Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ: ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα
5 Οκτωβρίου 2005
Η Ελλάδα παραλείπει να τηρήσει τα συμφωνημένα θεσμικά κείμενα της Ε.Ε. για τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Αθήνα. Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης σοβαρά επίπεδα διακρίσεων εναντίον μειονοτήτων στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των κοινοτήτων των Ρομά και των Μουσουλμάνων.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει διαβιβάσει την έκθεση στον πρόεδρο της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο και στο Επίτροπο για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας Φράνκο Φρατίνι και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, να προβεί σε ενέργειες κατά της Ελλάδας.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποκαλύπτει ότι μερικοί αιτούντες άσυλο έχουν κρατηθεί σε μεταλλικά κοντέινερ, ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί ότι άνθρωποι, που έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς έγγραφα, στερήθηκαν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου και εξαναγκάστηκαν να περάσουν στην Τουρκία διασχίζοντας τον Έβρο κολυμπώντας. Βλ. «Ελλάδα - Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας: τα δικαιώματα των αλλοδαπών και των μειονοτήτων παραμένουν στο ημίφως» στη διεύθυνση http://www.amnesty-eu.org
Αν και αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν επισκεφθεί κέντρα κράτησης σε διάφορες χώρες της Ε.Ε., η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει λύπη για την έλλειψη δράσης από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ως ο επίσημος θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής Συνθήκης έχει καθήκον να επιβλέπει τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ και την εφαρμογή του από τα Κράτη-Μέλη.
Αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας είναι ότι οι αιτούντες άσυλο παγιδεύονται σε μία «λοταρία» προστασίας, τη στιγμή που ο στόχος των κοινών κανόνων ήταν να διασφαλίσουν έναν δίκαιο και αποδοτικό μηχανισμό συνεργασίας σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποκαλύπτει επίσης κατάφωρες διακρίσεις εναντίον μειονοτήτων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας των Ρομά, πράγμα που δείχνει ότι τα προβλήματα που βιώνουν οι Ρομά στην Ευρώπη δεν περιορίζονται στα νεότερα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης το ζήτημα της στέρησης ιθαγένειας από μέλη των μουσουλμανικών κοινοτήτων της Ελλάδας.
«Αυτή η έκθεση αποτελεί άλλη μία αποτύπωση ενός ευρύτερου μοτίβου παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά την Ε.Ε. με κοινό στοιχεία τις διακρίσεις. Πολλές από τις καταπατήσεις σχετίζονται με την καταπολέμηση της 'παράνομης μετανάστευσης'. Είναι μάλιστα η τέταρτη φορά κατά το τελευταίο τετράμηνο που η Διεθνής Αμνηστία δημοσιεύει λεπτομερή στοιχεία τέτοιων παραβιάσεων σε διάφορες χώρες της Ε.Ε., παραβιάσεων που συνδέονται με τα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης», δήλωσε ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει ότι, όταν η Κομισιόν τον περασμένο Απρίλιο υιοθέτησε έναν νέο μηχανισμό για να ελέγχει όλη τη νομοθεσία της Επιτροπής ως προς τη συμβατότητά της με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος Μπαρόσο εξέφρασε «αποφασιστικότητα να ενσωματώσει στη νομοθεσία της Ε.Ε. μία κουλτούρα θεμελιωδών δικαιωμάτων».
«Είναι πια καιρός αυτή η κουλτούρα να φτάσει μέχρι τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πράξη, και όχι απλώς στα χαρτιά», τόνισε ο Ντικ Όστινγκ.
Επομένως, η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Να λάβει υπ' όψη τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας κατά την παρακολούθηση της εφαρμογής από την Ελλάδα των ελάχιστων προτύπων της Ε.Ε. για τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο και να παροτρύνει την Ελλάδα να σταματήσει αμέσως τη παράνομη πρακτική κράτησης,
- Να διερευνήσει τις ευθύνες της Ελλάδας για τη μη προστασία περιπτώσεων που παραπέμφθηκαν σε αυτήν με βάση τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ και τις πιθανές επιπτώσεις αυτού του γεγονότος στην αρχή της μη επαναπροώθησης.
- Να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για να παρακολουθήσει, να διερευνήσει και να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ε.Ε.
- Να συμβουλεύσει τα Κράτη-Μέλη για τις ευθύνες προστασίας τους έναντι των αλλοδαπών υπηκόων.
Για περισσότερες πληροφορίες, σχολιασμό και συνεντεύξεις:
Ευρωπαϊκό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλες)
Τηλ: 0032 2 5021499
Φαξ: 0032 2 5025686
Email: amnestyintl@aieu.be
Website: http://www.amnesty-eu.org