ΑΛΒΑΝΙΑ: ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30 Ιανουαρίου 2006
Η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει τις πρόσφατες πρωτοβουλίες για τη θέσπιση νομοθεσίας στην Αλβανία για την πρόληψη της βίας εναντίον μελών της οικογένειας και για την προστασία των θυμάτων τέτοιας βίας.
«Πρόκειται για ένα λίαν απαραίτητο θετικό βήμα για την αντιμετώπιση της βίας εναντίον των γυναικών μέσα στην οικογένεια», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιεί παγκόσμια εκστρατεία κατά της βίας εναντίον των γυναικών.
Στις 23 Ιανουαρίου 2006, ένας συνασπισμός αλβανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), στον οποίο πρωτοστατεί ο Οργανισμός Συνηγορίας του Πολίτη και στον οποίο συγκαταλέγονται οι κυριότερες αλβανικές ΜΚΟ για τις γυναίκες και τα παιδιά, παρουσίασε στη νομοθετική επιτροπή της αλβανικής βουλής, με ψήφισμα πολιτών, σχέδιο νόμου για την πρόληψη της βίας μέσα στην οικογένεια. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διατάξεις τόσο για την πρόληψη της βίας αυτού του είδους, όσο και για μέτρα για την προστασία των θυμάτων, που με βάση τη σημερινή νομοθεσία στερούνται αποτελεσματικών ένδικων μέσων επανόρθωσης.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι γύρω στο 40% των αλβανίδων έχουν βιώσει τέτοιου είδους βία στη σωματική και την ψυχολογική της μορφή. Το ψήφισμα των πολιτών, το οποίο υπέγραψαν 20.000 Αλβανοί, αποτελεί ένδειξη ότι σημαντική μερίδα της αλβανικής κοινωνίας καταδικάζει αυτό το εκτεταμένο και βαθιά βλαπτικό φαινόμενο και ζητά αποτελεσματικές ενέργειες αντιμετώπισής του.
Σε έκθεσή της, η οποία θα δημοσιευτεί τον Μάρτιο του 2006, η Διεθνής Αμνηστία θα ζητήσει επίσης από την αλβανική κυβέρνηση να προχωρήσει παραπέρα και να τροποποιήσει τον Ποινικό Κώδικα, έτσι ώστε η βία αυτού του είδους να μπορεί να προσδιοριστεί και να ποινικοποιηθεί με βάση την εγχώρια νομοθεσία, όπως συνέστησε το 2003 προς την αλβανική κυβέρνηση η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας θα αναδείξει την παράλειψη διαδοχικών αλβανικών κυβερνήσεων να συμμορφωθούν με τις ευθύνες τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να προλαμβάνουν την ενδοοικογενειακή βία και ιδίως να προστατεύουν από τέτοιου είδους βία τις γυναίκες και τα κορίτσια, που είναι τα συχνότερα θύματα, καθώς και να διερευνούν τις καταγγελίες και να διώκουν ποινικά και να τιμωρούν τους δράστες.
Η βία κατά των γυναικών στην οικογένεια αποτελεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων στη σωματική και διανοητική ακεραιότητα, στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια, στην ελευθερία της έκφρασης και στην επιλογή στον γάμο. Η βία μπορεί να οδηγήσει σε μεταχείριση που συνιστά βασανιστήριο, σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να παραβιάσει το δικαίωμα στη ζωή. Η βία κατά των γυναικών εμποδίζει την πλήρη απόλαυση δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, όπως είναι το δικαίωμα στην υγεία και στην απασχόληση.