ΚΑΤΑΡ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΗ ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ Η FIFA ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
- Σχεδόν τα ¾ (73%) των ατόμων που ερωτήθηκαν σε 15 χώρες υποστηρίζουν την πρόταση να χρησιμοποιήσει η FIFA τα έσοδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου για την αποζημίωση των εργαζομένων που επλήγησαν κατά την προετοιμασία του τουρνουά
- Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ατόμων που ερωτήθηκαν (67%) θέλουν οι εθνικές ποδοσφαιρικές ενώσεις τους να μιλήσουν δημόσια για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ 2022
- Η FIFA θα πρέπει να καταρτίσει πρόγραμμα αποκατάστασης πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις 20 Νοεμβρίου 2022
Μια νέα παγκόσμια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Διεθνούς Αμνηστίας αποκάλυψε ότι σχεδόν τα ¾ (73%) των ενηλίκων στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα θα στήριζαν την πρόταση η FIFA να αποζημιώσει τις/τους μετανάστριες/-ες εργάτριες/-ες που επλήγησαν κατά τις προετοιμασίες του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ. Η στήριξη της πρότασης είναι ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των ατόμων που είναι πιθανό να παρακολουθήσουν τουλάχιστον έναν αγώνα στο τουρνουά (84%).
Η δημοσκόπηση της YouGov, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 17.000 ενήλικα άτομααπό 15 χώρες, έδειξε επίσης ότι η συντριπτική πλειονότητα (67%) θέλει οι εθνικές ποδοσφαιρικές ενώσεις τους να μιλήσουν δημόσια για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ 2022, μεταξύ άλλων υπέρ της αποζημίωσης των μεταναστριών/-ών εργατριών/-ών.
«Τα ευρήματα αυτά στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στην ηγεσία του ποδοσφαίρου. Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι μοιράζονται την επιθυμία να δουν τη FIFA να αναλαμβάνει δράση ώστε να επανορθώσει για τα δεινά που υφίστανται οι μετανάστριες/-ες εργάτριες/-ες στο Κατάρ. Θέλουν επίσης να δουν τις εθνικές τους ομοσπονδίες να παίρνουν πολύ πιο σαφή στάση», δήλωσε ο Steve Cockburn, επικεφαλής του τμήματος Οικονομικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Λιγότερες από 50 ημέρες μέχρι την έναρξη - το ρολόι δεν σταματά. Αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος η FIFA να κάνει το σωστό. Οι οπαδοί δεν θέλουν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ανεξίτηλα στιγματισμένο από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το παρελθόν δεν μπορεί να αναιρεθεί, αλλά ένα πρόγραμμα αποζημίωσης είναι ένας καθαρός και απλός τρόπος με τον οποίο η FIFA και το Κατάρ μπορούν να παράσχουν τουλάχιστον κάποιο μέτρο επανόρθωσης στις/στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες/-ους που έκαναν αυτό το τουρνουά πραγματικότητα».
Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την εκστρατεία #PayUpFIFA που ξεκίνησε τον Μάιο του 2022 από έναν συνασπισμό οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων -συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας-, ομάδων οπαδών και σωματείων, η οποία καλεί τη FIFA να κρατήσει ένα ταμείο για την αποζημίωση των εργαζομένων και την αποτροπή μελλοντικών καταχρήσεων. Ο συνασπισμός απαιτεί από τη FIFA να βάλει στην άκρη τουλάχιστον 440 εκατ.δολάρια για το ταμείο - το αντίστοιχο ποσό που μοιράζει σε χρηματικά έπαθλα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η FIFA εκτιμάται ότι θα έχει έσοδα 6 δισ.δολαρίων από το τουρνουά.
Μετά την έναρξη της εκστρατείας, η FIFA δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι εξετάζει την πρόταση, αλλά δεν έχει δώσει καμία δημόσια απάντηση μέχρι σήμερα.
Η εκστρατεία #PayUpFIFA έχει επίσης τονίσει ότι οι εθνικές ποδοσφαιρικές ενώσεις έχουν την ευθύνη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να υποστηρίζουν την παροχή μέτρων αποκατάστασης των μεταναστριών/-ών εργατριών/-ών, δεδομένης της συμμετοχής τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, ενώ οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες του Βελγίου, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Νορβηγίας έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει την υποστήριξή τους στην αρχή της αποζημίωσης, όταν ερωτήθηκαν από δημοσιογράφους, καμία από τις ομοσπονδίες δεν προέβη σε επίσημη δημόσια δήλωση με την οποία να καλεί ειδικά τη FIFA να δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα αποκατάστασης.
Παγκόσμια στήριξη
Η YouGov πραγματοποίησε έρευνα σε 17.477 ενήλικα άτομα από την Αργεντινή, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φιλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κένυα, το Μεξικό, το Μαρόκο, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Από αυτά τα άτομα, το 54% δήλωσε ότι είναι πιθανό να παρακολουθήσει τουλάχιστον έναν αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των ατόμων που ερωτήθηκαν (και το 84% εκείνων που είναι πιθανό να παρακολουθήσουν τουλάχιστον έναν αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου) δήλωσαν ότι θα στήριζαν την πρόταση η FIFA να χρησιμοποιήσει μέρος των χρημάτων που θα προκύψουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 για να αποζημιώσει τις/τους μετανάστριες/-άστες εργάτριες/-άτες που επλήγησαν κατά την προετοιμασία του τουρνουά. Η ισχυρότερη στήριξη της πρότασης ήρθε από την Κένυα, όπου το 93% των ατόμων που ερωτήθηκαν συμφώνησε με την αποζημίωση. Χιλιάδες Κενυάτισσες/-άτες εργάζονται στο Κατάρ, όπου η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει πολυάριθμες παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας φρουρών ασφαλείας από την Κένυα, οικοδόμων και οικιακών βοηθών.
