ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: NONHLE MBUTHUMA

Δημοσιεύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2018, 10:00Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Παρενοχλείται επειδή υπερασπίζεται τη γη των προγόνων της

Η Nonhle Mbuthuma δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Ηγείται του αγώνα της κοινότητάς της ενάντια σε μία εταιρεία εξόρυξης που θέλει να εξορύξει τιτάνιο στη γη των προγόνων τους. «Όταν παίρνετε τη γη μου, παίρνετε την ταυτότητά μου», λέει. Όμως, δέχεται διαρκείς παρενοχλήσεις, μόνο εξαιτίας της δράσης της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Η Nonhle είναι μέρος της παραδοσιακής κοινότητας Amadiba, οι οποίοι έχουν κοινοτικά δικαιώματα γης στο Ανατολικό Ακρωτήριο της Νότιας Αφρικής. Περίπου 5.000 άτομα ενδέχεται να εκδιωχθούν βίαια εάν επιτραπεί στην εταιρεία να εξορύξει τη γη. Θα μπορούσαν να χάσουν τα σπίτια τους, τα προς το ζην, τον τρόπο ζωής τους.

Η Nonhle και η κοινότητά της ίδρυσαν την Επιτροπή Κρίσεων Amadiba για να ενώσουν τους ανθρώπους σε πέντε χωριά, ώστε να αντιταχθούν στην εξόρυξη. Έκτοτε, δέχεται διαρκώς απειλές και εκφοβισμούς, μέχρι και μια απόπειρα δολοφονίας, από την οποία επέζησε. Ένας άλλος ηγέτης της κοινότητας δολοφονήθηκε από πυροβολισμό το 2016 και η Nοnhle ήταν η επόμενη στη «λίστα εκτελέσεων». Η ίδια πιστεύει ότι οι απειλές αποτελούν μια απόπειρα να τη φιμώσουν και να την εξαναγκάσουν να φύγει από τη γη της.

Ωστόσο, είναι αποφασισμένη να αντισταθεί. Όπως λέει: «Αυτή η γη ήταν της γιαγιάς μου, που την κληρονόμησε από τους παππούδες της. Τι θα αφήσω στα παιδιά μου; Η εξόρυξη δεν αποτελεί επιλογή».

Πείτε στη Νότια Αφρική να προστατέψει την Nonhle τώρα.


Γράψτε στον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής

Προτρέψτε την κυβέρνησή του να προστατεύσει την Nonhle Mbuthuma και να διερευνήσει τις παρενοχλήσεις και τους εκφοβισμούς που δέχεται.

Υπογράφοντας αυτή την έκκληση θα σταλεί το παρακάτω μήνυμα στο Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Καλώ εσάς και την κυβέρνησή σας να προστατεύσετε τη Nonhle Mbuthuma, ηγέτιδα της κοινότητας Amadiba στο Ανατολικό Ακρωτήριο. Είναι μία ειρηνική υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υψώνει το ανάστημά της για την κοινότητά της, στην προστασία της γης τους.

Θέλω επίσης να σας παρακαλέσω να διεξάγετε μια πλήρη και ενδελεχή έρευνα, σχετικά με τις παρενοχλήσεις και τους εκφοβισμούς που δέχονται η ίδια και άλλοι/ες ακτιβιστές και ακτιβίστριες, οι οποίοι/ες αντιδρούν στις ενέργειες της μεταλλευτικής εταιρείας Transworld Energy and Mineral Resources (TEM).

Με εκτίμηση,