ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2018, 12:11Εκτύπωση

Οι γυναίκες υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου επίπεδα κακοποίησης, εκφοβισμού και βίας, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία μετά την εκκίνηση της παγκόσμιας εκστρατείας του «Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων» [Write for Rights], προκειμένου να προβάλλει τις γενναίες γυναίκες που έχουν παρενοχληθεί, φυλακιστεί, βασανιστεί, ακόμη και δολοφονηθεί για το έργο τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλαπλές μορφές διακρίσεων, να στοχοποιούνται λόγω του φύλου τους και άλλων χαρακτηριστικών τους, καθώς και για το έργο τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, οι γυναίκες αρνούνται να παραμείνουν σιωπηλές και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2018.

«Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες καθοδηγούν την αντίσταση. Θέλουμε να τιμήσουμε τον ρόλο των γυναικών που αμφισβητούν την εξουσία, που υποστηρίζουν το σωστό και ηγούνται του αγώνα για αλλαγή», δήλωσε ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

 «Η θέση τους ως ηγέτιδες στις κοινότητές τους βρίσκεται σε αντίθεση με τις τεράστιες προκλήσεις που έχουν αναγκαστεί να υπερβούν για να φτάσουν εκεί».

«Φέτος, το Write for Rights, η Παγκόσμια Εκστρατεία Γραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, υποστηρίζει τις γυναίκες που αμφισβητούν τους προβληματικούς νόμους, τις διεφθαρμένες πρακτικές, τη βίαιη αστυνόμευση και πολλά άλλα. Είναι οι ηγέτιδες που έχουμε ανάγκη να δούμε περισσότερο σε έναν κόσμο που κινείται όλο και πιο πολύ προς τον εξτρεμισμό. Ενώνοντας τις δυνάμεις σας μαζί τους, μπορείτε να βοηθήσετε ώστε να γείρει η ισορροπία προς την ισότητα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη».

Η Παγκόσμια Εκστρατεία Γραμμάτων βρίσκει τους υποστηρικτές και τις υποστηρίκτριες της Διεθνούς Αμνηστίας αλληλέγγυους/ες με τις γυναίκες υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Βραζιλία, την Αίγυπτο, την Ινδία, το Ιράν, την Κένυα, το Κιργιζιστάν, το Μαρόκο, τη Νότια Αφρική, την Ουκρανία και τη Βενεζουέλα.

Μεταξύ των υποθέσεων είναι οι εκκλήσεις για δικαιοσύνη για τη Marielle Franco, Βραζιλιάνα ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκλεγμένη σύμβουλο που πυροβολήθηκε στο αυτοκίνητό της πριν από οκτώ μήνες· την Atena Daemi, Ιρανή ακτιβίστρια, η οποία εκτίει ποινή φυλάκισης επτά ετών γιατί έκανε δηλώσεις εναντίον της θανατικής ποινής· και τη Nonhle Mbuthuma, από τη Νότια Αφρική, η οποία αντιμετώπισε απειλές ενάντια στη ζωή της, επειδή μίλησε εναντίον μιας εταιρείας εξόρυξης που θέλει να εξορύξει τιτάνιο στην γη των προγόνων της.

«Θέλουμε να στηρίξουμε αυτές τις γυναίκες και τις οικογένειές τους για να ξεπεράσουν τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν επειδή υπερασπίζονται τα ανθρωπινά δικαιώματα. Θέλουμε να δούμε έναν κόσμο στον οποίο όλες οι γυναίκες μπορούν να ακουστούν και να αντισταθούν στην αδικία χωρίς φόβο και όπου δεν θα θεωρούνται πλέον στόχοι για το ποιες είναι», δήλωσε ο Kumi Naidoo. «Ήρθε η ώρα να σταθούμε μαζί, να αναζητήσουμε δικαιοσύνη και να δείξουμε την υποστήριξή μας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε φέρουμε την αλλαγή».

Κάθε χρόνο, υποστηρικτές και υποστηρίκτριες σε ολόκληρο τον κόσμο γράφουν εκατομμύρια γράμματα για εκείνους/ες των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται. Εκτός από την αποστολή μηνυμάτων αλληλεγγύης, οι υποστηρικτές/κτριες της Διεθνούς Αμνηστίας στέλνουν επιστολές στους ανθρώπους που βρίσκονται στην εξουσία, καλώντας τους να προστατεύσουν τις γυναίκες υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πρώτη εκστρατεία «Write for Rights» της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποιήθηκε πριν από 16 χρόνια. Από τότε, εκατομμύρια δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί από ακτιβιστές/στριες σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, οι ενέργειες αυτές οδηγούν σε πραγματική αλλαγή. Οι άνθρωποι που φυλακίζονται αδίκως απελευθερώνονται, οι βασανιστές προσάγονται στη δικαιοσύνη και οι άνθρωποι που βρίσκονται στη φυλακή αντιμετωπίζονται πιο ανθρώπινα.

