ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΟΜΠΑΜΑ: ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2017, 12:38Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον πρόεδρο Ομπάμα να τερματίσει τη λειτουργία του Γκουαντάναμο.

«Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τους υποστηρικτές της και όλους όσοι προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα να δηλώσουν στον πρόεδρο Ομπάμα ότι η τύχη του Γκουαντάναμο δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια του εκλεγμένου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Ανησυχούμε πολύ για τον τρόπο με τον οποίο η επερχόμενη κυβέρνηση θα διαχειριστεί και θα αντιμετωπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα – σε αυτές τις ανησυχίες συμπεριλαμβάνεται και η προεκλογική υπόσχεση του νέου προέδρου για την αύξηση του αριθμού των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη μονιμοποίηση αυτού του άδικου θεσμού. Ο πρόεδρος Ομπάμα οφείλει να δράσει τώρα με τόλμη και να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να τερματίσει τη λειτουργία του Γκουαντάναμο.
 

Οι ανησυχίες μας πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της άντι-μουσουλμανικής και αντι-μεταναστευτικής ρητορικής που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών.

— Margaret Huang, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστία για τις Η.Π.Α.

Ανεξάρτητα από τις θετικές ενέργειες σας έως και σήμερα, η προεδρία σας θα περιλαμβάνει την αποτυχία να αντιμετωπίσει την εξαχρείωση σχετικά με τα ιδεώδη περί της δικαιοσύνης και της ισότητας που πρεσβεύει η πατρίδα μας. Πίσω της θα αφήσει το Γκουαντάναμο, ένα σύστημα αδικίας το οποίο έχει επιβιώσει ήδη 15 χρόνια – με την συγκατάθεση δύο πολιτικών κομμάτων και τεσσάρων προέδρων –  και το οποίο είναι πιθανόν να συνεχίσει να λειτουργεί στο άμεσο μέλλον.
 
Οι ανησυχίες μας πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της άντι-μουσουλμανικής και αντι-μεταναστευτικής ρητορικής που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών.Οι προτάσεις για μακροχρόνια κράτηση χωρίς καταδίκη, προτάσεις που κάποτε φαίνονταν αδιανότητες, τώρα αποτελούν πιθανές πρακτικές του διαδόχου σας στο αξίωμα του προέδρου. Το Γκουαντάναμο, με τη ντροπιαστική παράδοση μυστικότητας όπου οι νομικές διαδικασίες εκλείπουν, θα αποτελέσει για όλους μια βολική τοποθεσία για μαζικές φυλακίσεις, επιστρέφοντας έτσι τις Η.Π.Α. στα πλέον φρικτά και σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας τους.  
 
Ξεκινήσατε την προεδρία σας εκδίδοντας ένα εκτελεστικό διάταγμα που έβαζε τέλος στις κρατήσεις στο Γκουαντάναμο και το οποίο έπαυε τη λειτουργία του κέντρου κράτησης που υπάρχει εκεί. Σας καλούμε να βάλετε οριστικό τέλος στο Γκουαντάναμο με μια τολμηρή πράξη που εκπληρώνει τις υποσχέσεις σας».
 
Με τιμή,
 
Margaret Huang
Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστία για τις Η.Π.Α.
 
 

Υπόβαθρο

Καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα, διανύει τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του, η Διεθνής Αμνηστία κάνει μια δυναμική προσπάθεια να τον πείσει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και την εξουσία που διαθέτει προκειμένου να σταματήσει τη λειτουργία του Γκουαντάναμο, προτού απέλθει από το αξίωμά του. Με μια ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο, με διαφημίσεις σε στάσεις λεωφορείων σε τοποθεσίες-κλειδιά στην Ουάσιγκτον, με μια διαδικτυακή διαφημιστική καμπάνια και με έναν αγώνα δρόμου, που θα πραγματοποιηθεί  στις 11 Ιανουαρίου σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο, για την 15η επέτειο από την έναρξη λειτουργίας του Γκουαντάναμο, η Διεθνής Αμνηστία προσπαθεί να κινητοποιήσει τον πρόεδρο Ομπάμα να λάβει δράση προτού ο εκλεγμένος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.
 
Στις διαφημίσεις της Διεθνούς Αμνηστίας τόσο στις στάσεις λεωφορείων όσο και στο διαδίκτυο πρωταγωνιστεί η εικόνα του Αγάλματος της Ελευθερίας, ανάμεσα σε πλήθος κόσμου, να φορά την ανατριχιαστική πορτοκαλί στολή των κρατουμένων του Γκουαντάναμο, ενώ το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας είναι: «Μην αφήσετε το Γκουαντάναμο στον Τράμπ». Παράλληλα, η εκστρατεία παραπέμπει σε σχετική έκκληση η οποία καλεί τον πρόεδρο Ομπάμα να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε και να κλείσει οριστικά το Γκουαντάναμο.
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.