ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2010, 20:00Εκτύπωση

(UA 243/10)

Πίσω στην Έκκληση

Στις  29 Οκτωβρίου ο  Andrei Bondarenko, συνδικαλιστής-ακτιβιστής, διατάχτηκε από δικαστήριο της Vinnytsya, στη νοτιοδυτική Ουκρανία, να υποβληθεί σε υποχρεωτική ψυχιατρική εξέταση. Ο ακτιβιστής κρύβεται από τις αρχές και φοβάται ότι θα υποβληθεί υποχρεωτικά σε ψυχιατρική θεραπεία, εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης και της δράσης του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Andrei Bondarenko δεν έχει ιστορικό ψυχικών ασθενειών και έχει υποβληθεί σε τρεις ψυχιατρικές εξετάσεις για να αποδείξει ότι είναι πνευματικά υγιής, η τελευταία εκ των οποίων ήταν τον Οκτώβριο του 2010.  Ανάμεσα στους λόγους που επικαλείται ο δημόσιος κατήγορος για να τον υποβάλει σε εξετάσεις είναι «η  υπερβολική συναίσθηση που έχει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και η ανεξέλεγκτη προθυμία να υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα με μη ρεαλιστικούς τρόπους».

Το 2007, η εισαγγελία της Vinnytsya ζήτησε δύο φορές από τις τοπικές υγειονομικές αρχές να απαιτήσουν αναγκαστικές ψυχιατρικές εξετάσεις για τον Bondarenko. Το πρώτο από τα δύο αιτήματα απορρίφθηκε τον Ιούλιο από έναν δικαστή, που βασίστηκε στο γεγονός ότι οι υγειονομικές αρχές δεν είχαν διατυπώσει το αίτημά τους με σωστό τρόπο. Το δεύτερο αίτημα απορρίφθηκε τον Αύγουστο, καθώς ο Andrei Bondarenko παρουσιάστηκε σε έναν ψυχίατρο στο περιφερειακό νοσοκομείο της Vinnytsya και προσκόμισε ένα πιστοποιητικό ότι είναι ψυχικά υγιής.

Τον Ιανουάριο του 2009, ο Andrei Bondarenko τέθηκε υπό κράτηση έξω από το σπίτι του, κατηγορούμενος ότι αρνήθηκε να δείξει την ταυτότητά του σε αστυνομικούς. Καταδικάστηκε σε δεκαήμερη διοικητική κράτηση, αλλά την έβδομη ημέρα παρουσιάστηκε ξανά στο δικαστήριο, όπου κατατέθηκε μία τρίτη αίτηση για ψυχιατρική εξέταση από το περιφερειακό  ψυχιατρικό νοσοκομείο. Το νοσοκομείο υποστήριξε ότι ο Bondarenko είχε ζητήσει παλαιότερα ψυχιατρική υποστήριξη, κάτι που ο ίδιος αρνείται, και παρουσίασε ένα έγγραφο που τους επέτρεπε να τον εξετάσουν ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεσή του. Η υπόθεση αναβλήθηκε και ο Andrei Bondarenko ταξίδεψε τον Αύγουστο στη πόλη Gaisin στην περιοχή Vinnytsya (100 χλμ νότια της Vinnytsya), όπου κανόνισε να εξεταστεί από ψυχίατρο και απέδειξε ότι είναι ψυχικά υγιής. Με βάση το πιστοποιητικό που πήρε και που αποδείκνυε τη νοητική του υγεία, απορρίφθηκε και αυτό το αίτημα για ψυχιατρική εξέταση. Παρόλα αυτά, το γραφείο του εισαγγελέα κατέθεσε ένσταση εναντίον της απόφασης και στις 22 Οκτωβρίου ο Andrei Bondarenko ταξίδεψε στο Zhitomyr, που βρίσκεται σε γειτονική περιοχή, και κανόνισε μία τρίτη ψυχιατρική εξέταση που αποδείκνυε την πνευματική του υγεία. Στις 29 Οκτωβρίου, σε μία κλειστή συνεδρίαση, το δικαστήριο ενέκρινε την αίτηση για ψυχιατρική εξέταση. Ο Andrei Bondarenko δεν ήταν παρών στην διαδικασία και εκπροσωπείτο από δύο δημόσιους συνηγόρους και έναν δικηγόρο. Οι δικαστές διέταξαν τον δικηγόρο να παραμείνει εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.