
ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ: Η FIFA ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ/ΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ/ΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ
Αντιδρώντας στην αξιολόγηση της υποψηφιότητας της Σαουδικής Αραβίας από τη FIFA για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών του 2034, ο Steve Cockburn, Επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Εργασιακά Δικαιώματα και τον Αθλητισμό, δήλωσε:
«Όπως αναμενόταν, η αξιολόγηση της FIFA για την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια τρομερή συγκάλυψη του φρικτού ιστορικού της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές δεσμεύσεις που θα αποτρέψουν την εκμετάλλευση εργαζομένων, την έξωση κατοίκων ή τη σύλληψη ακτιβιστριών και ακτιβιστών».
«Αγνοώντας τις σαφείς αποδείξεις των σοβαρών κινδύνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η FIFA είναι πιθανό να φέρει μεγάλη ευθύνη για τις παραβιάσεις και τις καταχρήσεις που θα λάβουν χώρα κατά την επόμενη δεκαετία. Απαιτούνται άμεσα θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία, αλλιώς το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 θα διαβληθεί αναπόφευκτα από την εκμετάλλευση, τις διακρίσεις και την καταστολή».
Η αξιολόγηση της FIFA για την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια τρομερή συγκάλυψη του φρικτού ιστορικού της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
— Steve Cockburn, Επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Εργασιακά Δικαιώματα και τον Αθλητισμό
Αντιδρώντας στη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης ανεξάρτητης έκθεσης της FIFA σχετικά με την παροχή έννομης προστασίας στις/στους μετανάστριες/ες εργαζόμενες/ους που υπέστησαν κακοποιήσεις που συνδέονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ:
«Δεν αποτελεί μυστήριο γιατί η FIFA προσπάθησε να κρατήσει κρυφή αυτή την ανεξάρτητη έκθεση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα - καταλήγει ξεκάθαρα στο συμπέρασμα ότι ο οργανισμός έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την αποκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που υπέστησαν καταχρήσεις που συνδέονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Επικυρώνει αυτό που λένε οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα συνδικάτα, οι φίλαθλοι και τώρα ακόμη και η ίδια η υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της FIFA - είναι καιρός η FIFA να πληρώσει».
«Είναι απίστευτο το γεγονός ότι την ίδια εβδομάδα που η FIFA δημοσίευσε επιτέλους αυτή την έκθεση, όχι μόνο εγκαινίασε ένα Ταμείο Κληρονομιάς χωρίς καμία βοήθεια για τις/τους εργαζόμενες/ους, αλλά πέρασε την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ανεξάρτητα από το πιθανό ανθρώπινο κόστος. Εάν η FIFA δεν αναλάβει επιτέλους δράση για την αποζημίωση των εργαζομένων και η Σαουδική Αραβία δεν εισαγάγει πραγματικές μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ιστορία θα επαναληφθεί και οι εργαζόμενες/οι θα πληρώσουν και πάλι το τίμημα».
Ιστορικό
Η FIFA βαθμολόγησε τη Σαουδική Αραβία με «μέτριο» κίνδυνο στην κλίμακα για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την αξιολόγηση της υποψηφιότητάς της για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034. Αυτό συμβαίνει παρά τα στοιχεία που παρείχαν η Διεθνής Αμνηστία και η Sports & Rights Alliance σε πρόσφατες εκθέσεις για σοβαρούς και πιθανούς κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία δεν υπολογίστηκαν στις στρατηγικές της υποψηφιότητας, οι οποίες δεν πληρούσαν τα κριτήρια της ίδιας της FIFA για την υποβολή υποψηφιότητας προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες δέκα οργανώσεις τόνισαν επίσης τον Οκτώβριο πώς η ανεξάρτητη αξιολόγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκπονήθηκε από την AS&H Clifford Chance ήταν βαθιά ελαττωματική και παρέλειψε βασικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πολλές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, διογράνωσαν εκστρατείες ώστε η FIFA να καταβάλει αποζημιώσεις σε εργαζόμενες/ους και οικογένειες που υπέστησαν εκμετάλλευση κατά την προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ. Τον Μάρτιο του 2023, η FIFA συμφώνησε να αναθέσει τη σύνταξη ανεξάρτητης έκθεσης για να διαπιστωθεί αν είχε την ευθύνη να πράξει κάτι τέτοιο. Αν και η έκθεση ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, δημοσιεύτηκε μόλις τα μεσάνυχτα της 29ης Νοεμβρίου 2024. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η FIFA έχει ευθύνη να διασφαλίσει την αποκατάσταση των εργαζομένων, μαζί με άλλους φορείς - θέση που υποστηρίζεται από την υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της FIFA. Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, ωστόσο, η FIFA εγκαινίασε το Ταμείο Κληρονομιάς της για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, χωρίς να περιλαμβάνεται καμία αποζημίωση για τις/τους εργαζόμενες/ους.