, ο οποίος εργάζεται με την παλαιστινιακή οργάνωση για τα δικαιώματα τωνκρατουμένων Addameer, ότι η άδεια παραμονής του στην Ιερουσαλήμ ανακλήθηκε και ότι θα απελαθεί για δήθεν «παραβίαση της αφοσίωσης στο κράτος του Ισραήλ». Από τις 7 Μαρτίου 2022κρατείται σε διοικητική κράτηση, χωρίς κατηγορία ή δίκη. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει την απελευθέρωσή του.