ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2020

Δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020, 13:23Εκτύπωση

Η δύναμη της αλληλεγγύης έχει αποτέλεσμα! Αυτό μας αποδεικνύει εδώ και 18 χρόνια η εκστρατεία «Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων» (Write For Rights) της Διεθνούς Αμνηστίας, η μεγαλύτερη παγκόσμια εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο. Με την υπογραφή μιας μόνο έκκλησης μπορεί να αλλάξει η ζωή ενός ανθρώπου. Και μπορούμε όλοι και όλες να συμβάλουμε σε αυτό!

Ο σκοπός

Οι εκκλήσεις και η άσκηση πίεσης σε θεσμικές αρχές αποτελούν σημαντικό πυλώνα του έργου μας, καθώς κάθε χρόνο καλούμε τον κόσμο να υπογράψει ένα σύνολο εκκλήσεων για να υποστηρίξει μεμονωμένα άτομα ή ομάδες ατόμων των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται.  Με αυτόν τον τρόπο εφιστάμε την προσοχή στις εκάστοτε αρχές για την ύπαρξη μιας παραβίασης και τους ζητάμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αποκατάσταση και την απόδοση δικαιοσύνης σε αυτούς τους ανθρώπους. 

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων που διοργανώνεται κάθε φθινόπωρο από τα διαφορετικά τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο.  Καλούμε τους ανθρώπους να στείλουν μια έκκληση στις αρχές συγκεκριμένων χωρών, εκφράζοντας έτσι την αλληλεγγύη τους σε ανθρώπους που βιώνουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους και ζητώντας δικαιοσύνη. Τα άτομα αυτά μπορεί να είναι κρατούμενοι/ες, άτομα που ανήκουν σε μειονότητες, θύματα κρατικής βίας. Σίγουρα όμως πρόκειται για άτομα που χρειάζονται την έμπρακτη αλληλεγγύη μας, όσο μακριά κι αν βρίσκονται.

Η ταυτόχρονη δράση και αποστολή εκκλήσεων από όλον τον κόσμο μας αποδεικνύει ότι όταν ενώσουμε όλοι και όλες τις φωνές μας μπορούμε να φέρουμε ουσιαστική αλλαγή. Οι εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής ασκούν μεγάλη πίεση στις αρχές και έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα για τα θύματα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση ατόμων που είχαν φυλακισθεί αδίκως και την αθώωση τους, τη λογοδοσία αυτών που ευθύνονται για παραβιάσεις και την προστασία ανθρώπων από την κρατική βία.

Οι νίκες

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων, εδώ και 17 χρόνια, δεκάδες άνθρωποι δικαιώθηκαν. Η Gulzar Duishenova που πάλευε για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία στο Καζακστάν δικαιώθηκε όταν, τον Μάρτιο του 2019, το Καζακστάν υπέγραψε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρίες. Χιλιάδες μηνύματα συγκεντρώθηκαν στηρίζοντας έτσι τον αγώνα της.

Το ερώτημα «Ποιος σκότωσε τη Marielle;» βοήθησε την οικογένεια της Marielle Franco να βρεθεί λίγο πιο κοντά στην απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο της. Η Marielle Franco, πολιτικός, ακτιβίστρια και μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Βραζιλία δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2018 από την ομοσπονδιακή αστυνομία. Η στοχευμένη άσκηση πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας και η υπογραφή χιλιάδων εκκλήσεων που ζητούσαν «δικαιοσύνη για την Marielle» οδήγησαν στη σύλληψη δύο αστυνομικών υπεύθυνων για τον θάνατό της, δικαιώνοντας έτσι σε ένα βαθμό την οικογένειά της.

