Δημοσιεύθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, 10:00Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Δέχθηκε βίαιη επίθεση επειδή υποστηρίζει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας

 

Η Vitalina Koval ήθελε πάντα να κάνει τη θετική διαφορά. Χρησιμοποιεί την απίστευτη ενέργειά της για να υποστηρίξει τους ΛΟΑΤΙ ανθρώπους στην πόλη της, το Uzhgorod. Αλλά, η ίδια και άλλοι ακτιβιστές και ακτιβίστριες έχουν δεχθεί βίαιες επιθέσεις από ακροδεξιές ομάδες, απλώς επειδή μιλούν ανοιχτά ενάντια στο μίσος.

Στις 8 Μαρτίου 2018, η Vitalina διοργάνωσε μία ειρηνική διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΙ ατόμων, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Η αστυνομία την διαβεβαίωσε ότι τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι διαδηλωτές/τριες θα είναι ασφαλείς.

Εκείνη την ημέρα, μία ομάδα τους επιτέθηκε λεκτικά και έριξε πάνω τους κόκκινες μπογιές, με αποτέλεσμα η Vitalina να υποστεί χημικά εγκαύματα στα μάτια της. Οι δράστες προσήχθησαν και κρατήθηκαν, αλλά απελευθερώθηκαν μόλις λίγες ώρες αργότερα. Στη συνέχεια, η Vitalina και άλλοι διαδηλωτές και διαδηλώτριες δέχθηκαν και άλλες απειλές, και δύο από αυτούς ανέφεραν ότι ξυλοκοπήθηκαν.

Δεν έχει ακόμη διεξαχθεί αποτελεσματική έρευνα για το τι συνέβη στις 8 Μαρτίου. Οι επιθέσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου κύματος βίας και εκφοβισμού από ακροδεξιές ομάδες στην Ουκρανία, οι οποίες ισχυρίζονται ότι οι συμπεριληπτικές αξίες που υποστηρίζονται από ανθρώπους όπως η Vitalina δεν είναι «υγιείς». Αλλά η Vitalina και οι υπερασπιστές/τριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρόκειται να ενδώσουν στον φόβο και το μίσος. Να σταθούμε δίπλα τους.

Πείτε στην Ουκρανία να προστατέψει τη Vitalina και άλλους ακτιβιστές/στριες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΙ ατόμων.


Γράψτε στον Υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας

Πείτε του να αναγνωρίσει δημόσια τον ζωτικό ρόλο της Vitalina και των άλλων ακτιβιστών/στριών που υπερασπίζονται τις γυναίκες και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας και να τους προστατεύσει από τις επιθέσεις ακροδεξιών ομάδων.

Υπογράφοντας αυτή την έκκληση θα σταλεί το παρακάτω μήνυμα στον υπουργό:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας καλώ να αναγνωρίσετε δημόσια και να υποστηρίξετε το ζωτικό έργο της Vitalina Koval και άλλων σαν εκείνη, που υπερασπίζονται ειρηνικά τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Ουκρανία. Σας παρακαλώ να διασφαλίσετε ότι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης χωρίς φόβο επιθέσεων και αντίποινων.

Σας καλώ επίσης να διασφαλίσετε ότι θα διεξαχθεί άμεσα, αποτελεσματικά και αμερόληπτα η διερεύνηση των επιθέσεων εναντίον της Vitalina και άλλων ακτιβιστών και ακτιβιστριών από ακροδεξιές ομάδες στις 8 Μαρτίου 2018 στο Uzhgorod. Κάθε άτομο που θα βρεθεί υπεύθυνο για τις επιθέσεις πρέπει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη.

Με εκτίμηση,