11 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΡΟΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΩΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου 2010, 21:29Εκτύπωση

[Εκκλήσεις]
[Λευκάδα]

Τουλάχιστον 11 οικογένειες Ρομά αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο αναγκαστικής έξωσης από τα σπίτια τους δίπλα σε μια χωματερή στη Λευκάδα και έχουν υποστεί άλλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους στην επαρκή στέγαση και στην υγειονομική περίθαλψη. Οι κατοικίες τους βρίσκονται σε μία χωματερή και οι οικογένειες διαμένουν εκεί χωρίς ηλεκτροδότηση, αποχέτευση και ύδρευση τα τελευταία τρία χρόνια, μετά την τελευταία αναγκαστική απομάκρυνσή τους από μία άλλη τοποθεσία κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού.

Τουλάχιστον 11 οικογένειες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι αρχές της Λευκάδας αποφάσισαν να επανεκμεταλλευθούν τη χωματερή. Δεν υπήρξε καμία πρότερη διαβούλευση με την κοινότητα των Ρομά, όπου σύμφωνα με αναφορές ενημερώθηκαν προφορικά πριν από 3 εβδομάδες από τις τοπικές αρχές ότι πρέπει να μετακομίσουν. Παρ΄όλα αυτά δεν τους δόθηκε κάποια επίσημη προσφορά ικανοποιητικής εναλλακτικής διαμονής. Σύμφωνα με αναφορές, υπήρξε μόνο μια ανεπίσημη προσφορά για τις οικογένειες να μετακινηθούν σε προκατασκευασμένα σπίτια κοντά στον χώρο της χωματερής, την οποία η κοινότητα δεν θεωρεί επαρκή.

Η επανεκμετάλλευση της χωματερής ξεκίνησε μερικές μέρες αργότερα και οι μπουλντόζες της κατασκευαστικής εταιρείας που είχε προσληφθεί από τις τοπικές αρχές ξεκίνησαν τη ρίψη αποβλήτων και σκουπιδιών στον καταυλισμό όπου έμεναν οι οικογένειες Ρομά. Οι συνθήκες διαβίωσης των οικογενειών Ρομά έχουν γίνει ανυπόφορες από τη δυσοσμία των σκουπιδιών τα οποία βρίσκονταν ακριβώς δίπλα στα σπίτια τους, και από τους αρουραίους και τις μύγες που εμφανίζονται. Από φόβο για την υγεία των ίδιων και των παιδιών τους, πολλές οικογένειες αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους επί πολλές ώρες κάθε μέρα και προσωρινά κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους σε πάρκινγκ κοντά στην περιοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση δείτε εδώ.
Παρακαλούμε στείλτε ένα γράμμα μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου στο δήμαρχο της περιοχής και στο δημοτικό συμβούλιο της Λευκάδας καλώντας τους:

• Να εξασφαλίσουν ότι θα τερματιστεί αμέσως η ρίψη σκουπιδιών στον καταυλισμό τους από την κατασκευαστική εταιρεία , ότι θα καθαριστεί η περιοχή και ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις για την αποτελεσματική αποκατάσταση και αποζημίωση για τις πληγείσες οικογένειες.

• Να διακοπεί κάθε προσπάθεια για αναγκαστική έξωση και αντίθετα να διεξαχθεί διαβούλευση με την κοινότητα Ρομά, για να διερευνηθούν όλες οι εφικτές εναλλακτικές αντί της έξωσης.

• Να υπενθυμίσουν στις αρχές ότι οι αναγκαστικές εξώσεις απαγορεύονται από περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που η Ελλάδα έχει υπογράψει. Εξώσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και μόνο μετά αφού έχουν παρθεί όλες οι απαραίτητες νομικές και γραφειοκρατικές δικλείδες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης ουσιαστικής διαβούλευσης, προηγούμενης επαρκούς ειδοποίησης, πρόσβασης σε νομικές επανορθώσεις, παροχής ικανοποιητικής εναλλακτικής διαμονής και αποζημίωσης για όλες τις απώλειες.

• Να εξασφαλισθεί η παροχή στις οικογένειες ειδών πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, νερό, προσωρινή εναλλακτική διαμονή και πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

• Σε συνεργασία με τη κοινότητα Ρομά, να διαμορφωθεί ένα σχέδιο παροχής ικανής εναλλακτικής διαμονής για όλους τους πληγέντες το οποίο να ικανοποιεί τα βασικά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη στέγαση. Το σχέδιο πρέπει να διασφαλίζει μεταξύ άλλων ότι τα σπίτια δε θα βρίσκονται κοντά σε πηγές ρύπανσης που απειλούν το δικαίωμα των κατοίκων στην υγεία και ότι θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση, αποχετευτικό σύστημα κι άλλες βασικές υποδομές.

[γράμμα]

Προς Δήμαρχο Λευκάδας

Κοινοποίηση:
Υπουργό Εσωτερικών
Νομάρχη Λευκάδας

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ζητήσω να δώσετε άμεσα λύση στο θέμα του καταυλισμού Ρομά στην Λευκάδα.

Πιο συγκεκριμένα σας καλώ άμεσα:

-Να εξασφαλίσετε ότι θα τερματιστεί αμέσως η ρίψη σκουπιδιών στον καταυλισμό τους από την κατασκευαστική εταιρεία , ότι θα καθαριστεί η περιοχή και ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις για την αποτελεσματική αποκατάσταση και αποζημίωση για τις πληγείσες οικογένειες.

-Να διακοπεί κάθε προσπάθεια για αναγκαστική έξωση και αντίθετα να διεξαχθεί διαβούλευση με την κοινότητα Ρομά, για να διερευνηθούν όλες οι εφικτές εναλλακτικές αντί της έξωσης.

-Να εξασφαλίσετε την παροχή στις οικογένειες ειδών πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, νερό, προσωρινή εναλλακτική διαμονή και πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

-Σε συνεργασία με τη κοινότητα Ρομά, να διαμορφώσετε ένα σχέδιο παροχής ικανής εναλλακτικής διαμονής για όλους τους πληγέντες το οποίο να ικανοποιεί τα βασικά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη στέγαση. Το σχέδιο πρέπει να διασφαλίζει μεταξύ άλλων ότι τα σπίτια δε θα βρίσκονται κοντά σε πηγές ρύπανσης που απειλούν το δικαίωμα των κατοίκων στην υγεία και ότι θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση, αποχετευτικό σύστημα κι άλλες βασικές υποδομές.

Παράλληλα σας υπενθυμίζω ότι οι βίαιες εξώσεις απαγορεύονται από περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που η Ελλάδα έχει υπογράψει. Εξώσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και μόνο μετά αφού έχουν παρθεί όλες οι απαραίτητες νομικές και γραφειοκρατικές δικλείδες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης ουσιαστικής διαβούλευσης, προηγούμενης επαρκούς ειδοποίησης, πρόσβασης σε νομικές επανορθώσεις, παροχής ικανοποιητικής εναλλακτικής διαμονής και αποζημίωσης για όλες τις απώλειες.

Ελπίζοντας ότι θα λάβετε άμεσα υπ'όψη σας τις παραπάνω προτάσεις και θα διασφαλίσετε τις κατάλληλες συνθήκες για τις οικογένειες Ρομά που ζουν στον καταυλισμό.

Με εκτίμηση,

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.