ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2018

Δημοσιεύθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2018, 13:19Εκτύπωση

Κάποιες φορές μια έκκληση μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου. Αυτή είναι η βάση της εκστρατείας «Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων» (Write for Rights), η οποία υλοποιείται εδώ και 16 χρόνια και σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη εκστρατεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκόσμια. Απλώς, πρέπει η έκκληση αυτή να απευθύνεται στους κατάλληλους παραλήπτες, και να γίνει από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων;

Κάθε φθινόπωρο, καλούμε τους ανθρώπους που ευαισθητοποιούνται σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, να στείλουν μια έκκληση για συγκεκριμένες υποθέσεις ατόμων που κινδυνεύουν. Η έκκληση αυτή απευθύνεται σε θεσμικές αρχές (Υπουργός Δικαιοσύνης, πρωθυπουργοί, πρόεδροι χωρών κλπ.) – οι οποίοι έχουν την ευθύνη για τη δίωξη ή την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, και την εξουσία να βελτιώσουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων.

Οι δικές σας εκκλήσεις ενώνονται μαζί με εκατομμύρια άλλες και μπορούν να αλλάξουν ζωές – και όντως τις αλλάζουν. Εκατομμύρια άνθρωποι από πάνω από 150 χώρες, αγωνίζονται ταυτόχρονα για τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Κι έτσι, οι χιλιάδες δράσεις που διοργανώνονται και οι εκατομμύρια υπογραφές που μαζεύονται, λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και ασκούν πολύ μεγάλη πίεση.

Έχει αποτελέσματα;

Ναι! Κάθε χρόνο, πετυχαίνουμε πραγματική βελτίωση στη ζωή των ανθρώπων χάρη στη δράση σας. Άνθρωποι που αδίκως είχαν φυλακιστεί απελευθερώνονται. Βασανιστές οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Ψευδείς κατηγορίες αποσύρονται και φυλακισμένα άτομα έχουν καλύτερη μεταχείριση.

Φέτος μάλιστα, είχαμε μια πολύ σημαντική επιτυχία με την έναρξη της εκστρατείας. Η Me Nam από το Βιετνάμ, blogger που είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκισης επειδή αγωνιζόταν για την ελευθερία της έκφρασης, μόλις απελευθερώθηκε, ως αποτέλεσμα των δράσεων αλληλεγγύης προς το πρόσωπό της. Μια γυναίκα που επιτέλους μπορεί να χαμογελάει περπατώντας ελεύθερη, και την ίδια στιγμή λέει: «Το ζήτημα δεν είναι μόνο η ελευθερία για εμένα και την οικογένειά μου, είναι και πρέπει να είναι η ελευθερία για όλους/ες. Νομίζω ότι έχουμε πολλά πράγματα για τα οποία θα αγωνιστούμε στο μέλλον.»

WATCH THE VIDEO
© Amnesty International

Όπως τόσοι και τόσες άλλες, που εδώ και 15 χρόνια, στα πλαίσια του Παγκοσμίου Μαραθωνίου Γραμμάτων, βρήκαν δικαίωση: τον Albert Woodfox από τις ΗΠΑ (μέλους των Μαύρων Πανθήρων και ενός από τους τρεις κρατούμενους που έμειναν γνωστοί ως «Angola Three», που απελευθερώθηκε μετά από 43 χρόνια σε απομόνωση), του Ales Bialiatski από τη Λευκορωσία, της Birtukan Mideksa από την Αιθιοπία, της Chelsea Manning από τις ΗΠΑ (που φυλακίστηκε για τις διαρροές μέσω Wikileaks), της Yorm Bopha από την Καμπότζη, των Fred Bauma και Yves Makwamba από το Κονγκό, του Jabbar Savalan από το Αζερμπαϊτζάν, της Jabeur Mejri από την Τυνησία, της Jeanette Solstad Remø από τη Νορβηγία, και τόσων ακόμα. Πραγματικοί άνθρωποι, με πραγματικές ζωές, που πλέον μπορούν να τις ζήσουν, χάρη στην κινητοποίηση και τη δράση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Δείτε κάποιες από τις επιτυχίες αυτές εδώ.

Πώς μπορώ να συμμετέχω;

Από τώρα και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, συντονιστείτε παγκόσμια με εκατομμύρια ακτιβιστές και ακτιβίστριες, μάθετε περισσότερα για τις υποθέσεις, υπογράψτε τις εκκλήσεις και λάβετε δράση!

Οι γυναίκες μπροστά!

Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες ηγούνται της αντίστασης. Είναι στην πρώτη γραμμή, αμφισβητούν τις διακρίσεις, τον αποκλεισμό, την καταπίεση. Η θέση τους ως ηγέτιδες στις κοινότητές τους βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις τεράστιες προκλήσεις που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν για να φτάσουν ως εκεί. Πολλές ζουν σε κοινωνίες όπου οι γυναίκες υποτίθεται ότι οφείλουν να ανέχονται και να σιωπούν. Λοιπόν, όχι αυτές οι γυναίκες. Αυτή τη χρονιά ο Μαραθώνιος Γραμμάτων υποστηρίζει γυναίκες από χώρες που αψηφούν τις προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί για αυτές χωρίς αυτές και συχνά ενάντιά τους, αμφισβητώντας νόμους, διεφθαρμένες πρακτικές, τη βίαιη αστυνόμευση και τόσα άλλα. Χρειαζόμαστε πολλές περισσότερες ηγέτιδες σαν αυτές, σε έναν κόσμο που κινείται όλο και περισσότερο προς αντιδραστικές κατευθύνσεις. Ενώνοντας τις δυνάμεις σας μαζί τους, μπορείτε να συμβάλλετε ώστε να ανατραπεί η ισορροπία, προς μια κατεύθυνση ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Οι γυναίκες αυτές βρίσκονται ανάμεσα σε όλους όσους και όλες όσες κινητοποιούνται σήμερα.

Κινητοποιηθείτε μαζί τους!

Βραζιλία: Marielle Franco

Η Marielle από τη Βραζιλία ήταν μια εμβληματική γυναίκα. Μαύρη, bisexual, φεμινίστρια, γεννήθηκε και έζησε στις φαβέλες, και αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της στην πολιτική δράση και τον ακτιβισμό. Η ίδια ενσάρκωνε τα δικαιώματα τα οποία υπερασπιζόταν. Εξαιρετικά δημοφιλής, εξελέγη δημοτική σύμβουλος και συνέχισε μέχρι τέλους να μάχεται για τα δικαιώματα των κατοίκων στις φαβέλες, των γυναικών, των μαύρων, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των νέων. Δολοφονήθηκε από επαγγελματίες και, όπως φαίνεται, με κρατική εμπλοκή. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία της.

Ιράν: Atena Daemi

Η Atena είναι σήμερα φυλακισμένη στο Ιράν. Κρατούμενη συνείδησης, συνελήφθη γιατί συμμετείχε σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στη θανατική ποινή. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 7 χρόνων, μετά από μια δίκη-παρωδία διάρκειας 15 λεπτών. Ενώ είναι φυλακισμένη, έχει κάνει απεργία πείνας, η υγεία της έχει χειροτερέψει δραματικά, έχει δεχτεί βασανιστήρια και έχει τεθεί σε ακραία απομόνωση. Είναι μόνο μια περίπτωση από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει φυλακίσεις, επιτήρηση, ανακρίσεις, παρακολουθήσεις, διώξεις, ακόμα και εκτελέσεις στο Ιράν.

Ουκρανία: Vitalina Koval

Η Vitalina είναι ΛΟΑΤΚΙ ακτιβίστρια στην Ουκρανία. Μετά τη διοργάνωση και συμμετοχή της στη διαδήλωση της 8ης Μάρτη 2018, την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, δέχτηκε επίθεση από ακροδεξιά ομάδα, με αποτέλεσμα να υποστεί χημικά εγκαύματα στα μάτια. Είναι μια μόνο από τις επιθέσεις ενάντια σε ακτιβιστές και ακτιβίστριες στη χώρα, ως μέρος ενός ευρύτερου κύματος βίας και εκφοβισμού από ακροδεξιές ομάδες στην Ουκρανία.

Νότια Αφρική: Nonhle Mbuthuma

WATCH THE VIDEO
© Amnesty International

Η Nonhle ανήκει στην παραδοσιακή κοινότητα Amadiba στο Ανατολικό Ακρωτήριο της Νότιας Αφρικής, και συμμετέχει στον αγώνα της κοινότητάς της, ενάντια στη βίαιη εκδίωξή τους από τη γη τους, από μια εταιρεία εξόρυξης τιτανίου. Η ίδια και άλλα 5.000 άτομα κινδυνεύουν να χάσουν τις ζωές τους όπως τις ξέρουν. Για τον αγώνα αυτόν, δέχεται διαρκώς απειλές και τρομοκρατία, καθώς και μια απόπειρα δολοφονίας.

Kιργιστάν: Gulzar Duishenova

Η Gulzar, τέλος, είναι άτομο με αναπηρίες. Θύμα τροχαίου ατυχήματος από μεθυσμένο οδηγό, έχασε τα πόδια της και μεγαλώνει μόνη τα δύο παιδιά της. Και όμως, όχι απλώς δεν το έβαλε κάτω, αλλά αφιερώνει τη ζωή της στην οργάνωση του αγώνα των ατόμων με αναπηρίες στο Μπισκέκ, την πρωτεύουσα του Κιργιστάν. Στη χώρα της, δεν υπάρχει κανένα θεσμικό ή ουσιαστικό πλαίσιο υποστήριξης, ή οι αναγκαίες υποδομές για τα άτομα με αναπηρίες.

Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων 2018
Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων 2018
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.