Η παραλαβή μιας επιστολής μπορεί επίσης να δώσει στους ανθρώπους ελπίδα στις πιο απελπισμένες τους στιγμές. Πέρυσι, τα μηνύματα για τη Shackelia Jackson στην Τζαμάικα έκαναν τεράστια διαφορά. Η Shackelia εξακολουθεί να ζητά δικαιοσύνη για τον αδελφό της Nakiea, ο οποίος σκοτώθηκε από την αστυνομία χωρίς κανένα λόγο. Αυτή η τραγωδία την οδήγησε να γίνει ηγέτιδα στη μάχη κατά των παράνομων δολοφονιών που διέπραξε η αστυνομία στην Τζαμάικα.

«Γράφοντας ένα γράμμα σε κάποιον μπορεί να μοιάζει ως μικρή και απλή πράξη καλοσύνης. Αλλά το αποτέλεσμά του μπορεί να είναι τεράστιο», δήλωσε η Shackelia.

 «Τα γράμματα, μου υπενθύμισαν τη σημασία του έργου μου και έδειξαν στην οικογένειά μου και στην κοινότητά μου ότι δεν είμαστε μόνοι και μόνες - έχουν κάνει τον προσωπικό μας αγώνα για δικαιοσύνη έναν παγκόσμιο αγώνα. Και ο τεράστιος όγκος των επιστολών που παραλήφθηκαν θα δείξει στην κυβέρνησή μας ότι άνθρωποι από όλο τον κόσμο τους παρακολουθούν, και περιμένουν την απόδοση δικαιοσύνης».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους ανθρώπους να δείξουν την υποστήριξή τους σε ανθρώπους, ομάδες και κοινότητες ανά τον κόσμο που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Φέτος, το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας καλεί σε υποστήριξη για τις παρακάτω υποθέσεις:

Marielle Franco, Βραζιλία

Η Marielle Franco πολέμησε ατρόμητα για ένα πιο δίκαιο Ρίο ντε Τζανέιρο. Υποστήριξε τις μαύρες γυναίκες, την LGBTI κοινότητα, τους νέους  και καταδίκασε τις παράνομες δολοφονίες από την αστυνομία. Στη συνέχεια, όμως σίγασε, πυροβολήθηκε θανατηφόρα μέσα στο αυτοκίνητό της. Πρόκειται για ένα μοτίβο στη Βραζιλία, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2017.

Atena Daemi, Ιράν

Η Αtena ονειρευόταν το τέλος της θανατικής ποινής στο Ιράν. Έγραψε αναρτήσεις στο Facebook, Twitter και Instagram, έστειλε φυλλάδια και συμμετείχε σε ειρηνικές διαμαρτυρίες. Αυτές οι ενέργειες χρησιμοποιήθηκαν ως «αποδεικτικά στοιχεία» για την καταδίκη της σε επτά χρόνια φυλάκισης. Η δίκη της κράτησε μόλις 15 λεπτά και αντιμετώπισε βία και εξευτελιστική μεταχείριση πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Gulzar Duishenova, Κιργιστάν

Το 2002, ο Gulzar έχασε την κίνηση στα πόδια της μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Έκανε αποστολή της ζωής της να εξασφαλίσει ότι τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να κινούνται ελεύθερα. Αντιμετωπίζει όμως καθημερινές διακρίσεις σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να μιλήσουν και τα άτομα με αναπηρίες θεωρούνται ως «λάθη».

Nonhle Mbuthuma, Νότια Αφρική

Η Nonhle κάνει αγώνα για την κοινότητά της ενάντια σε μια επιχείρηση εξόρυξης που θέλει να εξορύξει τιτάνιο στην γη των προγόνων τους. Αλλά είναι παρενοχλείτε και απειλείται, και έχει ακόμη επιβιώσει από μια απόπειρα δολοφονίας. Κάποιος προσπαθεί να την κάνει να σιγήσει, αλλά δεν θα υποχωρήσει: «Όταν παίρνετε τη γη μου, παίρνετε την ταυτότητά μου».

Vitalina Koval, Ουκρανία

Η Vitalina εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τους τοπικούς LGBTI ανθρώπους στην πόλη της Uzhgorod. Αλλά δέχθηκε βίαιη επίθεση μετά την οργάνωση μιας ειρηνικής διαδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 2018. Η επίθεση αυτή είναι μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης εκδήλωσης εκφοβισμού από ομάδες κατά των δικαιωμάτων στην Ουκρανία. Η Vitalina και άλλοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα ενδώσουν στο φόβο, οπότε ας σταθούμε μαζί τους.

Σχετικά με το Write for Rights

Κάθε χρόνο, η Διεθνής Αμνηστία τρέχει την καμπάνια Write for Rights, μια εκστρατεία που ενθαρρύνει υποστηρικτές/τριες σε όλο τον κόσμο να γράφουν μηνύματα αλληλεγγύης σε άτομα των οποίων τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί μόνο και μόνο επειδή τολμήσαν να αντισταθούν στην αδικία. Οι υποστηρικτές καλούνται επίσης να γράψουν επιστολές προς τις αρχές εξ ονόματος αυτών των θαρραλέων ατόμων. Για να μάθετε περισσότερα ή να γράψετε μια επιστολή, επισκεφθείτε τη διεύθυνση.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.