ΚΑΤΑΡ: ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ FIFA ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ ΑΓΝΟΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ/ΟΥΣ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
Αντιδρώντας στην έναρξη του Ταμείου Κληρονομιάς του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA στο Κατάρ, ο Steve Cockburn, Επικεφαλής του Τμήματος Εργασιακών Δικαιωμάτων και Αθλητισμού της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:
«Είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι η FIFA και το Κατάρ εγκαινίασαν το πολυαναμενόμενο ταμείο κληρονομιάς τους χωρίς να αναγνωρίσουν την ξεκάθαρη ευθύνη τους απέναντι στον τεράστιο αριθμό μεταναστριών και μεταναστών εργατριών/ών που εκμεταλλεύτηκαν και, σε πολλές περιπτώσεις, πέθαναν για να γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Ενώ η παροχή χρημάτων στις παγκόσμιες προσπάθειες για την υποστήριξη προσφυγισσών και προσφύγων και την προστασία των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης είναι σημαντική, το ταμείο αυτή τη στιγμή δεν κάνει απολύτως τίποτα για τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στο Κατάρ και ως αποτέλεσμα βυθίστηκαν στη φτώχεια.
«Αποτυγχάνοντας να παράσχει χρηματοδότηση για την αποζημίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους για τις σοβαρές βλάβες που υπέστησαν στο Κατάρ, η FIFA αγνοεί κατάφωρα τις δικές της πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι πιθανό να αγνοεί τα συμπεράσματα της δικής της έκθεσης που έχει αναθέσει - η οποία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα. Όσο η FIFA συνεχίζει να αποστρέφει το πρόσωπό της από την πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους θα συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες.
«Μετά παγκόσμια απαίτηση για αποζημίωση που προέρχεται από οπαδούς, παίκτες, χορηγούς και ποδοσφαιρικές ενώσεις, το ταμείο κληρονομιάς δεν μπορεί να είναι το τέλος αυτής της ιστορίας. Η FIFA πρέπει επιτέλους να πράξει το σωστό και να παράσχει ουσιαστική αποζημίωση σε όλους τους ανθρώπους, των οποίων τα δικαιώματα παραβιάστηκαν και κακοποιήθηκαν ως αποτέλεσμα του εμβληματικού της τουρνουά».
Ιστορικό
Η FIFA ανακοίνωσε σήμερα ότι σε συνεργασία με το Κατάρ εγκαινιάζει ένα Ταμείο Κληρονομιάς ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, με χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και της UNCHR, της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Το ταμείο δεν περιλαμβάνει καμία αποζημίωση για τις/τους πληγείσες/έντες εργαζόμενες/ους, αν και παρέχει κάποια χρηματοδότηση για το πρόγραμμα του ΠΟΥ «Beat The Heat» για την προστασία των εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες στο μέλλον. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι πολλές/οί εργαζόμενες/οι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της εργασίας σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης στο Κατάρ, ενώ οι εργαζόμενες/οι είναι επίσης πιθανό να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κατά την προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034 στη Σαουδική Αραβία.
Πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, ένας ευρύς συνασπισμός οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, ομάδων εκπροσώπησης φιλάθλων και ενώσεων παικτών κάλεσε τη FIFA να παράσχει τουλάχιστον 440 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις/στους εργαζόμενες/ους - ποσό ισοδύναμο με το χρηματικό έπαθλο που δόθηκε στις διαγωνιζόμενες ομάδες. Η έκκληση υποστηρίχθηκε από πολλές ποδοσφαιρικές ενώσεις και χορηγούς της FIFA, ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειξαν συντριπτική υποστήριξη από το κοινό. Μέχρι σήμερα, έχει αγνοηθεί από τη FIFA.
Τον Μάρτιο του 2023, η FIFA ανέθεσε σε ανεξάρτητη έκθεση να γνωμοδοτήσει σχετικά με το κατά πόσον είχε την ευθύνη να παράσχει αποζημίωση για τις καταχρήσεις που διαπράχθηκαν σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η έκθεση δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα, αλλά θεωρείται ότι θα συνιστούσε την παροχή αποζημίωσης σε σημαντικό αριθμό εργαζομένων.
Τα προηγούμενα Ταμεία Κληρονομιάς της FIFA για τα Παγκόσμια Κύπελλα της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας και της Ρωσίας φέρονται να έχουν αξία 100 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα - διπλάσιο μέγεθος από το Ταμείο του Κατάρ. Η FIFA απέφερε πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.