ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 20Α ΤΗΣ ΓΕΝΕΘΛΙΑ
Ο Μαραθώνιος Γραμμάτων, η εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας που σπάει τα ρεκόρ ξεκινά και φέτος, σηματοδοτώντας τα 20 χρόνια της παγκόσμιας καμπάνιας συγγραφής επιστολών. Από το 2001, ο οργανισμός έχει συλλέξει εκατομμύρια μηνύματα για την υποστήριξη ανθρώπων που κρατούνται άδικα ή διώκονται, και ο Μαραθώνιος Γραμμάτων έχει γίνει το μεγαλύτερο γεγονός στον κόσμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Φέτος, η Διεθνής Αμνηστία ζητά δικαιοσύνη για 10 ακόμη γενναία άτομα και ομάδες, συμπεριλαμβανομένων μίας πολίτη δημοσιογράφου που φυλακίστηκε στην Κίνα για ρεπορτάζ για τον Covid-19, ενός περιβαλλοντικού ακτιβιστή που φυλακίστηκε στη Γουατεμάλα για τον αγώνα του κατά της καταστροφής ενός από τα πιο ιερά ποτάμια της χώρας του, μίας έφηβης δημοσιογράφου από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και μιας Μεξικανής ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών που επέζησε από πυροβολισμούς της αστυνομίας.
«Κάθε χρόνο, ο Μαραθώνιος Γραμμάτων προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχονται επίθεση απλώς και μόνο επειδή υπερασπίστηκαν αυτό που πιστεύουν. Αμφισβητούν την ανισότητα, τις διακρίσεις, την πολιτική καταστολή και κάνουν αγώνες για την προστασία όλων των δικαιωμάτων μας είτε υπέρ της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης είτε κατά της θανατικής ποινής. Η εκστρατεία «Μαραθώνιος Γραμμάτων» σηματοδοτεί όλα όσα πρεσβεύει η Διεθνής Αμνηστία: Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται με μια φωνή, με παγκόσμια αλληλεγγύη, για να αμφισβητήσουν την αδικία», δήλωσε η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Έχουν ανάγκη να σταθείτε στο πλευρό τους – είτε μέσω ενός tweet, είτε μιας υπογραφής, είτε κάποιας επιστολής προς τους αρμόδιους. Μερικές φορές, η μικρότερη δράση μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά».
Τα τελευταία 20 χρόνια του Μαραθώνιου Γραμμάτων δείχνουν ότι οι λέξεις έχουν πραγματική δύναμη.
Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Κάθε Δεκέμβριο, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γράφουν εκατομμύρια επιστολές, μέιλ, tweets, αναρτήσεις στο Facebook και καρτποστάλ για να υποστηρίξουν εκείνους/ες των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα υφίστανται επίθεση. O Μαραθώνιος Γραμμάτων έχει βοηθήσει να αλλάξει η ζωή περισσότερων από 100 ανθρώπων από το 2001, απελευθερώνοντάς τους από βασανιστήρια, παρενόχληση ή άδικη φυλάκιση.
Μία από τις περιπτώσεις του φετινού Μαραθωνίου είναι η 15χρονη Janna Jihad, η οποία μεγάλωσε στο μικρό παλαιστινιακό χωριό Ναμπί Σαλέχ. Το 2009, όταν η Janna ήταν τριών, η κοινότητά της άρχισε να πραγματοποιεί εβδομαδιαίες ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της κατοχής, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με βία από τις ισραηλινές δυνάμεις. Όταν η Janna ήταν εφτά ετών, άρχισε να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο της μητέρας της για να καταγράφει τις εμπειρίες της κοινότητάς της και έχει αναγνωριστεί ως μία από τις νεότερες δημοσιογράφος ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Η Janna έχει αντιμετωπίσει απειλές θανάτου και εκφοβισμό για τη δουλεία της, αλλά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να μιλάει. Δήλωσε:
«Όντας μεγαλωμένη από ακτιβιστική οικογένεια, ακούγοντας τις ιστορίες της γιαγιάς μου και του παππού μου, ακούγοντας τους θείους μου να μιλάνε για συλλήψεις, μαθαίνοντας για την αντίσταση, όλα αυτά με ενέπνευσαν να μη σιωπήσω. Το να μένεις σιωπηλή/ός σε τέτοιες καταστάσεις είναι αδύνατο».
