ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΙΡΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΝΟΜΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ ΣΥΜΒΑΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Απριλίου 2017, 17:30Εκτύπωση

Συντριπτική η ψήφος για ολοκληρωμένη συνταγματική και νομική μεταρρύθμιση και μια σημαντική δικαίωση για τα δικαιώματα των γυναικών και κοριτσιών

Η Διεθνής Αμνηστία επικροτεί τα ηχηρά αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Συνέλευσης των Πολιτών ενάντια στη διατήρηση της Όγδοης Τροπολογίας του Συντάγματος της Ιρλανδίας, και της ψηφοφορίας της ώστε να δώσει στους Oireachtas (το νομοθετικό σώμα της χώρας) απεριόριστη ισχύ να νομοθετήσουν υπέρ των αμβλώσεων. Η οργάνωση δήλωσε πως είναι σημαντική δικαίωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών το γεγονός ότι η πλειοψηφία των δύο τρίτων της Συνέλευσης ψήφισαν υπέρ της πρόσβασης στις αμβλώσεις ως αίτημα τουλάχιστον για το αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης, και το ότι η ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία ψήφισε για παράταση στο όριο των εβδομάδων κύησης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Το αποτέλεσμα αυτής της τελικής συνεδρίασης είναι πραγματικά ένα σπουδαίο βήμα για το σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στην Ιρλανδία

— Colm O’Gorman, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ιρλανδία

«Πλέον, αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως αμφιλεγόμενο ή διχαστικό. Η συντριπτική υποστήριξη (64%) της Συνέλευσης για το αίτημα σχετικά με τις αμβλώσεις τουλάχιστον στο πρώιμο στάδιο της κύησης είναι μια παρακαταθήκη, για τη Συνέλευση, συμπόνοιας και κοινής λογικής. Αυτός είναι όντως ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Αυτό, σε συνδυασμό με την πρότασή τους για παράταση στο όριο των εβδομάδων κύησης σε συγκεκριμένες συνθήκες, ανοίγει το δρόμο για την υιοθέτησης νομοθεσίας σχετικά με την έκτρωση συμβατής με τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Colm O’Gorman, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ιρλανδία.

«Η σημερινή ψηφοφορία επιβεβαίωσε την ανεξάρτητη δημοσκόπηση που αναθέσαμε στην εταιρία Red C, η οποία έδειξε ότι το 80% των ανθρώπων στην Ιρλανδία ζητούν να αποτελεί προτεραιότητα η υγεία των γυναικών στις μεταρρυθμίσεις των νόμων της χώρας σχετικά με την έκτρωση. Τέσσερεις στους πέντε ερωτηθέντες επιθυμούν ο κίνδυνος στην υγεία μιας γυναίκας να αποτελέσει το έδαφος για τη νόμιμη πρόσβαση σε έκτρωση. Εννέα στους δέκα επιθυμούν την πρόσβαση σε έκτρωση όταν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος της υγείας μιας γυναίκας, με την πλειονότητα να επιθυμούν το τελευταίο χωρίς όμως όριο στις εβδομάδες κύησης. Επίσης, μας χαροποίησε το γεγονός ότι η Συνέλευση ψήφισε ενάντια στις διακρίσεις προς τις γυναίκες των οποίων η ψυχική υγεία, σε αντίθεση με τη σωματική, βρίσκεται σε κίνδυνο».

«Η κύρια αιτία που προκαλούσε οδύνη σε πολλές χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια είναι η 8η Τροπολογία. Η ψήφος της Συνέλευσης των Πολιτών μεταφράζεται σε μια ηχηρή έκκληση για την ολοκληρωμένη απομάκρυνσή της 8ης τροπολογίας από το Ιρλανδικό Σύνταγμα (Bunreacht na hÉireann). Η Συνέλευση έχει προτείνει ουσιαστικά την αφαίρεση όχι μόνο της 8ης Τροπολογίας, αλλά και όλων των συνταγματικών περιορισμών στη νομοθεσία για την πρόσβαση στην έκτρωση στην Ιρλανδία.