Η Nonhle Mbuthuma, μια ακτιβίστρια από τη Νότια Αφρική που αγωνιζόταν ενάντια στις εξορύξεις από τη γη των προγόνων της, δεχόταν απειλές, παρενοχλήσεις, πέφτοντας μάλιστα και θύμα μιας απόπειρας δολοφονίας. Όλα αυτά λόγω της ακτιβιστικής της δράσης για τη γη στην οποία ζει η κοινότητά της.  Οι χιλιάδες επιστολές υποστήριξης που δέχτηκε την έκαναν να νιώσει πιο ασφαλής για το έργο της, με την ίδια να δηλώνει: «Θέλω να ευχαριστήσω τη Διεθνή Αμνηστία, η υποστήριξη που μας δώσατε είναι καταπληκτική και κάνει πολύ μεγάλη διαφορά. Οι χιλιάδες επιστολές που λάβαμε δείχνουν ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο για εμάς, ότι δεν είμαστε μόνοι και μόνες.»

Πέρσι, χάρη στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων 2019, επιτεύχθηκαν εξίσου πολλές νίκες. Ο Magai Matiop Ngong από το Νότιο Σουδάν, σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε καταδικαστεί σε θάνατο. 765,000 δράσεις απ' όλο τον κόσμο συνέβαλαν στην ανάκληση της καταδίκης του με τον ίδιο να δηλώνει γεμάτος συγκίνηση: «Σας ευχαριστώ πολύ. Δεν έχω λόγια. Δεν ξέρετε με πόση χαρά έχει γεμίσει η καρδιά μου».

Για δεκαετίες, η κοινότητα ιθαγενών Grassy Narrows υπέφερε από τις συνέπειες της δηλητηρίασης από υδράργυρο σε μία από τις χειρότερες υγειονομικές κρίσεις του Καναδά. Οι νέοι/ες της κοινότητας είχαν επηρεαστεί ιδιαίτερα και ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ένα υγιές μέλλον για την κοινότητά τους. Μετά από χρόνια καθυστέρησης, υπογράφηκε τελικά συμφωνία 19,5 εκατομμυρίων δολαρίων (CDN) για την κατασκευή μονάδας υγειονομικής περίθαλψης στις 2 Απριλίου 2020 - μια πολύ μεγάλη νίκη για τους ανθρώπους της κοινότητας Grassy Narrows. «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλο τον κόσμο για να καταπολεμήσουμε την αδικία», δήλωσε ένας νεαρός της κοινότητας Grassy Narrows.

Τέλος, το 2019, η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ιράν, Yasaman Aryani, καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης επειδή έβγαλε τη μαντίλα της και μοίρασε λευκά λουλούδια στις επιβάτιδες ενός τρένου. Τον Φεβρουάριο του 2020, η ποινή της μειώθηκε σημαντικά, χάρη εν μέρει στις περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια επιστολές που γράφτηκαν στα πλαίσια του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, ζητώντας την ελευθερία της.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα νικών που επιτεύχθηκαν μέσα από τη μαζική αποστολή εκκλήσεων από όλο τον κόσμο στα πλαίσια του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.  Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για νίκες σαν και αυτές εδώ.

Η δράση

Μπορείτε και εσείς να δράσετε άμεσα και να δείξετε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σας σε ανθρώπους σαν τη Gulzar, τη Marielle και τη Nonhle. Από τώρα και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου μπορείτε να ενημερωθείτε και να υπογράψετε τις εκκλήσεις μας, ενώνοντας έτσι τη φωνή σας με χιλιάδες ακτιβιστές και ακτιβίστριες από όλο τον κόσμο και υποστηρίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Φέτος αναλάβετε δράση τώρα και στηρίξτε:

Τον Khaled στην Αλγερία

Τον Gustavo στη Χιλή

Την Jani στην Κολομβία

Τη Nassima στη Σαουδική Αραβία

Τους Υπερασπιστές/ριες της Υπερηφάνειας (Pride) του Πολυτεχνείου Metu στην Τουρκία

Γιατί οπουδήποτε και αν συμβαίνουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας αφορούν όλους και όλες!

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.