ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΘΑ ΥΠΕΡΒΟΥΝ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ
Στα πλαίσια της εκστρατείας I Welcome, η εκδήλωση έγινε ζωντανά στο Facebook.
Εν όψει της ρητορικής μίσους και εχθρότητας κατά των προσφύγων, πρόσφυγες και ντόπιοι σε τέσσερις διαφορετικές ηπείρους συναντήθηκαν για ένα μοναδικό κοινωνικό πείραμα, επιβεβαιώνοντας έτσι την ανθρωπιά που όλοι μοιραζόμαστε, το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά σήμερα στην παγκόσμια σελίδα του Facebook της Διεθνούς Αμνηστίας.
Στη βάση μιας κοινωνικής θεωρίας ότι τέσσερα λεπτά οπτικής επαφής μπορούν να δημιουργήσουν ένα στενό δεσμό μεταξύ δύο αγνώστων, πρόσφυγες από χώρες όπως της Αιθιοπίας, της Ονδούρας και της Μιανμάρ, κοιτάχτηκαν στα μάτια με ανθρώπους από την Αυστραλία, την Κένυα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μεξικό σε ένα ζωντανό κοινωνικό πείραμα που μεταδόθηκε ζωντανά από τέσσερις πόλεις – το Σίδνεϋ, το Ναϊρόμπι, το Λονδίνο και την πόλη του Μεξικό – στις 19:00, τοπική ώρα σε κάθε ζώνη ώρας.
Η προσφυγική κρίση είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, αλλά πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αποσυνδεδεμένοι από τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν άνθρωποι από άλλα μέρη. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά, μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διαφορές μεταξύ μας δεν είναι τελικά τόσο σπουδαίες
— Osama Saeed Bhutta, Διευθυντής Επικοινωνίας της Διεθνούς Αμνηστίας
«Η προσφυγική κρίση είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, αλλά πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αποσυνδεδεμένοι από τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν άνθρωποι από άλλα μέρη. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά, μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διαφορές μεταξύ μας δεν είναι τελικά τόσο σπουδαίες. Θέλουμε να αποδείξουμε πόσο εύκολο είναι να έρθουν σε επαφή άνθρωποι από διαφορετικά μέρη», δήλωσε ο Osama Saeed Bhutta, Διευθυντής Επικοινωνίας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Ζούμε σε μια εποχή όπου η ξενοφοβία και τα εγκλήματα μίσους βρίσκονται σε άνοδο, αλλά τέτοιες δηλητηριώδεις απόψεις δεν είναι παγκοσμίως αποδεκτές. Όταν οι άνθρωποι έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους πρόσφυγες, βλέπεις ότι συχνά είναι έτοιμοι να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Αυτό το ζωντανό πείραμα έχει να κάνει ακριβώς με αυτό: να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να δούνε τα πράγματα από μια άλλη οπτική και να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που χρειάζονται την αλληλεγγύη τους».
Το ζωντανό πείραμα ακολουθεί την επιτυχία του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Πολωνία και του Look Beyond Borders της εταιρείας DDB & Tribal στη Βαρσοβία, ένα βίντεο στο οποίο πρόσφυγες από τη Συρία και τη Σομαλία κάθισαν απέναντι από ανθρώπους από την Πολωνία, την Ιταλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο για μια τετράλεπτη οπτική επαφή σε μια αποθήκη στο Βερολίνο.
Η ιδέα για το βίντεο, το οποίο πήρε πάνω από 200 εκατομμύρια προβολές από τη δημοσίευσή του το Μάιο, στηρίζεται σε μια έρευνα που έγινε το 1997 από τον Αμερικανό ψυχολόγο Arthur Aron, ο οποίος ανακάλυψε ότι τέσσερα λεπτά παρατεταμένης οπτικής επαφής μπορούν να δημιουργήσουν συναισθήματα οικειότητας μεταξύ δύο ανθρώπων.
