ΙΡΑΚ: ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1 Οκτωβρίου 2007
Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που ζουν στο Ιράκ είναι τα αφανή θύματα της σύγκρουσης στη χώρα αυτή. Υφίστανται απειλές, βασανιστήρια, φόνους και ζουν σε άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς προσφύγων όπως αυτός στο αλ-Ουαλίντ (al-Waleed) κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με την καινούργια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η έκθεση, με τίτλο «Ιράκ: παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά Παλαιστίνιων προσφύγων», εξετάζει τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστίνων που ζουν στο Ιράκ μετά την εισβολή της οποίας ηγήθηκαν οι ΗΠΑ το 2003 και αναδεικνύει την αδράνεια της Ιρακινής κυβέρνησης και της πολυεθνικής δύναμης όσον αφορά την προστασία τους.

«Οι Παλαιστίνιοι είναι τη στιγμή αυτή μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες στο Ιράκ. Τους κυνηγούν, τους απάγουν, τους βασανίζουν και σε μερικές περιπτώσεις τους σκοτώνουν χωρίς να γίνεται καμία ουσιαστική ενέργεια για την προστασία τους,» δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Επίσης έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστια εμπόδια όταν προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στη Συρία και την Ιορδανία, τις χώρες που δέχονται τον κύριο όγκο των Ιρακινών προσφύγων, καθώς οι αρχές εκεί εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά απρόθυμες να επιτρέψουν σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες να μπουν στο έδαφός τους. Υπάρχει πλέον επιτακτική ανάγκη άλλες χώρες να μετεγκαταστήσουν στο δικό τους έδαφος όσους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.»

Από το 2003, πολλές δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν απαχθεί από ένοπλες ομάδες και τα πτώματά τους βρέθηκαν στη συνέχεια σε νεκροτομεία ή πεταμένα στην άκρη του δρόμου, συχνά ακρωτηριασμένα ή με εμφανή τα σημάδια βασανισμού. Πολλοί άλλοι έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά από απειλές κατά της ζωής τους. Μερικοί κρύβονται στο Ιράκ ή βρίσκονται παγιδευμένοι σε καταυλισμούς κοντά στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, ζώντας σε εξαιρετικά σκληρές συνθήκες.

Το Παλαιστινιακό και Διεθνές Κέντρο Τύπου Μέσης Ανατολής έχει υπολογίσει ότι περισσότεροι από 320 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από το 2003, αλλά η εκτίμηση αυτή μπορεί να είναι πολύ συντηρητική. Ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο Λίβανο έστειλε στη Διεθνή Αμνηστία κατάλογο που περιλαμβάνει σχεδόν 500 ονόματα, ενώ οι επιθέσεις και οι φόνοι συνεχίζονται.

Οι Παλαιστίνιοι γίνονται στόχος ως μειονοτική ομάδα από ένοπλες ομάδες επειδή κάποιοι Ιρακινοί θεωρούν ότι είχαν προνομιακή μεταχείριση από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Επειδή είναι μη ιρακινή εθνότητα που αποτελείται κυρίως από Σουνίτες ’ραβες, τους υποπτεύονται επίσης ότι υποστηρίζουν ή είναι φιλικά προσκείμενοι προς τους Σουνίτες Ιρακινούς που εμπλέκονται στην εξέγερση κατά της κυρίως σιιτικής κυβέρνησης και της πολυεθνικής δύναμης.

Στις 13 Αυγούστου 2007, ο Μουσταφά Αχμέτ (Mostafa Ahmad), ένας 27χρονος ταξιτζής, περίμενε σε ένα βενζινάδικο κοντά στο αλ-Μπαλαντίγια (al-Baladiyat) όταν του επιτέθηκαν και τον απήγαγαν ένοπλοι άνδρες που πιστεύεται ότι ανήκουν στον Στρατό Μαχντί (Mahdi Army), ένα είδος πολιτοφυλακής πιστής στο Σιίτη θρησκευτικό ηγέτη, Μοκτάντα αλ-Σάντρ (Moqtada al-Sadr). Δύο μέρες αργότερα, οι απαγωγείς χρησιμοποίησαν το κινητό του τηλέφωνο για να τηλεφωνήσουν στην οικογένειά του και τους είπαν ότι μπορούν να πάρουν το πτώμα του από το νεκροτομείο. Ένας συγγενής που είδε το πτώμα είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ο Μουσταφά Αχμέτ είχε τρύπες από τρυπάνι στο κορμί του και φαινόταν σαν να του είχαν βγάλει τα δόντια με τανάλια. Είχε επίσης πυροβοληθεί έξι φορές στο κεφάλι και στον κορμό. Από όσο είναι γνωστό δεν έχει ξεκινήσει καμία έρευνα για την απαγωγή και το φόνο του.

«Η ιρακινή κυβέρνηση και η πολυεθνική δύναμη πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να παράσχουν αποτελεσματική προστασία σε όσους κινδυνεύουν στο Ιράκ και φυσικά στην όλο και πιο κυνηγημένη παλαιστινιακή προσφυγική κοινότητα. Οι άλλες κυβερνήσεις πρέπει να επεκτείνουν και να επισπεύσουν τα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων για να βοηθήσουν αυτή την ιδιαίτερα ευάλωτη κοινότητα,» πρόσθεσε ο Μάλκομ Σμαρτ.

Η διεθνής οργάνωση κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις της Συρίας και της Ιορδανίας να επιτρέψουν στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να μπουν στο έδαφός τους και τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει με την μετεγκατάσταση Παλαιστινίων σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Πληροφορίες

Μπορείτε να βρείτε το κείμενο της έκθεσης «Ιράκ: παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά Παλαιστίνιων προσφύγων» στα αγγλικά στη διεύθυνση: http://web.amnesty.org/library/Index/ENGMDE140302007

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.