«Η μπάλα είναι σίγουρα τώρα στο γήπεδο της κυβέρνησης. Η Συνέλευση έχει ψηφίσει ότι το νομοθετικό σώμα (Oireachtas) θα πρέπει να έχει την αποκλειστική εξουσία για να νομοθετήσει σχετικά με την έκτρωση, και ότι αυτή η θεσμοθέτηση θα πρέπει να είναι εκτεταμένη. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προγραμματίσει άμεσα ένα δημοψήφισμα για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, το οποίο δημοψήφισμα θα περιέχει την κατάλληλη διατύπωση.

«Η ειδική Επιτροπή των Oireachtas, η οποία καθιερώθηκε για να εξετάζει και να αναφέρει σχετικά με τις συστάσεις αυτές, θα πρέπει να βρει σύντομα ολοκληρωμένες λύσεις. Πρέπει να δούμε προτάσεις για τη θεσμοθέτηση της πρόσβασης αλλά και της πληροφόρησης σχετικά με τις αμβλώσεις οι οποίες, όπως η Συνέλευση έχει υπαγορεύσει, επιτέλους θα σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Η ψηφοφορία της Συνέλευσης σχετικά με τις επιλογές της πρόσβασης στην έκτρωση έχει δώσει μια σαφή εντολή για τη μεταρρύθμιση του νόμου. Ωστόσο, οι καίριες ελλείψεις στην ψηφοφορία αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Επιτροπή των Oireachtas. Για παράδειγμα, η έκτρωση θα πρέπει να είναι πλήρως αποποινικοποιημένη, εάν η Ιρλανδία θέλει να ακολουθεί τις υποχρεώσεις της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως, δεν δόθηκε η ευκαιρία στη Συνέλευση να ψηφίσει για την αποποινικοποίηση.

«Πολύ αργότερα σε αυτή τη διαδικασία, εισήχθησαν αβέβαιες προτάσεις σχετικά με τις νομικές επιπλοκές της απλής ακύρωσης της 8ης Τροπολογίας, χωρίς την παροχή επαρκούς χρόνου για μια σωστή συζήτηση. Η διατύπωση στο ψηφοδέλτιο 3 περιλαμβάνει δυστυχώς διατυπώσεις σχετικά με τα «δικαιώματα των αγέννητων μωρών», εισάγοντας αβεβαιότητα σε ένα ήδη περίπλοκο ζήτημα. Αυτά αποτελούν ζητήματα με τα οποία η κυβέρνηση και η Επιτροπή των Oireachtas θα πρέπει να ασχοληθούν και να επιλύσουν. Η Συνέλευση έχει κάνει αξιέπαινη δουλειά, και τώρα τα εκτελεστικά και νομοθετικά μέσα της κυβέρνησης θα πρέπει να κάνουν τη δική τους,» δήλωσε ο Colm O’Gorman Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Ιρλανδίας.

«Σήμερα τα μέλη της Συνέλευσης αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας. Έδωσαν πολύ από το χρόνο και την ενέργεια τους σε πολλές συνεδριάσεις με μεγάλη διάρκεια και έδειξαν σταθερή αποφασιστικότητα για να κάνουν ότι καλύτερο για την υγεία αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί αυτή τη διαδικασία συνεχίζοντας με αποφασιστική δράση τώρα. Είναι πλέον καιρός να σταματήσουν οι καθημερινές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, και η Συνέλευση έδωσε μια σαφή εντολή για αυτό. Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα αμέσως να δεσμευτεί χρονικά για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την αφαίρεση της 8ης Τροπολογίας. Δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν άλλες δικαιολογίες ούτε άλλες καθυστερήσεις», δήλωσε ο Colm O’Gorman.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.