Αυτή τη φορά το πείραμα, που διεξήχθη από τις εταιρείες DDB & Tribal της Βαρσοβίας και την Papaya Films σε συνεργασία με τη Film Graphics, την Quite Bright Films και την Tantor Films, πραγματοποιήθηκε σε ζωντανή μετάδοση και οι ντόπιοι δε γνώριζαν ότι επρόκειτο να συναντήσουν πρόσφυγες – πράγμα που σήμαινε πως το κοινό παρακολούθησε απευθείας τις αντιδράσεις τους μόλις το έμαθαν. Η ζωντανή αναμετάδοση επέτρεψε στο κοινό να κοινοποιεί άμεσα ερωτήσεις και σχόλια στο Facebook προς τους οικοδεσπότες μας.
Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από πρόσφυγες από διάφορες χώρες να συναντηθούν με ντόπιους από τέσσερις χώρες:
- Στην Αυστραλία, στις 08:00 π.μ. GMT / 19:00 ώρα Σίδνεϋ, η εκδήλωση παρουσιάστηκε από τη Natalie Tran, της οποίας οι γονείς και η αδερφή της έφτασαν στην Αυστραλία με βάρκα από το Βιετνάμ, ενώ συμμετείχαν πρόσφυγες από το Ιράν και το Αφγανιστάν. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνηση της Αυστραλίας να βάλει τέλος στις αυθαίρετες κακοποιήσεις εκατοντάδων ανθρώπων που αναζητούν άσυλο, οι οποίοι περιθωριοποιήθηκαν στα κοντινά νησιά του Manus και του Nauru.
- Στην Κένυα, στις 16:00 GMT / 19:00 ώρα Κένυας, η εκδήλωση παρουσιάστηκε από τον κωμικό Daniel Ndambuki, με πρόσφυγες από το Burundi, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνηση της Κένυας να αναβάλλει το κλείσιμο του προσφυγικού καταυλισμού του Dadaab – του μεγαλύτερου του κόσμου. Η Κένυα έχει ήδη αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Σομαλία, παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη χώρα.
- Στο Μεξικό, 01:00 GMT (19 Νοεμβρίου) / 19:00 ώρα Μεξικό, ο ηθοποιός Tenoch Huerta θα παρουσιάσει μια συνάντηση μεταξύ Μεξικανών και προσφύγων από την Ονδούρα, τη Συρία και τη Βενεζουέλα. Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία που επικρατεί στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, ο αριθμός των ανθρώπων από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Σαλβαδόρ που έχουν απελαθεί από το Μεξικό έχει αυξηθεί κατά 180% περίπου μεταξύ 2010 και 2015.
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 19:00 GMT, η εκδήλωση παρουσιάστηκε από τη Harriet Rose. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεχθεί λιγότερους από 8.000 Σύριους πρόσφυγες από το 2011. Αντίθετα η Ιορδανία – με πληθυσμό σχεδόν 10 φορές μικρότερο από αυτόν του Ηνωμένου Βασιλείου και με μόλις το 1.2% από το Α.Ε.Π. του – φιλοξενεί περισσότερους από 665.000 πρόσφυγες από τη Συρία.
Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να επιλύσουμε την προσφυγική κρίση: περισσότερες κυβερνήσεις πρέπει να πουν «καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες»
— Osama Saeed Bhutta, Διευθυντής Επικοινωνίας της Διεθνούς Αμνηστίας
«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να επιλύσουμε την προσφυγική κρίση: περισσότερες κυβερνήσεις πρέπει να πουν ‘καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες’. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία που θα μπορούσε να βοηθήσει τους πρόσφυγες εάν τους δινόταν η ευκαιρία – το 85% των ανθρώπων από τις τέσσερις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα για το Δείκτη Υποδοχής Προσφύγων δήλωσαν ότι θα δέχονταν να ζήσουν πρόσφυγες στη χώρα τους», δήλωσε ο Osama Saeed Bhutta
«Αυτή η συνάντηση των ανθρώπων από όλον τον κόσμο, πρόσωπο με πρόσωπο, θα αποδείξει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε το φόβο μας για το άγνωστο και να υποδεχτούμε άλλους ανθρώπους στις κοινότητές μας».
Η εκστρατεία I WELCOME καλεί τις κυβερνήσεις να επιμεριστούν την ευθύνη της υποδοχής ενός ποσοστού 10% των προσφύγων όλου του κόσμου κάθε χρόνο.