Η στήριξη της πρότασης για αποζημίωση ξεπέρασε επίσης τα ¾ στις χώρες που συνδιοργανώνουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, το Μεξικό (86%), την Ισπανία (83%), την Αργεντινή (82%), την Ελβετία (81%), τη Φιλανδία (79%) και το Βέλγιο (77%), ενώ μεταξύ των πιθανών θεατών του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν ακόμη υψηλότερη, με πάνω από 80% σε 11 από τις 15 χώρες. Μόνο το 10% δήλωσε ότι θα ήταν αντίθετο με την παροχή αποζημίωσης από τη FIFA, ενώ το υπόλοιπο 17% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει σχετικά ούτε με το ένα ούτε με το άλλο.
Περισσότερα από τα ⅔ (67%) των ατόμων που ερωτήθηκαν πιστεύουν επίσης ότι οι εθνικές ποδοσφαιρικές ενώσεις τους θα πρέπει να μιλήσουν δημόσια για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ 2022, ζητώντας μεταξύ άλλων αποζημίωση για τις/τους μετανάστριες/-ες εργάτριες/-άτες. Η στήριξη της πρότασης είναι υψηλότερη στην Κένυα (93%), στις Ισπανία (74%), Φιλανδία (71%), Μεξικό (71%), Γαλλία (70%), Νορβηγία (70%), Ελβετία (70%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (70%). Η στήριξη ήταν και πάλι υψηλότερη (71%) μεταξύ εκείνων που είναι πιθανό να παρακολουθήσουν τουλάχιστον έναν αγώνα στο τουρνουά.
#PayUpFIFA
Από το 2010, όταν η FIFA ανέθεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ χωρίς να απαιτήσει καμία βελτίωση στην προστασία της εργασίας, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστριες/-ες εργάτριες/-άτες έχουν αντιμετωπίσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους όσο απασχολούνταν με την παροχή υπηρεσιών και με την κατασκευή των σταδίων, των ξενοδοχείων, των μεταφορών και άλλων υποδομών που είναι απαραίτητες για τη διοργάνωση του τουρνουά.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη FIFA και το Κατάρ να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με την πλήρη συμμετοχή των εργαζομένων, των σωματείων, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της κοινωνίας των πολιτών. Το πρόγραμμα θα πρέπει να θεσμοθετηθεί πριν από την έναρξη του τουρνουά στις 20 Νοεμβρίου 2022, και θα πρέπει επίσης να πραγματοποιηθεί και μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων τότε.
Το πρόγραμμα θα πρέπει όχι μόνο να καλύψει μια σειρά έξοδα αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των μη καταβληθέντων μισθών, των εκβιαστικών τελών πρόσληψης που πλήρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες/-οι και της αποζημίωσης για τραυματισμούς και θανάτους, αλλά και να στηρίξει πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο μέλλον.
Ιστορικό
Ο πλήρης κατάλογος των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης είναι διαθέσιμος εδώ.
Η απάντηση της FIFA στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τις αποζημιώσεις τον Μάιο του 2022 περιλαμβάνεται στο παράρτημα της έκθεσης. Η έκθεση συνοδευόταν από ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της FIFA Gianni Infantino την οποία είχαν συγγράψει η Διεθνής Αμνηστία και ένας συνασπισμός οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνδικάτων και ομάδων φιλάθλων.
Από το 2018, το Κατάρ εισήγαγε μια σειρά σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά η μη εφαρμογή τους σημαίνει ότι οι σοβαρές παραβιάσεις εξακολουθούν να υφίστανται. Το 2014 εισήχθησαν επίσης, μέσω των προτύπων ευημερίας των εργαζομένων της Ανώτατης Επιτροπής, βελτιώσεις για τις/τους εργαζόμενες/-ους στους επίσημους χώρους της FIFA, όπως τα γήπεδα, αλλά τα πρότυπα αυτά δεν τηρούνται καθολικά και καλύπτουν μόνο μια μειοψηφία συγκριτικά με τις/τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμνες/-ους σε έργα που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Μια θετική πρωτοβουλία που δρομολογήθηκε το 2018 από τον φορέα που είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, την Ανώτατη Επιτροπή, περιλαμβάνει μια συμφωνία με τους εργολάβους στις επίσημες τοποθεσίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου για την επιστροφή των τελών πρόσληψης 48.000 εργαζομένων. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή δεν καλύπτει τις/τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες/-ους σε άλλα έργα υποδομής, όπως οι μεταφορές, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τα ξενοδοχεία, που είναι απαραίτητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Όλα τα στοιχεία, εκτός αν σημειώνεται διαφορετικά, προέρχονται από τη YouGov Plc. Το συνολικό μέγεθος του δείγματος ήταν 17.477 ενήλικα άτομα. Η έρευνα πεδίου διεξήχθη μεταξύ 16 Αυγούστου - 6 Σεπτεμβρίου 2022. Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά. Τα στοιχεία έχουν σταθμιστεί και είναι αντιπροσωπευτικά του συνόλου των ενηλίκων των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα (ηλικίας 18+).