ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΑΜΑΧΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΙΣΡΑΗΛ-ΛΙΒΑΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18 Ιουλίου 2006
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει επειγόντως προκειμένου να υιοθετήσει μέτρα για να προστατευθούν οι άμαχοι που είναι παγιδευμένοι στην εντεινόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Λιβάνου. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασε τη λύπη της για την παράλειψη των G8 να θέσουν την προστασία των αμάχων υπεράνω της πολιτικής κατά τις συζητήσεις τους για τη σύγκρουση, ενώ καταδίκασε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων από το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται φρικιαστική κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον αμάχων και υποδομών μη στρατιωτικού χαρακτήρα. Κι όμως, οι ηγέτες των G8 παρέλειψαν εξόφθαλμα να τηρήσουν την ηθική και νομική τους υποχρέωση να αντιμετωπίσουν αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις συνιστούν εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο Μάλκλομ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Μέσης Ανατολής της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Πέρα από το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών, αυτού που χρειάζεται είναι συγκροτημένες προτάσεις για επείγουσες ενέργειες προκειμένου να σταματήσουν οι φόνοι αμάχων, τόσο στον Λίβανο, όσο και στο Ισραήλ».

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξουσιοδοτήσει άμεση αποστολή έρευνας των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο και το Ισραήλ για να διερευνήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και αντικειμένων μη στρατιωτικού χαρακτήρα και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η αποστολή του ΟΗΕ πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες συστάσεις για τη λήψη μέτρων από τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να μην χαθούν άλλες ζωές αμάχων. Μεταξύ άλλων πρέπει να εξεταστεί αν θα ενισχυθεί η υπάρχουσα Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) ή αν θα αναπτυχθεί νέα διεθνής ειρηνευτική δύναμη, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των αμάχων και των υποδομών μη στρατιωτικού χαρακτήρα. Η οργάνωση κάλεσε επίσης το Συμβούλιο να διατάξει το πάγωμα όλων των στρατιωτικών προμηθειών προς το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ μέχρις ότου προβεί η κάθε πλευρά στα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν πραγματοποιούνται επιθέσεις εναντίον αμάχων ή αντικειμένων μη στρατιωτικού χαρακτήρα.

Η προτεινόμενη εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ πρέπει να έχει στη διάθεσή της επαρκείς πόρους. Πρέπει να πραγματοποιηθεί από αμερόληπτους ερευνητές με την απαραίτητη ειδική εμπειρία στη διεξαγωγή ποινικών και ιατροδικαστικών ερευνών. Πρέπει να περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες στους τομείς της ιατροδικαστικής, της βαλλιστικής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου. Όλες οι πλευρές -ισραηλινές και λιβανικές- πρέπει να συμφωνήσουν να συνεργαστούν πλήρως και να εξασφαλίσουν στους εμπειρογνώμονες απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρώπους, χώρους και έγγραφα.

Στον Λίβανο, εκείνοι που πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα της ισραηλινής εκστρατείας βομβαρδισμών είναι οι άμαχοι. Τουλάχιστον 200 άμαχοι, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, συγκαταλέγονται σύμφωνα με αναφορές στους περίπου 215 Λιβανέζους που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο από τις 12 Ιουλίου μέχρι σήμερα. Κατά το ίδιο διάστημα, η ένοπλη πτέρυγα της Χεζμπολάχ έχει φονεύσει 12 Ισραηλινούς αμάχους, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, καθώς και 12 στρατιώτες, σε επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ. Εκατοντάδες άλλοι και από τις δύο πλευρές, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, έχουν τραυματιστεί.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει μεγάλης έκτασης καταστροφές υποδομών μη στρατιωτικού χαρακτήρα σε ολόκληρο τον Λίβανο, θέτοντας εσκεμμένα στο στόχαστρο και καταστρέφοντας δεκάδες γέφυρες, δρόμους, σταθμούς ηλεκτροδότησης, το διεθνές αεροδρόμιο και λιμάνια, σιλό αποθήκευσης σιτηρών και άλλες εγκαταστάσεις. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ιδίως στον νότιο Λίβανο και στα προάστια της Βηρυτού.

Η Χεζμπολάχ έχει επιδείξει και αυτή περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων, εκτοξεύοντας εσκεμμένα εκατοντάδες πυραύλους τύπου Κατιούσα και άλλων τύπων εναντίον κωμοπόλεων και χωριών στο βόρειο Ισραήλ, φονεύοντας και τραυματίζοντας πολλούς Ισραηλινούς αμάχους και προκαλώντας σημαντικές καταστροφές σε κατοικίες και άλλες περιουσίες μη στρατιωτικού χαρακτήρα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.