ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ: GULZAR DUISHENOVA

Δημοσιεύθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2018, 13:12Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

H Gulzar Duishenova είναι αγωνίστρια. Το 2002, έχασε την κίνηση στα πόδια της μετά από τροχαίο δυστύχημα που προκάλεσε ένας μεθυσμένος οδηγός. Την επόμενη χρονιά, ο σύζυγός της πέθανε ξαφνικά, και έτσι έμεινε μόνη της να φροντίζει τα δύο μικρά παιδιά της.

Χρόνια αργότερα, συναντήθηκε με άλλα άτομα με αναπηρίες, τα οποία είχαν οργανωθεί στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ. Συνειδητοποίησε ότι τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν ήταν κοινά, μεταξύ των οποίων ήταν ο αγώνας τους για να βρουν δουλειά, καθώς οι θέσεις εργασίας δεν είναι προσαρμοσμένες για ανθρώπους που κινούνται με αναπηρικά καροτσάκια, ή το γεγονός ότι πρέπει να βασίζονται σε άλλους για να τους/τις σηκώσουν ώστε να μπουν στα λεωφορεία - μια εμπειρία ντροπιαστική και παρεμβατική.

Έχει καταστήσει αποστολή της ζωής της να εξασφαλίσει ότι τα άτομα με αναπηρίες θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να κινούνται ελεύθερα. Έχει συναντήσει αξιωματούχους, έχει διοργανώσει εκπαιδεύσεις για οδηγούς λεωφορείων και έχει ασκήσει πίεση για δράση μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Ωστόσο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια. Χρειάζεται βοήθεια για να κατέβει τις σκάλες στην εξώπορτά της. Ο δρόμος μπροστά από το σπίτι της είναι ανώμαλος και γεμάτος λακκούβες, κάτι που την εμποδίζει να κινεί την αναπηρική της καρέκλα. Αντιμετωπίζει καθημερινές διακρίσεις σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες δεν μπορούν να εκφράσουν ανοιχτά τη γνώμη τους και τα άτομα με αναπηρίες θεωρούνται "ανίκανα" και προσβεβλημένα από μία ανίατη ασθένεια.

Η Gulzar όμως αρνείται να σωπάσει. Να την υποστηρίξουμε σήμερα.

Πείτε στον εκπρόσωπο του κοινοβουλίου στο Κιργιστάν να υποστηρίξει τη Gulzar και άλλους/ες ακτιβιστές/στριες που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.

Το κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των διακρίσεων και τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγεία, τις κτιριακές υποδομές, τις θέσεις εργασίας και τις μεταφορές.


Υπογράφοντας αυτή την έκκληση, θα σταλεί το παρακάτω μήνυμα στον εκπρόσωπο του κοινοβουλίου.

Αγαπητέ εκπρόσωπε,

Σας προτρέπω να ακούσετε τις ανησυχίες της Gulzar Duishenova και των άλλων υπερασπιστών/στριών των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και να συμβάλλετε στην επικύρωση της σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες το συντομότερο δυνατόν.

Τα άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διακρίσεων στο Κιργιστάν, τα οποία επηρεάζουν ιδιαίτερα τις γυναίκες. Η εφαρμογή της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των διακρίσεων αυτών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της πρόσβασης στην υγεία, τις κτιριακές υποδομές, τις θέσεις εργασίας και τις δημόσιες μεταφορές.

Με εκτίμηση,