Γιατί να μείνω σιωπηλή αν θέλω να αλλάξω την πραγματικότητα αυτού που ζούμε και αυτού που ακόμη αντιμετωπίζουμε;
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις υποστηρίκτριες/ές της να υπογράψουν την έκκληση για να απαιτήσουν την προστασία της Janna.
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επίσης δικαιοσύνη για:
- τον Mikita Zalatarou, ο οποίος μόλις 16 ετών συνελήφθη αφού πιάστηκε ανάμεσα στο πλήθος και ενώ έφευγε από διαμαρτυρία στη Λευκορωσία. Κρατήθηκε στην απομόνωση, όπου φέρεται να βασανίστηκε.
- τη Wendy Galarza, η οποία πυροβολήθηκε μετά τη συμμετοχή της σε διαδήλωση για τη διεκδίκηση δικαιοσύνης για τη δολοφονία γυναίκας στο Κανκούν του Μεξικού.
- τον Bernardo Caal Xol, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Γουατεμάλα για τον αγώνα του κατά της καταστροφής του ποταμού Cahabón.
- τη δημοσιογράφο Zhang Zhan, φυλακισμένη στην Κίνα για τη δημοσιογραφική δουλειά της σχετικά με το ξέσπασμα τους Covid-19 στη Γουχάν.
- την Panusaya («Rung») Sithijirawattanakul, μια 22χρονη ακτιβίστρια που αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη επειδή ζητούσε ελευθερία και δημοκρατία στην Ταϊλάνδη.
- τον Imoleayo Adeyeun Michael, ο οποίος αντιμετωπίζει φυλάκιση για τη συμμετοχή του στο κίνημα #EndSARs στη Νιγηρία.
- την Anna Sharyhina και τη Vira Chernygina, που διευθύνουν μια ΛΟΑΤΙ οργάνωση στην Ουκρανία: Η Anna και η Vira δέχθηκαν επίθεση και κακοποίηση, και οι αρχές δεν κατάφεραν να τους προστατέψουν.
- τον Mohamed Baker, φυλακισμένο δικηγόρο στην Αίγυπτο: Ο Mohamed έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων των συνανθρώπων του.
- τη Ciham Ali από την Ερυθραία, που αγνοείται για περισσότερα από οχτώ χρόνια: Όταν ήταν 15 ετών, συνελήφθη από τις αρχές της Ερυθραίας ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα και έκτοτε δεν την έχουν δει.
Ο Μαραθώνιος Γραμμάτων ξεκίνησε 20 χρόνια πριν, στη Βαρσοβία της Πολωνίας, όταν μια ομάδα φίλων αποφάσισε να γιορτάσει την Ημέρα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (10 Δεκέμβρη) με έναν 24ωρο μαραθώνιο συγγραφής επιστολών. Από 2.326 επιστολές το 2001 σε 4,5 εκατομμύρια επιστολές, tweets και εκκλήσεις το 2020, ο Μαραθώνιος Γραμμάτων έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εκστρατεία στον κόσμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πρόκειται για μια εκστρατεία που καταφέρνει να έχει πραγματικό αποτέλεσμα, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει η Jani Silva, περιβαλλοντική ακτιβίστρια από την Κολομβία: Η ατρόμητη αντίθεση της Jani στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων την έφερε αντιμέτωπη με παρενόχληση, εκφοβισμό και απειλές θανάτου. Το 2020 περισσότερα από 400.000 άτομα ανέλαβαν δράση μέσω του Μαραθωνίου Γραμμάτων ζητώντας την προστασία της. Η Jani δήλωσε:
Είμαι τόσο ευγνώμων για τις επιστολές. Από τα βάθη της καρδίας μου, αυτή η εκστρατεία με κράτησε ζωντανή. Είναι αυτό που τους εμπόδισε να με σκοτώσουν γιατί ξέρουν ότι είστε εκεί.