ΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΚΟΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Απριλίου 2014, 16:21Εκτύπωση

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΚΟΝΗ
«Φοβάμαι. Γιατί να θέλω να γυρίσω πίσω, για να σκοτώσουν τα παιδιά μου;»

Η Παρασκευή είναι μια 35χρονη γυναίκα Ρομά από το Αιτωλικό της Αιτωλοακαρνανίας. Στις 13 Οκτωβρίου του 2012, νωρίς το απόγευμα αυτή και ο 11χρονος γιος της μαζί με τον 23χρονο ανιψιό της Κώστα, ο οποίος πάσχει από διανοητική αναπηρία, πήγαν για ψώνια στο κέντρο του Αιτωλικού, όπου διαμένουν. Καθώς περνούσε από την κεντρική πλατεία, ένας άντρας που καθόταν σε ένα καφέ έδειξε και φώναξε προς την Παρασκευή και την οικογένεια της. Αμέσως έξι-εφτά άντρες έτρεξαν έξω από το καφέ και τους επιτέθηκαν. Η Παρασκευή και ο ανιψιός της κλωτσήθηκαν, γρονθοκοπηθήκαν και χτυπήθηκαν με ξύλινους λοστούς.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

«Δύο από τους άνδρες ήρθαν επάνω μου και οι υπόλοιποι χτυπούσαν τον Κώστα. Φώναζα για βοήθεια, αλλά κανείς δεν ήρθε να μας βοηθήσει... Κάποια στιγμή κατάφερα να ξεφύγω. Άρπαξα το παιδί μου και έφυγα, αλλά είχαν ακόμη τον ανηψιό μου.»

Η Παρασκευή πήγε  αμέσως στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και είπε στον αξιωματικό υπηρεσίας τι είχε συμβεί και πως ο ανιψιός της ήταν ακόμη σε κίνδυνο. Ο αξιωματικός είπε στην Παρασκευή ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα και ότι φοβόταν να αντιμετωπίσει τους άντρες μόνος του. Κάλεσε για ενισχύσεις και όταν έφτασαν άλλοι δύο αξιωματικοί πήγαν στο σημείο που συνέβη ο  ξυλοδαρμός, αλλά ως τότε είχαν φύγει όλοι και έτσι οι αστυνομικοί πήγαν την Παρασκευή και τον γιο της στο σπίτι. Εν τω μεταξύ, ο σύζυγος της Παρασκευής είχε βρει τον  Κώστα πεσμένο αναίσθητο στο δρόμο, ενώ τόσο η Παρασκευή όσο και ο Κώστας χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη για τα τραύματα τους.

Η Παρασκευή και ο ανιψιός της ξυλοκοπήθηκαν επειδή είναι Ρομά. Πριν την επίθεση, προηγήθηκε μια σειρά πογκρόμ επιθέσεων  εναντίον της κοινότητας Ρομά της Παρασκευής νωρίτερα το ίδιο έτος. Το περιστατικό συνιστά έγκλημα μίσους. Τα εγκλήματα μίσους πολύ σπάνια καταλήγουν στα δικαστήρια, συχνά επειδή τα θύματα φοβούνται τις επιπτώσεις και την επίσημη γραφειοκρατία που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Αν οι υποθέσεις προχωρήσουν, το κίνητρο μίσους πολύ σπάνια λαμβάνεται υπόψη κατά την έρευνα και το στάδιο δίωξης ή καταδίκης. Η Παρασκευή ήταν αρκετά γενναία για να διεκδικήσει δικαιοσύνη και τον Νοέμβριο του 2013 τρεις άνδρες κατηγορήθηκαν για την επίθεση. Η υπόθεση της Παρασκευής είναι πολύ σημαντική, και αν η εκστρατεία μας επιτύχει μπορεί να θέσει προηγούμενο ώστε οι υπεύθυνοι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και να καταδικαστούν για ό,τι έχουν διαπράξει, συμπεριλαμβανομένου και του εγκλήματος μίσους.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ;
Η Παρασκευή θα χρειαστεί να προσάγει αποδείξεις στο δικαστήριο. Η πρώτη ακρόαση είχε προγραμματιστεί για την 1η Απριλίου. Εκεί ήρθε αντιμέτωπη κατά πρόσωπο τον άνδρα που επιτέθηκε σε αυτήν και τον ανιψιό της. Η Παρασκευή θα χρειαστεί να είναι αρκετά δυνατή για να τα καταφέρει και γι’ αυτό το λόγο χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου. Για να δείξουμε στην Παρασκευή ότι δεν είναι μόνη και ότι χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο βρίσκονται στο πλευρό της, θα το εκτιμούσαμε αν μπορούσες να γράψεις μια κάρτα για την Παρασκευή και να της δείξεις ότι δεν είναι μόνη.

Στην Παρασκευή αρέσουν πολύ τα λουλούδια, οπότε αν μπορείς να γράψεις το μήνυμά σου σε κάρτες με λουλούδια ή σε ζωγραφιές λουλουδιών, σίγουρα θα το εκτιμούσε. Εδώ υπάρχουν ορισμένα μηνύματα υποστήριξης στα ελληνικά και σε ελληνική διάλεκτο των Ρομά, τη γλώσσα των Ρομά που μιλούν στην Ελλάδα.

Στο τέλος του μηνύματος, παρακαλώ αναφέρετε από πού έρχεστε, για να μπορεί η Παρασκευή να καταλάβει πόσοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο την υποστηρίζουν.

Παρακαλώ στείλτε τις κάρτες/τα μηνύματά σας στη Διεθνή Αμνηστία-Ελληνικό Τμήμα:

Διεθνής Αμνηστία

Ελληνικό Τμήμα

Σίνα 30,10672

Αθήνα, Ελλάδα

(Για την Παρασκευή Κοκόνη)

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.