ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ* ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ *ΟΙ "ΞΕΝΟΙ" ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δράση παράδοσης 56.000 υπογραφών κατά των διακρίσεων στην Ελλάδα
19 Οκτωβρίου 2007
Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και ώρα 12.30, η Διεθνής Αμνηστία θα παραδώσει πάνω από 56.000 υπογραφές κατά των διακρίσεων στην Ελλάδα στο Υπουργείο Εσωτερικών, Βασιλίσσης Σοφίας 15, Αθήνα. Την παράδοση υπογραφών θα συνοδεύσει δρώμενο για την ενημέρωση του κοινού.

Εθελοντές της Διεθνούς Αμνηστίας τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες θα μεταφέρουν με συμβολικό τρόπο το μήνυμα κατά των διακρίσεων στην Ελλάδα. Με συνθήματα «Ανθρώπινα* Δικαιώματα για όλους. *Οι «ξένοι» είναι άνθρωποι» και «Ακούει κανείς; 56.000 υπογραφές το φωνάζουν» θα κάνουμε θόρυβο κατά των διακρίσεων στην Ελλάδα με σφυρίχτρες, τύμπανα και τη φωνή μας. Το δρώμενο θα πραγματοποιηθεί στο πεζοδρόμιο έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η συλλογή υπογραφών έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των διακρίσεων του Ολλανδικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που το φετινό καλοκαίρι αφιερώθηκε στην Ελλάδα. Η εκστρατεία «Κάντε Θόρυβο ενάντια στις Διακρίσεις στην Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε σε διάφορα μουσικά φεστιβάλ στην Ολλανδία, όπου κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας καλούσαν τους συμμετέχοντες να κάνουν θόρυβο κατά των διακρίσεων στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα πραγματοποιούνταν συλλογή υπογραφών.

Η Διεθνής Αμνηστία δέχεται συστηματικά καταγγελίες για διακρίσεις ενάντια σε μετανάστες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο ή Ρομά, οι οποίες είναι δυσανάλογα πολλές σε σχέση με αυτές που δέχεται από το γενικό πληθυσμό. Μετανάστες και πρόσφυγες - ορισμένες φορές ακόμη και ανήλικοι - κρατούνται σε απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στα σημεία εισόδου της χώρας. Ρομά υφίστανται εξαναγκαστικές εξώσεις και ρατσιστικές επιθέσεις. Τα αυξανόμενα κρούσματα αστυνομικής βίας κατά αλλοδαπών συμπληρώνουν την εικόνα.

Το σύνολο των ανθρώπων που υπέγραψαν την έκκληση ενάντια των διακρίσεων στην Ελλάδα ήταν 56.863 και τις υπογραφές αυτές θα παραδώσει αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας στον Γενικό Γραμματέα, κ. Ανδρονόπουλο εκ μέρους του Υπουργού, μετά την πραγματοποίηση του δρώμενου. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του Ολλανδικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Παρακαλούμε να μεριμνήσετε για τη δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.

Περισσότερες πληροφορίες

Το πλήρες κείμενο της έκκλησης για την Ελλάδα είναι:

Κύριε Υπουργέ,

Η ελευθερία από διακρίσεις είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα, η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει ένα συστηματικό μοτίβο παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορους τομείς που πηγάζουν από την αποτυχία του κράτους να καταπολεμήσει και να αποτρέψει τις διακρίσεις. Περιθωριοποιημένες ομάδες στην Ελλάδα, όπως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες υφίστανται πρακτικές που προκαλούν διακρίσεις και δεν έχουν πρόσβαση στα δικαιώματά τους. Τα ποσοστά αναγνώρισης προσφύγων παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά και η κράτηση των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών είναι κοινή πρακτική.

Παρόλο που η Διεθνής Αμνηστία δέχεται επίσης καταγγελίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων από μέλη της πλειονότητας του Ελληνικού πληθυσμού, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι οι καταγγελίες αυτές υπερκαλύπτονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον αριθμό αντίστοιχων καταγγελιών για τα δικαιώματα αλλοδαπών και μειονοτήτων και ιδιαίτερα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, που περιλαμβάνουν και τους πιο ευάλωτους από αυτούς: τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Η Διεθνής Αμνηστία δέχεται επίσης ένα δυσανάλογα μεγάλο αριθμό καταγγελιών για παραβιάσεις των δικαιωμάτων της κοινότητας των Ρομά στην Ελλάδα. Τέτοιου είδους παραβιάσεις περιλαμβάνουν εξαναγκαστικές εξώσεις, αποτυχία στην πλήρη έρευνα ρατσιστικών επιθέσεων κατά Ρομά και αστυνομική κακομεταχείριση.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις σε όλες τους τις μορφές:

  • επικυρώνοντας το 12ο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών,
  • διασφαλίζοντας ότι η υπό συζήτηση νέα νομοθεσία για το άσυλο δεν προκαλεί διακρίσεις και συμφωνεί με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σύμφωνα με την Σύμβαση του ΟΗΕ σχετικά με το Καθεστώς των Προσφύγων και με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα,
  • απαγορεύοντας τις κρατήσεις ασυνόδευτων ανηλίκων,
  • υπογράφοντας τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία Όλων των Μεταναστών Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών τους.

Με τιμή,

Οπτικοακουστικό υλικό

4 Διατίθεται οπτικοακουστικό υλικό από την ενημέρωση σε φεστιβάλ στην Ολλανδία και τις αντιδράσεις του κοινού κάνοντας θόρυβο, καθώς και από τη συλλογή υπογραφών.

4 Επίσης, διατίθεται ένα video clip που γυρίστηκε σε καταυλισμό Ρομά στην Αττική.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2), 6936601843.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.