ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ RAIF BADAWI

Δημοσιεύθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2015, 13:51Εκτύπωση

Η δίκη του Raif Badawi ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Τζέντα. Στις 21 Ιανουαρίου 2013, το Γενικό Δικαστήριο παρέπεμψε την υπόθεση στο Ποινικό Δικαστήριο της Τζέντα, δηλώνοντας πως δεν ήταν αρμόδιο να εξετάσει την υπόθεση διότι δεν βρήκε πως ο Raif Badawi είχε προσβάλει το Ισλάμ και συνεπώς η κατηγορία της «αποστασίας» δεν ευσταθούσε. Ο Γενικός Εισαγγελέας επέμεινε , παρ’ όλα ταύτα, ότι ο Raif Badawi θα πρέπει να δικαστεί για «αποστασία». Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη συνέχεια σε ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο για να αποφασιστεί αν είναι αρμόδιο το Ποινικό Δικαστήριο της Τζέντα ή κάποιο άλλο δικαστήριο, συγκεκριμένα το Γενικό Δικαστήριο της Τζέντα, το οποίο είναι το αρμόδιο για τις υποθέσεις «αποστασίας». Το Εφετείο της Τζέντα παρέπεμψε την υπόθεση στο Ποινικό Δικαστήριο και στις 29 Ιουλίου του 2013 ο Raif Badawi καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη και 600 χτυπήματα με μαστίγιο. Ο δικηγόρος του άσκησε έφεση κατά της απόφασης, ισχυριζόμενος ότι η υπόθεση κρίθηκε από έναν προσωρινό δικαστή ο οποίος δεν ήταν αμερόληπτος. Στις 11 Δεκεμβρίου 2013 το Εφετείο διέταξε την επανεξέταση της υπόθεσης και την επαναπαρέπεμψε στο Ποινικό Δικαστήριο της Τζέντα. Στις 25 Δεκεμβρίου 2013, ο δικαστής του Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε αναρμόδιος να εξετάσει την υπόθεση, καθώς οι κατηγορίες σχετίζονταν με «αποστασία».

Η υπόθεση επεστράφη στο Εφετείο της Τζέντα ώστε να αποφασίσει εάν θα πρέπει να επιστρέψει την υπόθεση στο Ποινικό Δικαστήριο ή να την εξετάσει το ίδιο. Το Εφετείο επέστρεψε την υπόθεση στο Ποινικό Δικαστήριο της Τζέντα το οποίο καταδίκασε τον Raif Badawi στις 7 Μαΐου του 2014 σε 10ετή κάθειρξη, 1000 χτυπήματα με μαστίγιο και πρόστιμο 1 εκατομμυρίου Σαουδαραβικών ριαλ (περίπου 225.000 ευρώ). Ο Raif Badawi άσκησε έφεση, όμως την 1η Σεπτεμβρίου το Εφετείο διατήρησε την ποινή.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν με απόλυτη ατιμωρησία την εκτεταμένη τους εκστρατεία δίωξης των ακτιβιστών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρησιμοποιώντας τόσο τα δικαστήρια όσο και εξωδικαστικά μέσα όπως η επιβολή απαγόρευσης μετακινήσεων. Στις 6 Ιουλίου ο δικηγόρος του Raif Badawi, ο εξέχων υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Waleed Abu al-Khair, καταδικάστηκε από το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο σε 15ετή κάθειρξη και επακόλουθη 15ετή  απαγόρευση μετακινήσεων. Κρίθηκε ένοχος «ανυπακοής έναντι του ηγεμόνα και επιδίωξης κατάργησης της νομιμότητάς  του», «προσβολής έναντι του δικαστικού σώματος και αμφισβήτησης της ακεραιότητας των δικαστών», «σύστασης οργάνωσης χωρίς άδεια», «πρόκλησης βλάβης στη φήμη του κράτους μέσω της επικοινωνίας με διεθνείς οργανισμούς» και «προετοιμασίας, αποθήκευσης και αποστολής πληροφοριών επιβλαβών για τη δημόσια τάξη». Συνελήφθη αρχικά στις 15 Απριλίου, αφότου παρουσιάστηκε στην πέμπτη ακρόαση της δίκης του ενώπιον του Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου στην πρωτεύουσα Ριάντ. Νωρίτερα ο Waleed Abu al-Khair είχε καταδικαστεί σε τρεις μήνες φυλάκισης από το Ποινικό Δικαστήριο της Τζέντα, ποινή την οποία διατήρησε το Εφετείο της Μέκκας, βάσει ομοίων κατηγοριών.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.