ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ: Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ 10ΧΡΟΝΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Μαΐου 2015, 11:54Εκτύπωση

Στην Παραγουάη, η έκτρωση επιτρέπεται μόνο όταν η ζωή των γυναικών ή των κοριτσιών βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ακόμα και αν η εγκυμοσύνη είναι το αποτέλεσμα βιασμού, αιμομιξίας ή όταν το έμβρυο παρουσιάζει κάποια σοβαρή δυσμορφία, η έκτρωση απαγορεύεται. Ο περιοριστικός νόμος περί έκτρωσης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Τον Μάρτιο του 2015, η Επιτροπή Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτισμικών Δικαιωμάτων κλήθηκε στην Παραγουάη για να επανεξετάσει και να τροποποιήσει την νομοθεσία της περί έκτρωσης ώστε να επιβεβαιωθεί η συμφωνία της με άλλα δικαιώματα όπως το δικαίωμα της υγείας και της ζωής.

Σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από την UNFPA, στην Παραγουάη το 2,13% των μητρικών θανάτων αντιστοιχούν σε 10-14χρονα κορίτσια. Δυο γεννήσεις την ημέρα αφορούν κορίτσια 10 έως 14 ετών.

Το άρθρο 3 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού υποστηρίζει ότι για όλες τις δράσεις που αφορούν τα παιδιά, οι οποίες προέρχονται είτε από δημόσιο είτε από ιδιωτικό κοινωνικό ίδρυμα ευημερίας, νομοθετικά δικαστήρια , διοικητικές αρχές ή νομοθετικά σώματα, πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι το συμφέρον του παιδιού. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού απαιτεί από τα Κράτη, συμπεριλαμβανόμενης της Παραγουάης, να εξασφαλίζουν τουλάχιστον πρόσβαση σε έκτρωση, όταν η υγεία και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο αλλά και σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας σύμφωνα με το «Ασφαλής έκτρωση: τεχνικές οδηγίες και οδηγίες πολιτικής για τα συστήματα υγείας» (2012), σημειώνει προς τα Κράτη ότι οι νόμοι περί έκτρωσης και οι υπηρεσίες πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώματα στην υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανόμενων των εφήβων. Δεν πρέπει να δημιουργούνται καταστάσεις οι οποίες οδηγούν τις γυναίκες και τις έφηβες σε αναζήτηση παράνομων εκτρώσεων, και πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των κοριτσιών, συμπεριλαμβανόμενων όσων έχουν υποστεί βιασμό.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.